Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.03.2019.
13:01
Vestionline A

Junajted Petah Tikva

U istoriji vodećeg klupskog evropskog takmičenja posle poraza s najmanje dva gola razlike kod kuće u revanšu se prvi izbavio samo Vasovićev i Krojfov Ajaks pre pola veka, a takav ishod je i jedna Partizanova gorka uspomena.

EPA/Yoan Valat
Zajedništvo igrača Mančester junajteda posle podviga u Parizu

To što je učinio Mančester junajted na Parku prinčeva ne viđa se svaki dan. Bio je prežaljen, danas je slavljen. Preko Lamanša je pošao ne samo s lošim rezultatom iz prve utakmice osmine finala Lige šampiona, pošto je Pari Sen Žermen pobedio na Old Trafordu s 2:0, nego i s timom koga su desetkovale povrede.

Posle druge bitke svi su generali, a jedan je generalisumus - Junajtedov trener Norvežanin Ole Gunar Solskjer. Ne zato što je engleski tim blistao - naprotiv nije, pobedio je ni iz čega - nego zato što je za kratko vreme, od dolaska posle odlaska portugalskog stručnjaka Murinja, stvorio kompaktnost tima i nadahnuće šampiona.

To što je učinio Mančester junajted pošlo je u Kupu šampiona/Ligi šampiona za rukom samo Ajaksu pre 50 godina, kad je stasavao tim koji će ubrzo biti trostruki uzastopni evropski prvak. U četvrtfinalu je holandski tim, s Veliborom Vasovićem u odbrambenom bedemu, a Johanom Krojfom u navali, izgubio od Euzebijeve Benfike na Olimpijskom stadionu u Amsterdamu s 3:1.

U revanšu, na lisabonskom Luzu, Ajaks je nadvisio sebe. Isto je pobedio s 3:1, a već posle 32 minuta vodio je s 3:0. Krojf je dao drugi i treći pogodak. Pošto tada nije bilo produžetaka posle jednakog broja golova, igrana je "majstorica". Za poprište je odabran stadion koji je bio domaćin i Olimpijskih igara 1924. i finala Svetskog prvenstva 1938 - u Parizu. I opet je odigrana utakmica za debele živce. Ajaks je pobedio s 3:0, a sva tri gola su postignuta u produžecima. 

MN Press
Ishod koji ni sami nisu očekivali: Makabijevi igrači na Partizanovom stadionu

U istoriji učešća dva naša najveća kluba u evrokupovima samo jednom se dogodio rasplet kakav je bio u dve utakmice Mančester junajteda i Pari Sen Žermena. To je Partizanov duel za zaborav s Makabijem iz Petah Tikve. U prvom kolu Kupa UEFA 2005, pošto se nisu domogli Lige šampiona na njenom pragu (penali sa slovačkom Petržalkom u Beogradu), "crno-beli" su se sastali s izraelskim timom. 

Posao je bio pola obavljen u prvoj utakmci, koja je Partizanu kao gostu pripala s 2:0. U revanšu, koji je trebalo da bude samo formalnost, Makabi je pobedio s 5:2.

"Crno-beli" su bili i u istoj situaciji kao Benfika 1969. Posle pobede protiv njenog gradskog rivala Sportinga u Lisabonu s 3:1 u prvom kolu Kupa UEFA 2002, lisabonski velikan je postigao 3:1 u osnovnom delu revanša. U produžecima "crno-beli" su smogli snage za još jedno pregnuće pa su otišli dalje s 3:3. Do 74. minuta igrao je Kristijano Ronaldo.      

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online