Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.01.2019.
17:00
Igor Subić A

Fudbalske rane koje nikad ne zacele

Pogibija Emilijana Sale, koji je život izgubio kad je avion kojim je leteo iz Francuske u Englesku pao u Atlantski okean, nova je avionska nesreća u nizu u kojoj život gube fudbaleri. Smrt Argentinca, koji je samo nekoliko dana pre pogibije prešao iz Nanta u Kardif za 17 miliona evra, povod je da se prisetimo tragedija koje su odnele brojne živote i koje su promenile fudbalski svet.

EPA
Strava i užas: Ostaci aviona u kom su bili igrači Šapekoensea

Srbi pamte Minhen

Najpoznatija tragedija srpskom narodu, iako nije odnela najviše žrtava, jeste pogibija fudbalera Mančester Junajteda u Minhenu, 6. februara 1958. godine, u 15.04. U avionskoj nesreći koja se dogodila na minhenskom aerodromu poginula su 23 putnika aviona kompanije Britiš juropien ervejz, među kojima i osmorica fudbalera Mančester Junajteda, koji se vraćao iz Beograda u Veliku Britaniju posle meča četvrftinala Kupa šampiona protiv Crvene zvezde.

Dan pre nesreće Mančester Junajted je remijem 3:3 protiv Crvene zvezde, na stadionu JNA, obezbedio plasman u polufinale Kupa šampiona, pošto je u prvom meču pobedio 2:1. U avionu, koji je iz Beograda sleteo u Minhen da se napuni gorivom, stradala je verovatno najtalentovanija generacija u istoriji engleskog velikana.

Da stvari ne slute na dobro videlo se kad je poletanje iz Beograda za Minhen kasnilo ceo sat jer je Džoni Beri zaboravio pasoš u hotelu. Pre tragedije u Minhenu, avion je dva puta pokušavao da se odvoji od aerodromske piste u otežanim uslovima zbog magle, a treći pokušaj poletanja bio je koban. Avion se nakratko odvojio od piste, pa se ubrzo zatim srušio, a nesreća je odnela čak 23 života.

Do nesreće je došlo zbog zaleđenosti piste na njenom samom kraju, zbog čega je letelica završila zakucana u porodičnoj kući šestočlane porodice. Poginulo je osam fudbalera Mančester Junajteda. Na licu mesta su stradali: Lajam Bili Velan, Džef Bent, Rodžer Birn, Edi Kolman, Mark Džons, Dejvid Peg i Tomi Tejlor, dok je Dankan Edvards preminuo 15 dana posle tragedije od posledica zadobijenih povreda.

Među preživelima je bio i ser Bobi Čarlton, najveća legenda Mančester Junajteda, koji je tada imao samo 20 godina. Uspeo je da se vrati fudbalu i postane jedan od najboljih igrača svih vremena, a nedugo posle nesreće izgubio je kosu. Samo su još Denis Vajolet, najbolji strelac tima, Albert Skanlon, Bil Folks i Hari Greg uspeli da se vrate na teren.

S druge strane, Ken Morgans, Džon Bari, Džeki Blankflauer i Rajan Vud nikad više nisu igrali fudbal.
Deset godina kasnije Mančester Junajted je pod vođstvom čuvenog menadžera Mata Bezbija, koji je preživeo tragediju, osvojio titulu prvaka Evrope, prvu u istoriji, a u timu je bilo i nekoliko igrača koji su ostali živi u Minhenu, predvođenih Bobijem Čarltonom.

Brazil zavijen u crno

Jedna od najvećih avionskih nesreća vezanih za fudbal desila se 29. novembra 2016. godine, kad se srušila letelica sa ekspedicijom brazilskog kluba Šapekoense. Do nesreće je došlo prilikom puta ekspedicije Šapekoensea iz Brazila u Kolumbiju, na prvi meč finala Kopa Sudamerikana protiv Atletiko Nasionala. Na predlog kolumbijskog kluba Šapekoenseu je dodeljen pehar bez naknadnog odigravanja finalnih utakmica.

Avion, koji je poleteo iz Bolivije, gde je prethodno sleteo na proputovanju od Brazila do Kolumbije, pao je u blizini aerodroma u Medeljinu, u planinskoj oblasti, jer je ostao bez goriva. Na letu je bilo devet članova posade i 68 putnika, uključujući igrače, stručni štab i čelnike Šapekoensea. U nesreći je stradala 71 osoba, a šest ih je preživelo, od čega trojica igrača brazilskog kluba - Alan Rušel, Ermito Elio Sampijer i golman Džekson Folman, koji je ostao bez noge. Među 71 putnikom bio je 21 novinar, a preživeo je samo jedan - Rafael Valmorbida.

