Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.01.2015.
21:39
b92.net A

Čović: Derbi je veliki ulog, ali ne veći od života

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović kaže da je zadatak svih u košarkaškoj Srbiji da obezbede zemlji mesto u novom modelu Evrolige.

Fonet/A. A.
Jasan: Nebojša Čović
 

Osim toga, Čović je govorio o rekordu crveno-belih u ABA ligi, eventualnom polufinalnom meču sa Partizanom, kao i o budućemo finansijskom fer-pleju Evrolige.

Takođe, prvi čovek Zvezde govorio je o žalbi na kaznu Evrolige posle meča sa Galatasarajem, kao i o eventualnoj kazni za ubacivanje predmeta u teren na meču sa Realom.

"Zvezda igra svaki meč da pobedi - iz takve koncepcije došlo se do 16 pobeda u nizu. To je jako lepo s jedne strane, ali ne treba da se zaboravi da i Zvezda mora da izgubi", počeo je priču Čović za B92. 

U završnici prošle sezone finale plej-ofa domaćeg takmičenja između Crvene zvezde i Partizana obeležili su brojni incidenti i ’zapaljive’ izjave van terena. Ove sezone postoji mogućnost sudara u polufinalu ABA lige, a ulog bi u tom slučaju bio mnogo veći - plasman u Evroligu. 

"Ne obaziremo se na to ko će biti drugi, treći ili četvrti. Kod nas za sada sve ide po planu. Ako dođe do meča sa Partizanom, stvarno se nadam da smo iskusniji za godinu dana - sve ružno što se događalo ne bi smelo da se ponovi, trebalo bi da smo sazreli. Verujem da smo i mi i oni svesni toga, zajedno treba da projektujemo pravu atmosferu, a ne ambijent konflikta i linča. Ulog je veliki, ali ne veći od života. Ne bi valjalo da se ponovi nijedan vid neregularnosti - to bi doprinelo da se sve održi kako treba i da derbi bude praznik, kao što je to ranije bio slučaj". 

Zvezda je dva kola pre kraja obezbedila plasman u Top 16 fazu Evrolige. 

"Tačno je da ove sezone imamo veoma dobar rezultat u Evroligi. Ima boga - prošle sezone smo imali četiri pobede, jedini s tim skorom nismo prošli dalje i sada nam se vratilo. Nema opterećenja i euforije u Top 16".

FoNet

Na pitanje o eventualnom dobijanju A licence, Čović je odgovorio: 

“Ne može da svane pre jutra. U kontaktu smo sa ljudima iz Evrolige, ali ne zna se ni da li će ostati koncepcija licenci - planira se promena zbog finansijskog fer-pleja, koji stupa na snagu sledeće sezone. Takođe, relacija FIBA-Evroliga prilično je kompleksna. Zadatak svih nas jeste da Srbija izbori sigurnu poziciju u novom modelu Evrolige i da ostane na toj mapi, kako god ona izgledala“. 

Finansijski fer-plej Evrolige podrazumeva da je minimalni budžet svih učesnika četiri miliona evra. 

"Još dugo nećemo moći da projektujemo budžete kao španski ili turski klibovi, ali ako postavimo stvari kako treba, mislim da to nije nemoguće. Evroliga traži da minimum 30 posto budžeta bude iz sopstvenih prihoda - ulaznice, TV prava, prodaja rekvizita... Zvezda taj koncept vrlo čvrsto drži - od 3,6 miliona koliko je ove sezone naš budžet, mi smo na 900.000 od prodaje ulaznice. Primera radi, Rudi Fernandes ima neto platu 3,5 miliona evra - naš kompletan budžet neznatno je veći od plate jednog igrača Reala. Sa druge strane, mi ovde imamo potencijal koji se stvara i rađa, po tome smo prepoznatljivi. Evroliga će limitirati da budžeti budu minimum četiri miione evra - mislim da to nije nedostižno ako se dobro angažujemo, iako je teška situacija“. 

Jedan od načina da se ostvare prihodi jeste i prodaja igrača. 

"Naši svi igrači su pod ugovorom, ali i transferi su mogućnost prihoda. Biće promena iz sezone u sezonu, ali trudićemo se da ne prodajemo važne igrače. Želimo i da proizvodimo igrače iz sopstvenih redova, na to želimo da se oslonimo". 

Zvezda će uskoro dobiti odluku u vezi sa žalbom koju je podnela na kaznu od 50.000 evra zbog incidenata u Istanbulu kada je ubijen navijač crveno-belih Marko Ivković. Takođe, Čović se osvrnuo i na ubacivanje predmeta na parket tokom utakmice sa Realom. 

"Do 20. januara imaćemo saslušanje u Italiji u vezi sa žalbom. Na utakmici sa Galatasarajem očekujem da sve bude u redu, da igramo u Areni u prisustvu gledalaca. Ovo što se dogodilo sa Realom nije dobro - bez obzira kakve su sudijske odluke, one se neće promeniti ubacivanjem novčića, upaljača.. Time se samo kažnjava sopstveni klub". 

Vaterpolo meč između Partizana i Galatasaraja igraće se pred praznim tribinama, a postoji rizik da se i na meču Evrolige Zvezda - Galatasaraj dogodi isto. 

"Ne mogu da isključim, ali mi ćemo sve uraditi da se igra normalno, što i jeste dogovor sa Evroligom. Želimo da pokažemo da smo se izdigli iznad nečega što ne bi smelo da se događa u sportu jer sport treba da zbližava ljude", zaključio je Čović

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online