Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.10.2018.
14:45
G. Anđelić - Vestionline A

O jednoj sponi između Mančinijeve Italije i čuvenog Partizanovog trenera

"Azuri" ne znaju za pobedu kod kuće na pet mečeva uzastopno, a to im se nije desilo još od 1925.

EPA/Simone Arveda
Roberto Mančini na meču s Ukrajinom u Đenovi

Prvi put posle 60 godina Italija nije bila učesnik svetskog prvenstva. Posle kraha protiv Švedske u baražu za odlazak na Mundijal u Rusiji ceh je platio Đampjero Ventura (70). Luiđi di Bjađo (47), dugogodišnji selektor mlade reprezentacije, vodio je seniorski tim u dve prijateljske utakmice "interim", protiv Argentine na Etihadu u Mančesteru (0:2) i Engleske na Vembliju (1:1), a onda je na najodgovornije mesto imenovan Roberto Mančini (53). Rođena je nada da će stvari u Italiji, koja je četvorostruki svetski šampion, najzad da se vraćaju na svoje mesto.

Nekadašnji reprezentativac "azura", koji je u trenerskoj karijeri vodio šest timova, a ništa nije osvojio samo s ruskim Zenitom, što mu je i poslednji posao u klubu, krenuo je pobedom. U prijateljskom odmeravanju snaga u Sankt Galenu s 2:1 je savladana Saudijska Arabija, koja se pripremala za učešće na mundijalu posle dva propuštena šampionata.

Bili su to Mančinijevi prvi mačići. U sledećih pet utakmica Italija nije osetila slast pobede. Francuska ju je u Nici savladala s 3:1, a onda je pošla da uzme trofej za svetskog prvaka. U duelu reprezentacija koje se nisu kvalifikovale za odlazak u Rusiju Holandija je izjednačila kasnim golom na Juventusovom stadionu pa je susret završen s 1:1. Zatim je krenula Liga nacija: s Poljskom u Bolonji 1:1, protiv Portugalije na Benfikinom "Luzu" 1:0 za evropskog šampiona. 

Činilo se da je Ukrajina protivnik po meri da Mančini najzad upiše selektorsku pobedu pred domaćom publikom. I to na stadionu "Luiđi Feraris" u Đenovi na kojem je stekao ime igrajući 15 godina u Sampdoriji. Kad ono - odolela je na Apeninima i reprezentacija predvođena Andrejom Ševčenkom, nekadašnjim Milanovim asom, koji je među "rosonere" došao u smiraj Mančinijeve igračke karijere (jednom je sezona 1999/2000. bila prva u Seriji A, a drugom poslednja, u dresu Lacija). 

U prijateljskom meču, na kojem je odata pošta poginulima u tragediji sa srušenim vijaduktom u Đenovi, domaćin je poveo preko Juventusovog igrača Federika Bernardeskija u 55. minutu, a konačnih 1:1 postavio je Ruslan Malinovski u 62. Njegov pogodak je ekvavilent golu junaka naše priče iz 1925.

Jedna pobeda u prvih šest utakmica - to je najlošiji početak nekog italijanskog selektora u poslednje 43 godine. Fluvio Bernardini, koji je reprezentaciju preuzeo posle njenih neslavnih igara na Svetskom prvenstvu u Zapadnoj Nemačkoj 1974, debitovao je porazom u prijateljskom meču s Jugoslavijom u Zagrebu (1:0, Ivica Šurjak u 41). I jednima i drugima je to bila prva utakmica iza Mundijala, a i "plavi", koje je na šampionatu predvodila selektorska komisija, imali su novog selektora na Maksimiru - Antea Mladinića. 

Staze debitanata nadalje su bile različite pošto je Mladinić odveo Jugoslaviju na završni turnir Evropskog prvenstva u Zagrebu i Beogradu, a Bernardini to nije uspeo s Italijom. U prejakoj grupi, u kojoj su bili i svetski viceprvak Holandija s Krojfom i ostalim zvezdama i Poljska, trećeplasirana 1974, "azuri" su završili na trećem mestu, a Holanđani su došli u Jugoslaviju zahvaljujući boljoj gol-razlici od Poljaka.

Bernardini, koji nije imao pobedu u prve četiri utakmice, a samo jednu u prvih osam, onda kada je Italija u Helsinkiju savladala Finsku u grupi s 1:0, ostao je selektor sve do juna 1977. Mesto je prepustio Encu Bearcotu, s kojim su "azuri" čudesnim raspletom u Španiji 1982. osvojili titulu prvaka sveta.