Istraga je kasnije jasno utvrdila da je za nesreću kriva bolivijska aviokompanija Lamija i pilot aviona, koji nije ispoštovao proceduru da napravi međusletanje za tankovanje goriva. Bolivijska vlada je odmah posle nesreće suspendovala dozvolu za let aviokompaniji Lamija, a uhapšeni su direktor te čarter kompanije Gustavo Vargas i sekretar i glavni mehaničar firme. Celija Kastedo, koja je odobrila plan leta za avion, nalazi se u bekstvu već više od dve godine.

Instagram
Živi spletom okolnosti: Fudbaleri Šapekoensea u praznoj svlačionici

Dan kad je Italija plakala

Bez obzira na to ko za koga navija, svima u Italiji navru suze na oči kad se pomene tragedija u kojoj je 4. maja 1949. godine, u 17.05, poginulo 18 igrača Torina. Više od polovine poginulih igrača u tom trenutku bili su reprezentativci Italije. Članovi generacije "grande Torina", petostrukih prvaka Italije, poginuli su nadomak Torina, prilikom povratka iz Lisabona, gde su igrali prijateljski meč protiv Sportinga.

Avion se usled loše vidljivosti zakucao u zid u neposrednoj blizini crkve, a stradala je 31 osoba. Na sahranama fudbalera i poginulih trenera Torina bilo je više od pola miliona ljudi, ne samo stanovnika Torina, već i ljudi koji su iz svih krajeva Italije došli da se oproste od najbolje generacije "bikova" svih vremena. Torino je posle strašne tragedije do kraja prvenstva igrao sa juniorima, ali je uspeo da odbrani titulu, jer su svi rivali iz Serije A protiv njih na teren takođe izvodili omladince.

Šok posle nesreće u Italiji bio je toliki da je reprezentacija "azura" na Svetsko prvenstvo u Brazil 1950. godine otputovala brodom iz straha od aviona, a izuzetno dugačak i naporan put na "drugi kraj sveta" bio je jedan od glavnih uzroka za poraz od Švedske i ekspresan povratak kući odmah posle grupne faze.

Peru u suzama

Jedan od najcrnjih dana u istoriji Perua je 8. decembar 1987. godine. Samo što se pobedom protiv Deportivo Pukalpe vratila na prvo mesto na prvenstvenoj tabeli, ekipa Alijanse iz Lime pohitala je da se vrati u glavni grad i iznajmljen je čarter, jer je uprava želela da počasti igrače i poštedi ih višečasovnog putovanja autobusom.

Avion Peruanske mornarice se sa 44 osobe srušio se u more, 11 kilometara od aerodroma, a preživeo je samo pilot koji se katapultirao, poginule su 43 osobe, među kojima 16 fudbalera, devetoro članova stručnog štaba i klupskog rukovodstva, kao i osam navijačica.

Istraga nikad nije dala konkretan odgovor na pitanje uzorka nesreće, sumnjalo se čak i na teroristički napad, a 2006. godine je saopšteno da je najverovatniji uzrok pada aviona ili neiskustvo pilota prilikom noćnih letova, ili mehanički kvar na avionu.

Pao helikopter vlasnika Lestera

Pre samo tri meseca fudbalski svet je potresla vest o smrti vlasnika Lestera, Vičaja Šrivadanaprabe. Helikopterska nesreća, u kojoj je 27. oktobra 2018. godine, nedaleko od stadiona Lestera, poginuo vlasnik "lisica", kao i dva pilota i dvoje putnika, šokirao je celu planetu. Šrivadanapraba, čovek koji je od "lisica" stvorio šampiona Engleske, stradao je neposredno posle utakmice Lestera i Vest Hema.

Letelica se srušila jer su otkazale kontrole koje povezuju pedale u kokpitu i rotor na repu helikoptera. Istraga nije tačno utvrdila šta je uzrokovalo takav kvar, ali je potvrđeno da je takav uređaj stalno menjao nagib i direktno uticao na veliku nesreću u kojoj je stradalo petoro ljudi. Sigurnosna sklopka koja je povezivala dva uređaja nije bila dovoljno pričvršćena, pa se nakon nekoliko manevara pilota otkačila i spasla za vlasnika Lestera Vičaja Šrivadanaprabu i ostale putnike jednostavno nije bilo.

