Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.03.2019.
20:00
Igor Subić A

Ljubiša Tumbaković i Novica Vulić za "Vesti": Derbi ne sme da se ruši

Ljubiša Tumbaković, selektor Crne Gore i legendarni trener Partizana, bio je gost "Vesti" nekoliko dana posle odigravanja 159. večitog derbija, zajedno sa nekadašnjim saigračem i drugarom više od pola veka Novicom Vulićem.

Z. Raš
Uvek zanimljivi sagovornici: Ljubiša Tumbaković i Novica Vulić u "Vestima"

Mišljenje popularnog Tumbe (67 godina) uvek ima posebnu težinu pošto je vodio Partizan na 27 prvenstvenih duela protiv Crvene zvezde, po čemu je apsolutni rekorder svetkovine srpskog fudbala. Zato je sigurno merodavan da govori o stvarima koje su se dešavala na stadionu "Rajko Mitić", ali i o onome što se zbivalo van terena.

Selektoru "sokolova" je posebno zasmetala uvertira u derbi i potcenjivačka izjava Ričmonda Boaćija da ne poznaje protivničke fudbalere, iako je već odigrao nekoliko mečeva protiv crno-belih, postigao i dva gola.

- Instituciju derbija niko ne sme da naruši! Igrači obe ekipe moraju da budu svesni da su samo deo jednog ili dva, tri derbija, priče koja traje više od 70 godina. Onda se dva dana pred derbi pojavi informacija da jedan fudbaler Zvezde ne prepoznaje i ne poznaje igrače iz protivničkog tabora. Sramota! Kad tako nešto izjaviš, govoriš o sebi, a ne o rivalu. Umesto da veličaš te protivnike, ti pričaš ružno o njima. Zato je sad sigurno zapamtio ko je Strahinja Pavlović, dečko koji nije punoletan i kome je to bila druga utakmica u seniorskoj konkurenciji.

Nastavio je Tumbaković u dahu o dešavanjima vezanim za meč Crvene zvezde i Partizana. Zasmetalo mu je što se posle svega previše pričalo o sudijama:

- Prvo što se pričalo posle derbija je arbitar. Nije iskontrolisao igru, ispustio je konce... Tek onda se pričalo o tome da nismo videli mnogo toga od fudbala. To su problemi na kojima moramo da radimo. Moramo da favorizujemo derbi kao instituciju, da pozdravimo potez jednog trenera koji je "u vatru bacio" dečka sa nepunih 18 godina, da igra protiv te "vedete" iz protivničke ekipe. Tek posle toga treba da vidimo šta nije valjalo i kojih je grešaka bilo.

Tumbaković je zadovoljan formom tandema reprezentativaca Crne Gore iz Partizana, Nebojšom Kosovićem i Aleksandrom Šćekićem, obojica su bili među najboljim igračima crno-belih u derbiju.

- Kića Kosović je bio ekstremno talentovan dečko, fudbalski znalac, koji je sad ponovo krenuo uzlaznom linijom. Napravio je grešku što je premlad otišao iz Vojvodine u inostranstvo, a kad je došao u Partizan imao je nesreću da igrajući za reprezentaciju Crne Gore u Kazahstanu doživi tešku povredu ligamenata kolena koja ga je odvojila od terena skoro celu godinu. Vratio se, igra odlično, može da bude i odmah iza napadača i defanzivniji, njegove lopte idu po dubini, kreativan je, ne odlaže pasove na stranu. I Kosović i Šćekić su napredovali zahvaljujući radu u Partizanu, imaju trenera koji ih tera da uvek daju maksimum...

