Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.10.2018.
02:09
G. Anđelić - Vestionline A

Jesu li se Englezi setili "Marakane" 1987.

Ne računajući nekoliko mečeva s nejakim reprezentacijama, Gordi Albion je kao gost u takmičarskoj utakmici samo protiv Jugoslavije bio furiozniji u prvom poluvremenu nego u Sevilji.

MN Press
Sumoran rezultat u sumorni novembarski sumrak: s meča Jugoslavija - Engleska 1987.

Španci će dobro da zapamte meč s Englezima u Ligi nacija, novom takmičenju pod kapom UEFA, jer im niko nikada u takmičarskoj utakmici na njihovom tlu nije dao tri gola, a kamoli da im se mreža triput tresla u prvom poluvremenu. U Sevilji je u prvoj polovini susreta Gordi Albion bio furija, dok "crvena furija" nije znala šta ju je to snašlo od 16. do 38. minuta.

Čim golovi padnu tako brzometno, ustalilo se da nenadani razvoj događaja zovemo "blic krig". To kako su Englezi na brzinu zatekli domaćina u nemoći može u njihovoj istoriji da se ravna samo s jednim mečom na igralištu protivnika kada se u obzir uzmu susreti s takmičarskim značajem, a takvi su u kvalifikacijama za svetsko i evropsko prvenstvo.

To je utakmica s Jugoslavijom, koja im je bila jedini pravi takmac u grupi u borbi za odlazak na Evropski šampionat u Zapadnoj Nemačkoj 1988. Igrano je na Zvezdinom stadionu 11. novembra 1987.

Engleska, mamac za publiku sama po sebi, privukla je na "Marakanu" 70.000 ljudi uprkos sumornom kišnom danu u glavnom gradu. I ulog je bio veliki. Englezima, koji su s 2:0 pobedili na Vembliju, onoma starom, bila je to poslednja utakmica, "plavima" pretposlednja. Jugoslaviju su obe pobede vodile na "evro", a dva boda protiv Turske u Izmiru već su se podrazumevala.    

U utakmici velikih očekivanja ljubitelja fudbala od Triglava do Đevđelije Englezima je bilo dovoljno i nerešeno, ali... Danas se taj meč pamti kao težak debakl Osimovih izabranika, koji se desio i pred očima zlatnih "čileanaca", tek pristiglih kući s titulom na Svetskom omladinskom prvenstvu na južnoameričkom tlu.

MN Press
"Čileanci" Robert Prosinečki i Zvonimir Boban na meču s Engleskom

Engleska je sa svojim zvezdama Linekerom, Barnsom, Birdslijem, kapitenom Robsonom, Adamsom, Šiltonom na golu i ostalima slistila "plave" u prvoj polovini prvog poluvremena. Mauro Ravnić, koji je tada branio u Rijeci, vadio je loptu iz mokre mreže četiri puta od 4. do 24. minuta. Kao bokser koji ne može da se pridigne posle teških udaraca, ostao je u svlačionici, a u drugom delu između stativa je stao debitant Vladan Radača, golman Rada, i nije bio savladan. Utešni pogodak je u 80. minutu postigao Srećko Katanec, kome je to takođe bila prva utakmica u najdražem dresu.

Ako ne računamo one utakmice koje su Englezi ubedljivo dobili kao gosti protiv nejakih reprezentacija kao što su San Marino, Luksemburg i Moldavija (sve u kvalifikacijama za mundijal), u kojima su takođe dali tri i više golova u prvom poluvremenu, samo je meč na "Marakani" bio njihov efektniji u prvih 45 minuta nego sinoćnji na Betisovom stadionu.

U predtakmičenju za evropsko prvenstvo dva puta su postigli po tri pogotka u prvom poluvremenu, a oba meča su i završena s 3:0. Jedan je bio za Francusku 1984. s Mađarima, a drugi za Ukrajinu i Poljsku 2012. s Bugarima. Na Nep stadionu u Budimpešti tri gola su pala za 29 minuta, od 13. do 42, a na "Vasilu Levskom" u Sofiji za 32 minuta, od 13. do 45. U Sevilji za 22.

Engleska u Beogradu od onda nije igrala...

MN Press
Stojković centrira između Barnsa i levog beka Sansoma

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online