Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.05.2016.
13:46
mozzartsport.com A

Željko Obradović - kralj Fajnal fora u pohodu na presto

Vreme je za ono najvrednije u evropskoj klupskoj košarci – Fajnal for Evrolige. A kada dođe to doba godine, kao što je očekivano da na proleće sve ozeleni i procveta, tako je i potpuno logično da se na završnom turniru nađe Željko Obradović. Ili rečima uvek originalnog Miroslava Mute Nikolića: "Ljudi, šta se radujete? Pa ovo je sve normalno".

A. Čukić
Doktor za Fajnal For : Željko Obradović

Jer ipak se radi o najtrofejnijem evropskom treneru koji je do sada osam puta bio šampion Starog kontinenta i to sa četiri različita kluba iz tri zemlje. Obradović je apsolutni gospodar Evrolige, na završni turnir vodio je ekipe čak 14 puta, a u devet navrata je igrao u finalu.  Drugim rečima, izgubio je samo jedan okršaj za titulu i to 2001. godine na klupi Panatinaikosa od Makabija na Fajnal foru u Parizu. Sada se vraća u Berlin, gde je 2009. sa atinskim klubom već pokorio Evropu.

Mnogo rekorde je oborio trofejni srpski stručnjak i postavio praktično sve standarde u današnjoj evropskoj košarci. Tako je, na primer, Obradović do sada sa svakom ekipom koju je trenirao stizao najmanje do Fajnal fora. To su Partizan, Huventud, Real Madrid, Beneton, Panatinaikos i sada Fenerbahče. I gde god da je bio pravio je najveće uspehe u istorijama tih klubova.

Sve je počelo trojkom Đorđevića za Partizan protiv Huventuda pre 24 godine u Istanbulu i taj koš je svrstao crno-bele u galeriju najvećih evropskih klubova. Sličnim podvigom moglo bi se nazvati i ona titula osvojena 1994. godine sa Huventudom kada mu gotovo niko nije davao šanse.

U Madridu će ga pamtiti po tome što je kraljevskom klubu 1995. godine vratio evropsku krunu posle 15 godina. Malo je nedostajalo da i italijanski Beneton odvede do titule na Fajnal foru 1998. godine u Barseloni, ali je tu ispao u polufinalu i na kraju osvojio treće mesto pobedom nad Partizanom. A onda je došla 1999. godina i odlazak u Atinu gde je Obradović stvorio dinastiju Panatinaikosa. Grčki klub je pod vođstvom temperamentnog Čačanina postao jedan od pet najvećih u Evropi, uz Real Madrid, Barselonu, CSKA i Makabi Tel Aviv. Sa pet titula prvaka Evrope otisnuo se u Istanbul, gde evo već drugu godinu zaredom stiže na završni turnir. 

Dva Grka i jedan Hrvat

Prošle godine na korak do finala Obradovića je zaustavio madridski Real koji je kasnije osvojio titulu i to na svom terenu, a sada je Fenerbahče u Berlin stigao kao glavni favorit.

A koga Gospodar prstenova ima protiv sebe? Svog najboljeg učenika, kuma i "mlađeg brata" Dimitrisa Itudisa. Ovaj grčki stručnjak ima iskustvo osvajanja titula u Evroligi jer je bio Obradovićev pomoćnik tokom svih 12 godina boravka u Panatinaikosu. Kako to vole Srbi da kažu, u jednom trenutku dete se osamostalilo, pa je Itudis preko turskog Banvita došao do klupe moskovskog giganta. Prošle godine je imao debitantski nastup u završnim borbama za evropsku titulu, ali je stao u polufinalu. Ovaj put svi ga vide kao sigurnog finalistu, tako da je vrlo moguće da se u borbi za trofej sudari upravo sa Obradovićem.

Pored Itudisa, čast grčke košarke, kad već nema Panatinaikosa i Olimpijakosa, brani i trener Lokomotive Kubanj iz Krasnodara, Jorgos Barcokas. Radi se o stručnjaku koji je 2013. godine vodio pirejski klub do titule na Fajnal foru u Londonu. I to je na neki način predstavljalo iznenađenje, doduše ne baš isto kao ono Obradovićevo sa Huventudom ili Partizanom. Ipak, Olimpijakos, iako je tada bio branilac titule, na Fajnal for nije došao sa epitetom prvog favorita. To nije slučaj ni ove godine u Berlinu, a plasman Lokomotive na završni turnir predstavlja iznenađenje sezone mada ima i ona tvrdnja da se radi o skorojevićima iz Kubanja koji su puni novca, nešto slično Mančester Sitiju u fudbalu.

I poslednji, nikako najmanje važan, Velimir Perasović. Šef struke španske Laboral Kuće u polufinalu ide direktno na Obradovića i rado je prihvatio ulogu blagog autsajdera. Perasović, poput starijeg srpskog kolege, ima osvojenu Evroligu kao igrač. Tri puta je bio šampion sa Jugoplastikom, a ovo mu je drugi trenerski dolazak na završni turnir. Laboral ima skoro pa sezonu iz snova, ali za novi podvig, što bi plasman u finale svakako bio, Perasoviću će biti potrebna magija.

A zna se ko je glavni košarkaši čarobnjak u Evropi, zar ne? 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online