Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.11.2015.
15:14
Vestionline, mozzartsport.com A

FIBA predstavila plan nove Evrolige, Zvezda i Partizan imaju šansu za milione

Svetska kuća košarke zvanično je započela misiju pod nazivom - Košarkaška liga šampiona! Čelni ljudi FIBA održali su u utorak popodne sastanak sa prvim čovekom Evrolige Đordijem Bertomeuom, direktorom operacija Eduardom Skotom, predstavnicima Reala, Makabija, Fenerhbačea i Olimpijakosa, te vodećim ljudima nacionalnih saveza Španije, Grčke, Italije, Turske u švajcarskom Mijeu, gde je zvanično predstavljen koncept nove Evrolige, koja bi mogla da zaživi već od sezone 2017/18.

FIBA
Logo novog takmičenja

Baš kao što se već najavljivalo, novo takmičenje pod okriljem FIBA trebalo bi da doživi potpunu transformaciju - umanjenje broja klubova sa 24 na 16, gde bi zagarantovano učešće imali CSKA Moskva, Real Madrid, Barselona, Panatinaikos, Olimpijakos, Efes, Fenerbahče, Makabi, kao i prvaci Francuske, Nemačke, Italije i Litvanije. Preostale četiri pozicije popunili bi klubovi koji bi u takmičenje ušli kroz kvalifikacije, koje bi bile održane krajem septembra, prema odredbama plana. Prva faza započela bi u oktobru. 

Apsolutna inovacija bila bi zamena grupne faze ligaškim takmičenjem! Dakle, 16 klubova bi oformilo jednu ligu, u kojoj bi se igralo po "dvokružnom sistemu" - kod kuće i u gostima! Najboljih osam ekipa prošlo bi u četvrtfinale, gde bi se igrao plej of. Tim koji u tri utakmice stigne do dve pobede ide u polufinale, odnosno na Fajnal for. 

Deo koji će svakako najviše interesovati poklonike košarke u Srbiji - Košarkaška liga šampiona bi imena klubova iz "Grupe 8" mogla da menja i to po više osnova - 50 odsto učinka u prvoj fazi takmičenja, u desetogodišnjem ciklusu. A listu kandidata za tih osam pozicija pune i Crvena zvezda i Partizan!

Na listi kandidata se nalaze - Real, Barselona, Valensija, Olimpijakos, Panatinaikos, Makabi, Hapoel Jerusalim, CSKA, Himki, Efes, Fenerbahče, Olimpija Milano, Bajern, Alba, Žalgiris, Limož, Partizan i Crvena zvezda.

Bogat nagradni fond

Svakako najvažniji detalj, kojim FIBA pokušava da namami klubove u svoje takmičenje, jeste ogroman fond koji bi bio posvećen isključivo klubovima. Tačnije, klubovi bi godišnje imali po 30.000.000 evra, a premije koje bi bile daleko više u odnosu na iznos koji je trenutno aktuelan.

Naime, osam evropskih velikana će za učešće u Košarkaškoj ligi šampiona dobiti 1.687.500 evra godišnje, šampioni četiri države bi inkasirali po 375.000 evra, dok kvalifikanti ne bi imali dobili novčane premije. Za svaku pobedu u prvoj fazi dodeljivalo bi se po 37.500 evra. Finansijski fer plej, koji je zaživeo ove sezone, a koji potražuje od klubova minimalni budžet od 4.000.000 evra, uz "čiste račune" bio bi i dalje aktuelan. 

To bi, bar nezvanično, moglo da znači da bi klubovi iz nekadašnje Jugoslavije, te ostali timovi Evrope, mesto u elitnom takmičenju mogli da dobiju samo kroz kvalifikacije! Održivost Jadranske lige u tom slučaju bio bi nemoguć. 

Da bi najveći srpski klubovi došli do svoje pozicije u G8, prvo bi morali da ispune kvotu, odnosno da ostvare traženi rezultat kroz grupnu, ali i ostale faze, u narednoj deceniji, što će biti pakleno težak posao s obzirom na daleko bogatije i moćnije rivale. Ali, FIBA je Srbiji dala kakav-takav kredit, poštovanje i šansu zbog svega što je jedna zemlja košarke uradila svih ovih godina i decenija na klupskom i reprezentativnom planu.

Kvalifikacije bi se igrale po principu lige - 32 kluba bila bi raspoređena u četiri grupe po osam timova, gde bi se odigralo po sedam rundi. Četiri ekipe, pobednici grupa, sa najviše osvojenih bodova išle bi u Ligu šampiona. Ostali klubovi obezbedili bi učešće u FIBA Evropa kupu, ekvivalent sadašnjem Evrokupu. 

Takođe, ono što bi takođe bila velika promena u odnosu na dosadašnju praksu jeste da bi osam najmoćnijih klubova Evrope na ravnomerne delove dobilo 50 odsto Evrolige, dok bi preostalih 50 odsto pripalo FIBA i njenim sponzorima. 

Posle ovog, inicijalnog sastanka, praktično ništa nije promenjeno. Ali, moglo bi da se promeni. Čelnike FIBA i klubove čeka niz sastanaka u budućnosti, posle kojih bi stvari tek trebalo da se razviju u željenom smeru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online