Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.02.2019.
09:25 >> 09:27h
Bojana Paunović i Igor Subić A

Bićemo šampioni Amerike!

Veljko Paunović (41), tvorac najvećeg uspeha srpskog fudbala u 21. veku, sprema se za četvrtu sezonu na klupi Čikago Fajera.

EPA
Puca od optimizma: Veljko Paunović

Mladi stručnjak, koji je 2015. godine doveo reprezentaciju Srbije do 20 godina do titule svetskog prvaka na Novom Zelandu, već više od tri godine stanovnik je najvećeg srpskog grada van Srbije, a pred start nove sezone ekskluzivno za "Vesti" govori o razlozima za ostanak u klubu, ambicijama u predstojećem šampionatu, kao i kvalitetima ekipe i MLS lige.

Početkom godine Paunović je potpisao novi dvogodišnji ugovor sa čelnicima čikaškog kluba, uz opciju za dodatnu godinu, što je pokazatelj da u klubu veruju u posao koji je Srbin započeo pre tri godine.

Šta je presudilo da prihvatite ponudu za novi ugovor?

- Odluka da ostanem bila je laka. Lepo mi je u klubu, lepo mi je u Čikagu, imamo veliku podršku navijača i lako smo se dogovorili oko produžetka saradnje. Koliko čelnici kluba veruju u moj projekat i rad, toliko i ja imam optimizma i vere da će dugoročan rad doneti ono što svi u Čikagu želimo, a to je skoro osvajanje titule prvaka MLS lige, ove ili sledeće sezone. Naši navijači su zaslužili da ih obradujemo, pružaju nam fantastičnu podršku iz utakmice u utakmicu. Svi u klubu imamo ogromnu želju da konačno nagradimo navijače za vernost i strpljenje.

Prošle sezone niste uspeli da se plasirate u plej-of. Na čemu bazirate optimizam da ćete se ove sezone boriti za titulu?

- Nismo uspeli da se plasiramo u plej-of, to je tačno, ali nijednog trenutka tokom sezone nismo odustali od zacrtane filozofije i igre koja nas krasi. Ne tražim alibi, daleko od toga, ali je činjenica da smo imali previše povreda, i to ključnih igrača, nosilaca igre. Najočigledniji primer je povreda Đorđa Mihailovića, koji je bio van stroja 10 meseci. Bilo je tu još povreda važnih igrača, ali nećemo da se krijemo iza problema. Optimizam za narednu sezonu gajimo na tome što smo sačuvali na okupu kostur ekipe, produžili smo ugovore sa ključnim igračima, a uz to smo se i pojačali. Iskusniji smo za sezonu i spremni da ispravimo greške koje smo pravili lane. Pripreme smo otvorili sa mišlju da će nam sezona trajati do samog kraja, do početka decembra. Spremamo se kao da ćemo i u decembru igrati takmičarske utakmice.

Imate na raspolaganju odličnu ekipu, od koga najviše očekujete da "povuče" u narednoj sezoni?

- Ovaj tim nije prethodnih godina formiran da zavisi od jednog igrača. Imamo u timu zaista mnogo momaka koji mogu da reše meč jednim potezom, ali za nas je najvažnija timska igra i poštovanje vrednosti za koje se zalažemo. Đorđe Mihailović je jedan od naših bisera, momak koji je sa 20 godina već postao reprezentativac SAD i od koga se očekuje da bude velika zvezda. Već je na debiju za reprezentaciju postigao gol i sad kad je potpuno spreman očekujemo da ove sezone "eksplodira". Tu je i Aleksandar Katai, koji je pokazao da na njega možemo da se oslonimo. Stigla su i pojačanja, Brazilac Marselo iz lisabonskog Sportinga, Nemac Fabijan Herbers, kao i dva mlada igrača, Kristijan Martinez i Armando Moreno. Dovođenjem Danca Davida Ousteda smo pojačali i konkurenciju među stativama. Do početka sezone biće još dolazaka, ali neće to biti zvučna imena, biće to momci koji će pojačati određene pozicije u timu, pre svega da bi imali "dužu klupu", jer nas čeka duga i naporna sezona.

Najzvučnije ime koje imate u ekipi je svakako Bastijan Švajnštajger. Šta očekujete od Nemca u drugoj sezoni u klubu?

- Bastijan je fantastičan fudbaler, vrhunski profesionalac, doneo je mnogo našoj ekipi, pre svega jedno veliko iskustvo sa najveće scene, jedno znanje kako se dobijaju velike utakmice i osvajaju trofeji. Od njega očekujemo da bude bolji nego prošle sezone, spreman je da povede ekipu ka velikim visinama.

Ko bi mogli da Vam bude glavni protivkandidati u trci za titulu?

- Branilac titule Atlanta svakako će ponovo biti kandidat za titulu uprkos odlasku Herarda Tate Martina sa klupe i dolasku Franka De Bura. Tu su i oba kluba iz Njujorka, Red Bul i Siti, zatim Toronto, kao i Los Anđeles - zaključuje 41-godišnji trener razgovor o MLS ligi.

