Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.11.2017.
11:36
F. Simić - Vestionline A

Saletovi "orlovi" najbolje što Srbija ima

Prošlo je malo više od dva meseca od čudesnog Evropskog prvenstva u Istanbulu kada su momci selektora Saše Đorđevića ispraćeni kao "B tim", bez sedam standardnih igrača, obradovali naciju srebrnom medaljom o kojoj niko nije ni sanjao. Zahvaljujući novouvedenim kvalifikacijama za Svetski kup u Kini 2019. Beograđani su dobili priliku da gledaju svoj nacionalni tim kada nisu navikli - usred sezone i u okolnostima na koje nisu navikli - u takmičarskom meču.

M. Todorović - Vesti
Detalj sa meča Srbija - Austrija

Nije loše podsetiti da je reprezentacija Srbije igrala poslednji put takmičarske mečeve u svojoj zemlji još u kvalifikacijama za EP 2013. u Sloveniji. Nerazumevanje na relaciji FIBA - Evroliga dovelo je do toga da jedan broj naših igrača nije mogao da bude uz reprezentaciju i selektor se opet našao u delikatnoj situaciji, za tri dana trebalo je spremiti tim da nastupi pred domaćom publikom a pomoć je imao samo od kapitena Mačvana i Birčevića koji su jedini bili u Istanbulu, te Raduljice i Simonovića koji bi sigurno bili tamo da se nisu povredili. Da  ne budu iskusni u manjini, pozvani su Paunić, Tepić i Gagić koji su u nekim fazama karijere bili u reprezentaciji na velikim takmičenjima. Ostatak su debtianti - Peno, Radanov, Đoković i Todorović su uz Marinkovića tu da se upoznaju sa sistemom igre i kulturom košarkaške reprezentacije Srbije s tim da je vidlljivo da Todorović tu odskače. 

I momci su u ovom sastavu izašli pred Austriju velikog srca, onako kako treba da se bori za svoju zemlju. Nekim čudom, selektor Đorđević je uspeo da za tri dana uspostavi protok lopte i odbrambenu energiju koja je poništila trud Austrijanaca da se Srbiji suprotstave jedinim oružjem slabijih ekipa - borbom kost u kost. Srbija je šutirala i za dva i za tri 50 odsto (16/32 i 11/22), a odnos asistencija i izgubljenih lopti bio je 24:17. Bolji od ostalih bili su Raduljica i Mačvan, očekivano, ali je junak ipak bio Ivan Paunić sa 16 poena uz šut iz igre 7/8, četiri skoka, tri asistencije i dve ukradene lopte za 27 minuta na terenu tokom kojih je delovao veoma sigurno.

Simonović zadovoljan

Marko Simonović je kratko komentarisao meč:

- Dobro smo odigrali, dosta dobro uzevši u obzir da je prvi meč i da imamo dosta novih momaka. Ušli smo agresivno, uradili smo posao najbolje što smo mogli i idemo dalje, sledi Gruzija.

Valja istaći, ko god da je ušao u igru leteo je po terenu za Srbiju i zaista je zarazna bila energija kojom su ti momci hteli da se oduže publici u hali "Aleksandar Nikolić" gde smo mogli videti ono što je poenta ovakvih susreta, dosta pozitivne energije, dece sa balonima i zastavama Srbije... Tu su bili Nikola Lončar, bivši reprezentativac, zatim Duda Ivković, bivši selektor, koji se nije snebivao da navija u nekim momentima, te Vladimir Štimac, koji bi možda i dobio slobodno od Efesa da igra da se nije povukao.

Ovako je dobio ovacije publike kada mu je dodeljen dres povodom sto mečeva za nacionalni tim i "kritiku" selektora koji je rekao:

- Hvala svima koji su došli osim Štimcu koji kaže da je uvek tu da pomogne a onda se povuče. 

Takođe, Štimac je dobio i priliku da porazgovara sa Novakom Đokovićem, "najvećim srpskim sportistom svih vremena", kako je rekao Đorđević, a tu scenu nije propustila priliku da uslika - Vladimirova majka s kojom je on došao u Pionir.  Tako je začinjeno lepo veče za Štimca, čiji je dolazak po lepo priznanje s majkom podsetio vašeg izveštača na odnos Kevin Durenta sa svojom majkom...

Naroda je bilo dosta, oko 4.000 gledalaca, ali je ipak utisak da su "orlovi" zaslužili punu halu kad god ih vodi selektor Đorđević jer je odnos prema igri i protivniku uvek za desetku a znanje neupitno. "Orlovi" su svakako najbolje što Srbija ima i puna hala u ponedeljak u 20 sati protiv Gruzije potvrdiće da i Beograđani to znaju.  

Sale: Momci zaslužuju pun Pionir

Selektor Đorđević je takođe bio srećan, kao i uvek temeljno je odgovarao na pitanja novinara:

- Mi nemamo prava da se bavimo onim šta je bilo juče, a kamoli pre par meseci, imamo entuzijazma za novo poglavlje. Austrija nije menjala tim od njihovih kvalifikacija i to se videlo na terenu, oni su u automazimima u kojima mi nismo, ali smo vodili igru kako treba. Trenerski bi mi bilo lakše da smo imali više igrača koji poznaju sistem, zato je ovo bio veliki izazov. Sigurno je značila velika pomoć od Mačvana, Simonovića, Raduljice, Birčevića, koji znaju naše zahteve i terminologiju koji su potpuno novi za nove igrače. Postavilo se pitanje odakle krenuti u takvim okolnostima ali se sve dobro završilo. Mi koji smo tu dugo znamo da napravimo opuštenu atmosferu koja pomogne igraču da znanje sruči na teren bez mnogo opterećivanja. Za utakmicu sa Gruzijom imamo zadatak da budemo još bolji. 

Da li ste se pribojavali loše posete jer je Austrija totalni autsajder?

- Nije samo Austrija igrala utakmicu. Zar ovu Srbiju i ove momke ne biste želeli da vidite? Ja znam da bih voleo da ih gledam, da zajedno s njima užem u bitku da nešto napravimo i pomognem im u tome. Ovi momci i dres koji nose zaslužuju pun Pionir - poentirao je Sale na kraju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online