Crvena zvezda ima mnogo bolji sastav od Partizana, ali u dva ovosezonska derbija to nije pokazala na terenu, naprotiv. Tumbaković veoma ceni rad Vladana Milojevića, ali smatra da je Zoran Mirković odlično zaustavio igru Zvezde:

- Objektivno, Zvezda po potencijalu ima mnogo bolji igrački kadar, ali u fudbalu je tako, imaš dve ekipe i dva trenera. Bata je očigledno "provalio" sve prednosti koje Zvezda ima i odlično ih je neutralisao. Jesenas je Partizan bio dominantan u većem delu. Taj meč sam gledao tokom seminara u Londonu, sa Darkom Kovačevićem, Mladenom Krstajićem i Robertom Prosinečkim, kao i mojim pomoćnikom na klupi Crne Gore Aleksandrom Jankovićem i svi smo se složili da je Mirković bolje postavio ekipu u odnosu na Milojevića. Tako je bilo i ovog puta, iako je razlika u kvalitetu još izraženija u korist Zvezde, Partizan je ostao bez Marka Jankovića, bilo je i povređenih prvotimaca, ali nije bio slabiji na terenu od Zvezde!

Fantastični Pavlović

MN Press
Oduševio Tumbakovića: Pavlović tokom večitog derbija

Tumbaković je pomno pratio 159. večiti derbi i bio je oduševljen partijom Strahinje Pavlovića. Mladi defanzivac je po mišljenju Tumbakovića budućnost Partizana i srpskog fudbala:

- Pavlović je bio fantastičan, hrabar, srčan, izdržao je pritisak i izneo teren, iako je prerano i prestrogo dobio žuti karton. Partizanova omladinska škola odavno nije izbacila ovoliko dobrih štopera, a ja pratim njen rad više od 30 godina. Matija Nastasić i Nikola Milenković su biseri, reprezentativci, a sigurno će na duže staze u timu "orlova" standardni biti i Svetozar Marković i Strahinja Pavlović.

VAR,hitno!

Tumbaković nema nikakvu dilemu kad je u pitanju VAR tehnologija i smatra da je što treba uvesti u srpski fudbal:

- VAR tehnologija je izuzetno pozitivna stvar. Zasad je, možda, još malo usporena cela ta tehnologija, ali kad se malo ubrza cela procedura i kad se sudije uhodaju, biće to odlično. Greške se sad svode na minimum, iako i dalje sudija ima poslednju reč posle odgledanog snimka. VAR je svakako najpravičnija stvar koja je mogla da se desi fudbalu i nadam se da će brzo stići i u Srbiju.

Krstović odlično pojačanje Zvezde

Nikola Krstović, mladi reprezentativac Crne Gore, nedavno je potpisao za Crvenu zvezdu, ali će ostati u Zeti do kraja sezone na pozajmici.

- Mnogo je talentovan, ali on nije klasičan špic, više je polušpic. Ume da igra, da gurne loptu, može još mnogo da napreduje, može da bude odlično pojačanje za crveno-bele.

Srbiji otvoren put na EP

Tumbaković i Vulić smatraju da Srbija ne sme da propusti šansu za plasman na Evropsko prvenstvo. "Orlovima" će rivali u grupi biti branioci titule prvaka Starog kontinenta Portugalci, kao i Ukrajinci, Litvanci i Luksemburžani.

- Srbija ima sjajan tim, mogu da naprave dve jake postave. Uz to, reprezentativci Srbije su skoro svi standardni u svojim klubovima, igraju redovno i odlično. Povreda Matića može da bude problem, ali i ne mora, jer tu su Nemanja Maksimović i sve bolji Saša Lukić, koji je koristan i u defanzivnijoj i u ofanzivnijoj varijanti, a u krajnjem slučaju može da se vrati i Luka Milivojević. Nameće se i Nikola Maksimović koji je sve bolji u Napoliju i upotrebljiv je na nekoliko pozicija - ističe Tumbaković.

Vulić takođe vidi "orlove" na EP:

- Portugalci su ekipa koja igra veoma promenljivo i koja nije nepobediva. Igraju, uglavnom, na "nulu", pa Srbija ne sme da propusti ovakvu šansu za plasman na EP.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online