Otac četvoro dece

Veljko Paunović je uzoran otac i suprug. Veljko i njegova supruga Hajdana su u skoro dvodecenijskom skladnom braku i blagosloveni su sa četvoro naslednika. Imaju ćerke Tatjanu (16) i Lorenu (10) i sinove Stefana (14) i Petra, koji će 30. jula napuniti pet godina.

Instagram
 

Na stazi legendi Atletika

Veljko je prošle nedelje dobio plaketu sa svojim imenom na "stazi legendi Atletika" ispred stadiona Vanda Metropolitano.

- Izuzetna mi je čast i mnogo mi znači priznanje od kluba u kom sam ponikao. Čuo sam da će biti ispisana imena svih igrača koji su odigrali najmanje 100 utakmica za Atletiko, ali i pored toga što sam znao, bio je poseban osećaj proći pored table sa svojim imenom. Hvala ljudima iz kluba što su me svrstali uz imena legendi kakve su Luis Aragones, Fernando Tores, Gabi, Tomas Renjones, Koke i mnogi drugi - kaže Paunović.

Veruje u bolje dane Partizana

Pokojni otac Blagoje je legenda Partizana, a i Veljko je ponikao u crno-belom dresu. Debitovao je za Partizan sa samo 17 godina, a već sa 18 je otišao u Atletiko. Put ga je 2008. godine na kratko vratio u Partizan, odigrao je polusezonu u crno-belom dresu 2008. godine, pod vođstvom tadašnjeg trenera Slaviše Jokanovića.

- Naravno da pratim Partizan, redovno sam u kontaktu sa trenerom Zoranom Mirkovićem i još nekim ljudima iz stručnog štaba i kluba. Trenutno nije sjajna situacija, ali sve je to deo ciklusa, trenutno je Zvezda bolja, ali to ne znači da Partizan ne može da se podigne. Na pripremama su pobedili i Šahtjor, što znači da nisu ekipa za potcenjivanje. Verujem u bolje dane Partizana.

Kako treniraš, tako i igraš

Veljko Paunović je sa 41 godinom i dalje mlad trener, ali je od prvog dana rada izgradio svoju filozofiju, kako tokom utakmice, tako i u njenoj pripremi i treninzima.

- Imao sam sreću da kao igrač radim sa mnogim velikim trenerima, a posebno bih izdvojio Radomira Antića i Luisa Aragonesa. Obojica su imala jasnu filozofiju, trening je podjednako važan, ako ne i važniji, od utakmice. "Kako treniraš, tako igraš", obojica su govorila i to je jedina ispravna fudbalska filozofija koju primenjujem svakodnevno - otkriva Paunović.

Srbima daleko Amerika

U MLS ligi ima veoma malo srpskih internacionalaca. Zašto je to tako?
- MLS liga nije još uvek ravnopravna finansijski sa najbogatijim evropskim ligama, pa nije toliko privlačna za naše igrače. Mada mislim da pojedinci još uvek imaju pogrešne predrasude da je liga slaba i da im zbog toga nije privlačna. Svi koji dođu uvere se da nije tako i da je liga kvalitetna i zahtevna. U svakom slučaju nadam se da će uskoro biti više Srba u MLS ligi - očekuje Paunović.

Twitter/djomihailovic
Nova velika nada: Đorđe Mihailović, 20-godišnji reprezentativac SAD srpskog porekla

Velika imena u MLS ligi

MLS liga i dalje zaostaje kvalitetom za najjačim evropskim ligama, kao i Kinom, ali i dalje privlači brojna velika imena svetskog fudbala, pre svega onih koji su na zalasku karijere. Najzvučnija imena bez sumnje su Zlatan Ibrahimović, Vejn Runi, Bastijan Švajnštajger i Karlos Vela.

EPA
Istorijski uspeh: Mlada reprezentacija Srbije svetski šampion

Svi da stanemo uz "zlatne orliće"

Veljko Paunović je sa jednom od najtalentovanijih generacija srpskih fudbalera u 21. veku 2015. godine osvojio titulu svetskog prvaka za igrače do 20 godina na Novom Zelandu i tako se zlatnim slovima upisao u istoriju srpskog fudbala. Paunović je izjavio:

- Pratim karijere svih momaka i znao sam da će velika većina njih napraviti vrhunske karijere. Većina momaka je iskoristila fantastičan potencijal i nekoliko njih ima već sad vrhunske karijere, Sergej Milinković Savić, Predrag Rajković, Srđan Babić, Miloš Veljković, Saša Zdjelar, Andrija Živković, Mijat Gaćinović, Nemanja Maksimović... Nemanju sam nedavno gledao uživo u Madridu, pričali smo, sjajan je momak koji je u Hetafeu dobio pravu šansu i potvrdio klasu. Da ne zaboravim da pomenem i Luku Jovića, koji je bio deo šampionskog tima, ali spletom okolnosti nije putovao sa ekipom na Novi Zeland. Znao sam da će biti vrhunski napadač.