Preživeli zbog povreda, pasoša i gripa

Sve navedene tragedije nose i priče o preživelima, ali ne o onima koji su bili u avionima, već o onima koji u "letelice smrti" nisu ušli iz raznih razloga. U vreme tragedije predsednik Torina Ferućio Novo je zbog gripa u poslednji čas otkazao put u Lisabon, dok su u Italiji zbog povreda ostali Renato Gandolfi i Sauro Toma.

Čuveni novinar "Politike" Miroslav Radojčić, dopisnik iz Londona u vreme "minhenske tragedije" nije stigao na avion koji je poleteo iz Beograda jer je zaboravio pasoš kod kuće. Ispostavilo se da mu je to spaslo život, a živeo je još 42 godine posle tragedije i preminuo u 80. godini.

Treći golman Šapekoensea Marselo Boek trebalo je da ide sa saigračima za Kolumbiju, ali je od kluba dobio dozvolu da ostane u Brazilu kako bi sa porodicom proslavio 32. rođendan. Klub mu je dozvolio ostanak u Brazilu s obzirom na to da je bio tek treći izbor trenera. Mateus Saroli, čiji je otac Kaio Junior bio trener Šapekoensea i poginuo u nesreći, spletom okolnosti nije se ukrcao na kobni let jer je zaboravio pasoš.

Kaluša Bvalija, najveća zvezda reprezentacije Zambije devedesetih godina prošlog veka, nije poginuo sa saigračima iz državnog tima jer mu je PSV platio privatni avion, pa je leteo odvojeno od ostatka ekipe.

Golman Junajteda spasio trudnu srpkinju

Među preživelim putnicima minhenske tragedije našla se i Srpkinja, državljanka tadašnje Jugoslavije, Vera Lukić, koja je u to vreme bila trudna. Nju je iz zapaljenog aviona sa kćerkom Vesnom izvukao tadašnji golman Mančester Junajteda, Severni Irac Hari Greg i tako im spasao život.

Greg (86) je još živ, a za Mančester Junajted je od 1957. do 1966. godine branio na čak 247 utakmica.

Crna boja dodata zbog tragedije

U sećanje na žrtve tragedije u Minhenu u crveno-belu kombinaciju dresova Mančester Junajteda dodata je i crna boja. Pre toga "đavoli" nikad nisu nosili crne šortseve.

U Ukrajini 178 mrtvih

Uzbekistanski klub Pahtakor, nekad prvoligaš Sovjetskog Saveza, izgubio je ceo tim u avionskoj tragediji putujući u Belorusiju na meč protiv Dinama iz Minska.

Do stravične nesreće, koja se desila 11. avgusta 1979. godine iznad ukrajinskog grada Dnjeprodžervinska, došlo je zbog sudara dva aviona marke tupoljev. Poginuli su svi u oba aviona, broj žrtava bio je 178. Od toga su njih 16-oro bili fudbaleri Paktahora.

Sve tragedije

4. maj 1949.
Srušio se avion sa ekspedicijom fudbalera Torina, poginula 31 osoba, od čega 18 fudbalera.

6. februar 1958.
Minhenska tragedija Mančester Junajteda, u kojoj su život izgubile 23 osobe, od toga osam fudbalera.

3. april 1961.
Osmorica fudbalera i dvojica trenera čileanskog kluba Grin Krosa stradalo je u padu aviona u planinama Las Lastimasa na Andima.

26. septembar 1969.
Sedamnaest igrača, trener i dvojica članova stručnog štaba bolivijskog Strongesta stradalo je u padu aviona blizu gradića Vilokoa.

11. avgust 1979.
Uzbekistanski klub Pahtakor, nekad prvoligaš Sovjetskog Saveza, izgubio je ceo tim u avionskoj tragediji putujući u Belorusiju na meč protiv Dinama iz Minska.

8. decembra 1987.
Peruanska Alijanca iz Lime izgubila je trenera i 16 igrača u avio-nesreći u gradu iz koga je njihov klub.

28. aprila 1993.
Osamnaest reprezentativaca Zambije i pet članova stručnog štaba stradali su u padu aviona u Gabonu, na putovanju za Senegal, na meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u SAD 1994. godine.

29. novembar 2016.
Tragedija u kojoj je ukupno poginula čak 71 osoba, od čega su njih 19 bili igrači Šapekoensea.

27. oktobar 2018.
U helikopterskoj nesreći poginuo vlasnik Lestera Vičaj Šrivadanapraba, zajedno sa još četiri osobe.

22. januar 2019.
Poginuo fudbaler Kardifa Emilijano Sala, a sa njim i pilot u nesreći u kojoj se avion prilikom leta iz Francuske u Englesku srušio u Atlantski okean.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online