Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.01.2019.
19:02
G. A. - Vestionline A

Sweet 16: Jednom se tako razgoropadio Lids između okršaja s Dinamom i Partizanom

Mančester siti je prvi engleski tim za pola veka koji je dao najmanje po sedam golova na dve utakmice uzastopno.

ozwhitelufc.net.au
S prve finalne utakmice Dinama i Lidsa na Maksimiru

Blago navijačima Mančester sitija. U samo devet dana od početka godine obradovali su se, što se kaže, za sve pare koje su dali da budu neposredni svedoci tri velike pobede engleskog prvaka na "Etihadu".

Prvo je u derbiju sezone pao Liverpul (2:1). U šampionsku trku se vratila dramatika jer vodeći "redsi" imaju samo četiri boda više od drugoplasiranih "građana", a od ishoda ruke trlja i Totenhem koji je tik iza njih.

Do sledećeg kola, koje će za vikend, u engleskom fudbalu su zatim igrane utakmice u oba kupa. U onom koji priređuje Fudbalska asocijacija (FA), ponosna što je to najstarije takmičenje na svetu, u trećem kolu su se uključili klubovi iz dva glavna razreda. Sitiju je na megdan došao drugoligaš Roteram, a kući je ispraćen sa 7:0. 

I nad goleadom ima goleada. Stradala je tek mreža trećeligaša Bartona, koji je u prošloj sezoni ispao iz drugog stepena engleskog fudbala, ali je u Kupu ligaša sada dogurao do polufinala. Mančester siti ga je pregazio s 9:0 pa na revanš 23. januara može da prati i "petliće". 

Prvi put posle 1967. jedan engleski tim je dao po najmanje sedam golova na dve utakmice s takmičarskim značajem uzastopce. Dok je Sitiju to pošlo od ruke u tri dana, Lids se sladio ubedljivim pobedama 3. pa 7. oktobra. Razlika je i u tome što je njegov prvi protivnik doživeo debakl s 9:0, a drugi sa 7:0.

Baš u toj sezoni, kada je Mančester siti osvojio prvu posleratnu titulu, Lids je krenuo u pohod ka trofeju u Kupu sajamskih gradova, koji se igrao od 1955. do 1971. kao preteča Kupa UEFA. U prvoj utakmici prvog kola do vrha je napunio gol Spore u Luksemburgu, a nemilosrdan je s njom bio i kroz dve nedelje u revanšu na svom stadionu - 7:0. U međuvremenu se razgoropadio još jednom, a do nogu je bio potučen Čelzi u utakmici prvenstva na Lidsovom Eland roudu. Poslat je kući sa 7:0 i to je taj drugi meč po čemu se danas ravnaju dva engleska tima u golgeterskom nadahnuću meč za mečom.

Lidsu, važećem drugoligašu, koji je u to vreme bio u vrhu ostrvskog fudbala predvođen s dva svetska prvaka iz 1966. u stamenoj odbrani Džekijem Čarltonom i Normanom Hanterom, ta sezona je krenula izgubljenom bitkom u odsudnom boju. Jer, finale Kupa sajamskih gradova na dve utakmice igrano je potkraj leta, s početkom ligaških nadmetanja u Evropi pa tako i u Engleskoj i u Jugoslaviji, a Lids se sastao s Dinamom. "Modri" su u Zagrebu 30. avgusta pobedili s 2:0. Trofej im je pripao zato što u revanšu kroz nedelju dana nije bilo golova. 

Ubrzo, dakle, počela je i nova sezona u Kupu sajamskih gradova. Pošto je nokautirao protivnika iz Luksemburga, Lids se u drugom kolu sastao s Partizanom, skoro godinu i po posle igre "crno-belih" u finalu Kupa šampiona s Realom u Briselu. Na Stadionu JNA Englezi su na Dan republike, svetak ondašnje države, pobedili s 2:1, a kroz sedam dana na Elandu je bilo 1:1.

Lids se preko tri škotska tima (redom: Hibernijan, Rendžers, Dandi) probio do finala u kojem je u dve utakmice za dlaku bio uspešniji od Ferencvaroša (1:0, 0:0). U sledećoj sezoni prvi put se okitio titulom engleskog prvaka...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online