Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.10.2018.
17:11
Branko Cvetojević - Vesti A

Miloš Ninković za "Vesti": Donećemo pehar iz Adelaidе!

Sezona u australijskom fudbalu još nije čestito ni počela, a već je vreme da se na talon stavi prvi pehar. Finale FFA kupa, najmasovnijeg državnog takmičenja, zakazano je za utorak, 30. oktobar (početak u 19.30 po vremenu istočne australijske obale), kada će se za vredni komad fudbalske srebrnine boriti isti rivali koji su o trofeju odlučivali i prošle godine.

M.Todorović
Miloš Ninković

Jedino što će ovaj put Јunajted iz Adelaide biti domaćin, a Sidnej će imati đavolski težak posao da odbrani naslov na gostujućem terenu.

Kao i u svakom finalu, sve opcije su otvorene. Samo jedno je sigurno - ponovo će se na tribinama zavijoriti srpska trobojka, u čast Miloša Ninkovića, čoveka koji bogomdanim fudbalskim umećem već tri godine na australijskom kontinentu promoviše najpopularniji svetski sport, a navijačima sidnejskih nebesko-plavih u genetski kod urezuje naviku da svake godine očekuju trofeje kao prirodni odraz veličine i ugleda kluba.

- Svima u klubu nam mnogo znači što ćemo ponovo igrati finale FFA kupa. Treći put zaredom. Pokušaćemo da postanemo prvi tim u istoriji australijskog fudbala koji je uspeo da odbrani ovaj trofej i verujem da ćemo u tome uspeti - kaže Ninković za "Vesti".

Ako je suditi prema utakmici odigranoj prošlog petka, kada ste na premijeri A lige odigrali 1:1 sa Adelaidom na Kupers stadionu, neće vam biti baš lako da ostvarite taj cilj?

- Da smo mogli da biramo, gostovanje Adelaidi u finalu bio bi jedan od scenarija koje bismo najradije izbegli. Nikad nam nije bilo lako protiv njih, pogotovo u gostima. Uvek su to tvrde i neizvesne utakmice i najčešće su se završavale nerešenim rezultatom. Pamtim samo jednu kada smo pobedili sa 4:0, ali to je bilo još pre dve godine.

Koliko može da vam pomogne činjenica da ste samo 10 dana pre finala igrali protiv Adelaide?

- Bez dileme - mnogo. Jednostavno, u toj prvoj utakmici u prvenstvu nismo očekivali da će nam se suprotstaviti na takav način. Iznenadili su nas sa visokim presingom, čak četvorica njihovih igrača uvek su izlazili na naše defanzivce i nisu im dozvoljavali da kroz pas prenesu igru ka sredini terena, a i tu su nas dobro zatvarali. Mi smo navikli da nas rivali puštaju da igramo, ali ovaj put je bilo drugačije. Dugo smo tražili rešenje i suviše često smo morali da igramo dugim loptama što nije naš stil. Srećom, ipak smo uspeli da izjednačimo, ali je još važnije to što smo videli šta nas čeka u finalu i verujem da će naš trener Stiv Korika pronaći pravi odgovor na igru Adelaide.

Pre godinu dana, u finalu kupa koje je tada odigrano u Sidneju, pobedili ste Adelaidu sa 2:1 posle produžetaka. Tada si postigao prvi gol na utakmici i verovatno ne bi imao ništa protiv da se istorija ponovi?

- Definitivno! Ali, samo ako ovaj put može bez produžetaka! To nam baš ne bi trebalo, jer smo od samog starta sezone ušli u paklen ritam utakmica.

Ko ne prati redovno australijski fudbal verovatno bi se sada slatko nasmejao, jer pogotovo u Evropi vlada mišljenje da je ovdašnje takmičenje idealno za igrače koji više ne žele da se mnogo zamaraju i radije imaju jednu utakmicu i dva treninga nedeljno. Ali, tvoja ekipa na samom početku sezone igra četiri utakmice za svega 11 dana. Verovatno se niko iz svlačionice Sidneja ne bi složio sa prethodnom konstatacijom?

- Hajde da postavimo stvari ovako: ako zanemarimo prvi meč sa Adelaidom, mi za šest dana imamo tri utakmice. I to kakve?! Prvo gradski derbi sa Vonderersima u subotu, pa put od preko hiljadu kilometara i finale Kupa u utorak, a onda opet u avion pa pravac Melburn i već u petak utakmica sa Melburn sitijem. U karijeri sam igrao u Srbiji, Ukrajini i Francuskoj, sa kijevskim Dinamom i na tri fronta, ali mi se nikada nije desilo da imam tri utakmice i toliko putovanja za samo šest dana. Ali, dobro, kako je nama tako je i Adelaidi, mada će oni imati dan odmora više. Za nas je finale Kupa najvažnija utakmica na početku sezone i sve smo podredili odbrani pehara - ističe Ninković.

Sva finala FFA kupa

Predstojeći duel Adelaide junajteda i Sidneja biće peto finale australijskog FFA kupa. Podsetimo se rezultata prethodna četiri:
Adelaida junajted - Pert Glori 1:0
Melburn Viktori - Pert Glori 2:0
Melburn siti - Sidnej 1:0
Sidnej - Adelaida junajted 2:1

Sidnej - grad iz bajke

Posle tri godine Sidnej je grad u kojem se Miloš i njegova porodica osećaju kao kod kuće...