Twitter
Ilješ Špic s Partizanovim igračkim asovima tog doba Stjepanom Bobekom (desno) i Zlatkom Čajkovskim

No, vratimo se Italiji ovog vremena, ali s pogledom u njenu istoriju. Podaci koji sežu u predratno Musolinijevo doba svedoče da "azuri", koji su bez pobede na poslednjih pet mečeva kod kuće, tako nešto nisu doživeli posle 1925. To su i Venturine "zasluge" jer Italija nije savladala ni Makedoniju u pretposlednjem kolu kvalifikacija za Mundijal (1:1 u Torinu) ni Švedsku na San Siru u Milanu u revanšu baraža (0:0). Poslednja pobeda pred domaćom publikom ostvarena je još 5. septembra prošle godine, kada je u kvalifikacionom meču savladan Izrael s 1:0 u Ređo Emiliji. 

Šta kažu knjige starostavne? Italija je od marta 1923. do januara 1925. odigrala pet prijateljskih utakmica na svom tlu. Dva puta je izgubila, a triput je igrala nerešeno. Na krajevima te serije su mečevi s Mađarima: na jednom 0:0, a na drugom 1:2. 

E, o tom drugom se radi u našem naslovu. Na meču u Milanu domaćin je poveo u 17. minutu, ali je to i jedini gol koji je postigao. Primio je dva. Posle deset minuta izjednačio je 23-godišnji Ilješ Špic, kome je to bila prva od šest utakmica u mađarskoj reprezentaciji.

Još je tada bio u Sportskom klubu Nemzeti iz Budimpešte, u kojem je i ponikao. Tek sledeće godine dolazi u Ujpešt, u kojem će se nadavati golova u osam sezona, a osvojiće titule državnog prvaka 1930, 1931. i 1933.

Posle još dve igračke godine u Švajcarskoj, trenerskim poslom počinje da se bavi u predratnom Hajduku iz Splita (1937-39). Rat provodi u Skoplju. Iako je trenirao Građanski, nosio je teško breme jevrejskog porekla. Jugoslovenski fudbal ga je upamtio kao jednog od utemeljivača Partizana, njegovog drugog trenera (posle Franja Glazera, koji je uporedo bio i golman), a prvog koji mu je doneo titulu državnog šampiona (1946), u prvom jugoslovenskom prvenstvu. 

Prvi mandat mu je trajao do 1951. "Crno-beli" su pod njegovom rukom najbolji u državi bili i 1949, a Kup su uzeli 1947. Trenirao ih je i u sezonama 1952/53, 1954/55 (kup) i 1958-60. Radio je i u beogradskom Radničkom i Vardaru.

Twitter
Fudbalska reprezentacija Mađarske iz sredine dvadesetih, Špic je u donjem levom uglu

Posle njegovog debitantskog postignuća u Mialnu, koje je krunisano pobedonosnim pogotkom Jozefa Takača u 78. minutu, Italiji se crna serija nije ponovila, eto, 93 godine. U sledećem meču kod kuće je pregažena Francuska sa 7:0 u Torinu, a šta je biti s Mančinijevom idućom utakmicom pred domaćom publikom, na Apeninima sad živi nisu. Na San Siro 17. novembra dolazi Portugalija, sasvim sigurno s najvećim asom Kristijanom Ronaldom, novom zvezdom Poluostrva, koji je propustio uvodne mečeve u Ligi nacija. 

Italijani, koji nikada za 108 godina nisu bili bez pobede kod kuće i šest puta uzastopno, prethodno su u novom takmičenju UEFA gosti Poljaka u nedelju. Videće se hoće li to suma sumarum biti i Mančinijeva šesta utakmica uzastopce bez uspeha. Čezare Prandeli ih je između jeseni 2013. i proleća 2014. imao sedam, a negativni rekord reprezentacije je osam - od januara 1958. do novembra 1959.

Baš je prva od tih utakmica bila kobni poraz protiv Severne Irske u Belfastu (2:1) u poslednjem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 1958. zbog kojeg "azuri" nisu otišli u Švedsku. Ako Mančinijeva Italija ne savlada ni Poljsku ni Portugaliju, osmi meč biće joj prijateljski duel s Amerikancima 20. novembra. 

  

   

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online