Selektor Mladen Krstajić je u Ligi nacija u potpunosti izvršio smenu generacija započetu pred Mondijal u Rusiji i nekoliko "zlatnih orlića" je iskoristilo priliku. Standardni su postali Predrag Rajković, Miloš Veljković i Nemanja Maksimović, nameću se Andrija Živković i Mijat Gaćinović... Slede kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine...

- Svi moramo da pružimo maksimalnu podršku našim momcima i stanemo uz reprezentaciju. Imamo dobar tim i verujem da ćemo da se plasiramo na EP, navijači s pravom očekuju odlične rezultate od naših momaka, ali osim kvaliteta koji nije sporan neophodan nam je i dobar ambijent. Momci koji su osvojili zlato na Novom Zelandu imaju kvalitet i znanje da obraduju naciju još nekim velikim uspehom, na EP 2020. ili na SP 2022. godine. Samo im treba pružiti šansu.

Chicagofire
Ključni igrač Čikaga: Aleksandar Katai

Katai sve bolji i bolji

Aleksandar Katai je prošle sezone stigao u Čikago kao veliko pojačanje ekipe i u potpunosti je opravdao taj epitet. Bivši fudbaler Crvene zvezde je postigao devet golova u ukupno 21 odigranoj utakmici za Čikago, a nekoliko njegovih pogodaka su bili za TV špice. Katai (28) je već na startu priprema za predstojeću sezonu nagovestio da će biti efikasan kao lane, postigao je golove u remiju 1:1 protiv Atletika B i pobedi 1:0 protiv Fuenlabrade.

Paunović ne krije da u predstojećoj sezoni ima velika očekivanja od nekadašnjeg reprezentativca Srbije.

- Aleksandar je biser srpskog fudbala, svaki trener želi da ima u ekipi jednog takvog velemajstora sa loptom. Sad je u najboljim igračkim godinama, sazreo je, a njegov pristup radu na treninzima i profesionalnost je na vrhunskom nivou, od dolaska u Čikago se mnogo uozbiljio, promenio na bolje, iz dana u dan je sve kompletniji igrač i verujem da će biti jedan od najboljih u ligi ove sezone. U potpunosti se adaptirao na klub, saigrače, sistem igre... Katai je fudbaler koji potezom pravi razliku na terenu i biće jedan od naših ključnih igrača - uveren je Paunović.

Madrid glavni grad svetskog fudbala

Paunović nije slučajno izabrao Madrid za sprovođenje bazičnih priprema Čikaga. Proveo je skoro 10 godina igračke karijere u Madridu, igrajući prvo za Atletiko B, pa prvi tim crveno-belih, pa za Hetafe.

- Dugo sam planirao da dovedem ekipu na pripreme u Madrid, centar, slobodno mogu da kažem glavni grad svetskog fudbala, a mogu neskromno da kažem i moj grad. Maksimalno smo iskoristili boravak u Španiji da se što bolje spremimo za predstojeće izazove. Nije Madrid glavni samo zato što ima dva vrhunska kluba, Real i Atletiko, već i zato što ceo grad živi za fudbal i nudi fantastične uslove za pripreme ekipa. U glavnom gradu Španije smo radili na fizičkoj spremi i na obrisima igre kakvu želimo da forsiramo naredne sezone.

Iskoristili smo priliku i da pogledamo uživo utakmice Atletiko - Hetafe i Real - Alaves. Igrači su oduševljeni Madridom i atmosferama na utakmicama madridskih velikana. Boravili smo u Madridu od 23. januara do 7. februara, kad smo se vratili u Ameriku na završne pripreme za sezonu koja startuje 2. marta. Poslednje pripreme pred start sezone obavićemo u Čarlstonu, u državi Južna Karolina - kaže Paunović.

Instagram
Veljko sa suprugom Hajdanom


LIČNA KARTA

Ime i prezime: Veljko Paunović
Datum rođenja: 21. 8. 1977.
Igračka karijera:
1994-95 Partizan 13 (1)
1995-96 Marbelja 20 (2)
1996-98 Atletiko Madrid B 22 (11)
1996-2002 Atletiko Madrid 52 (9)
1998-1999 Majorka 24 (5)
2001 Ovijedo 22 (4)
2001-02 Majorka 33 (3)
2002-03 Tenerife 38 (18)
2003-05 Atletiko Madrid 35 (6)
2005 Hanover 6 (0)
2005-07 Hetafe 44 (10)
2007 Rubin 16 (1)
2008 Almerija 7 (2)
2008 Partizan 9 (1)
2011 Filadelfija Union 17 (3)
Trenerska karijera:
2012-14 Srbija U18
2013-14 Srbija U19
2014-15 Srbija U20
2015- Čikago Fajr

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online