Lična arhiva

- Bilo mi je teško samo prve godine, ali u fudbalskom smislu, jer sam se prilagođavao na novu sredinu i nisam baš najbolje igrao. Što se života tiče, Sidnej je grad iz bajke i definitivno smo napravili pravi potez kad smo odlučili da se preselimo ovde, iako sam u to vreme imao i dobru ponudu iz Kine. I supruga Dejana i ćerke Angelina i Doroteja vole Sidnej, a slobodno vreme najčešće provodimo na plažama, pre svega na Balmoralu, na severu grada. Takođe, deca već govore engleski i kreću u školu, tako da razmišljamo o mogućnosti da ostanemo u Australiji i kad završim igračku karijeru. Ali, videćemo, još je rano da govorimo o tome.

Nedeljom u Lazarici

Ninkovići se redovno mogu sresti u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Sidneju.
- Kao porodica poštujemo našu veru, tradiciju i običaje. Dejana i deca svake nedelje odlaze u crkvu, a ja idem s njima kad god mi to obaveze dozvole. Najčešće odlazimo u Lazaricu u Aleksandriji, ali i u Crkvu Svetog Save u Flemingtonu - kaže Miloš.

Lična arhiva

Besane noći zbog Zvezde

Crvena zvezda oduvek ima posebno mesto u srcu Miloša Ninkovića. I na drugoj strani planete prati igre svog bivšeg kluba.

- Bolje reći kad god mi dozvoli vremenska razlika - s osmehom kaže Miloš. - Tokom kvalifikacija za Ligu šampiona budio sam se u 3-4 ujutro i ispratio sam sve utakmice protiv Trnave i Salcburga. Milojević i momci su zaista napravili fantastičan uspeh i ne treba biti strog prema njima, bez obzira na to kakvi budu do kraja rezultati u Ligi šampiona. Oni se ipak takmiče sa najjačima na svetu, pa čak i onih 6:1 iz Pariza nije tragedija već samo pokazuje kolika je razlika našeg fudbala u odnosu na vrhunske ekipe. Što se tiče titule u Srbiji, ne brinem mnogo, osvojiće je Zvezda bez većih problema.

Bravo za Degeneka

Govoreći o igrama Crvene zvezde, Ninković naročito izdvaja svog imenjaka, australijskog reprezentativca Miloša Degeneka:

- Poznajemo se odranije i zvao me je da se raspita o Zvezdi pre nego što je odlučio da potpiše. Ispostavilo se da je napravio pravi potez. Igra odlično, nosi veliki deo zasluga za Zvezdin plasman u Ligu šampiona i sve ovo je sigurno veliki korak napred za njegovu karijeru. Nije, ipak, isto da li igraš u Japanu ili za Crvenu zvezdu.

Za titulu najveći rivali iz Melburna

Lična arhiva

Kako god se završilo u utorak, posle finala Kupa će sva pažnja neminovno biti usmerena ka A ligi. U javnosti provejava mišljenje da Sidnej bar poimence ima slabiji tim nego prošle sezone?

- Ne bih se složio s tim. Istina je da smo mnogo izgubili odlascima prvog strelca Boboa, zatim Adrijana Mjerževskog i štopera Žordija Bujsa, ali su nam isto tako došli kvalitetni igrači. Pre svih, Holanđanin Sijem de Jong, koji je u karijeri igrao za Ajaks, PSV i Njukasl, kao i engleski napadač Adam le Fondr. Tu je i nekolicina mladih igrača, za koje će se tek čuti. Sigurno da će novajlijama biti potrebno vreme da se priviknu na nas starosedeoce, kao i obrnuto, ali na kvalitetu nismo izgubili.

Možda i najznačajnija promena dogodila se na klupi. Posle četiri godine trener Grem Arnold je napustio klub i preuzeo reprezentaciju Australije, a na njegovo mesto došao je Stiv Korika. Koliki problem bi mogla da predstavlja tranzicija?

- Ne bi trebalo da bude velikih problema. Stiv Korika je mlad trener i prethodne četiri godine proveo je u klubu kao Arnoldov asistent, tako da odlično poznaje ekipu i prilike u klubu. Već je značajno podmladio ekipu, tako da i sam plasman u finale Kupa predstavlja uspeh. Smatram da su nam ove promene bile neophodne, pre svega na klupi, jer je Arnold već dugo bio tu, osvojio je sve sa ekipom i možda bi mu ponestalo motivacije. S druge strane, Korika je bio dobar igrač i sada počinje samostalnu trenersku karijeru, što može da bude izuzetno pozitivno i za njega i za ekipu.

Dovoljno da ponovo budete u najužem krugu kandidata za titulu?

- Bez dileme! Sigurno smo jedni od najvećih kandidata i konkurenti za šampionski pehar biće nam, pre svih, rivali iz Melburna, pogotovo Siti koji se opasno pojačao. I Viktori ponovo ima dobar tim, dok je Njukasl izgubio mnogo odlaskom Nabuta i suspenzijom golgetera O'Donovana. Teško da će moći da se umešaju u borbu za titulu.

Gradskog rivala sa zapada Sidneja očigledno ne vidite kao ozbiljnog konkurenta?

- Iskreno - ne. Vonderersi imaju dobar tim, ali ne i dovoljno kvalitetnih igrača da izdrže dugačku sezonu - smatra Ninković.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online