Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.10.2018.
18:23
G. Anđelić - Vestionline A

Dogodilo se na današnji dan: Utakmica između planina i mora zbog 0,5%

Svako je svio svoje gnezdo - mi kao "orlovi", oni kao "sokolovi" - a sad da vidimo kakvi smo u fudbalu posle SCG.

EPA/Matthias Schrader
Poslednji tim Srbije i Crne Gore, na meču s Obalom Slonovače (2:3) na Mundijalu u Nemačkoj 2006: P. Đorđević, Jevrić, Krstajić, Ergić, Gavrančić, Dudić (gore), Stanković, N. Đorđević, Žigić, Ilić, Duljaj

Odziv je bio veliki, a neophodna većina osporljiva. Na referendumsko pitanje "Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom" zagovornici njene samostalnosti, zaokružujući "da", odneli su pobedu za dlaku. Zbog 0,5% glasova preko granice za punovažnost opštenarodnog izjašnjavanja, propisane pravnim aktom, Crna Gora je stekla status koji je i većina u Srbiji priželjkivala. Bio je 21. maj 2006.

Nas niko ništa nije pitao. Samostalna zemlja s državnim znamenjima smo postali posredno – neposrednošću bratske republike s kojom smo prvo baštinili jugoslovenstvo na njegovim razvalinama, a onda smo se konstituislali kao nefunkcionalna Državna zajednica Srbija i Crna Gora.

Kako se političke odluke, od kada je sveta, veka i sporta, prelamaju i kroz sportsko polje, svako je svio svoje gnezdo: jedni kao orlovi, drugi kao sokolovi. Iako smo i mi i oni za respektabilan nadimak reprezentacije odabrali ptice koje lede krv u žilama, nismo se poneli slavno, a najmanje orlovsko-sokolski, u labudovoj pesmi  fudbalskog tima pod skraćenim nazivom SCG i jugo-trobojkom bez petokrake. Nedugo iza crnogorskog referenduma taj je sastav, koji je u kvalifikacijama primio samo jedan gol na deset mečeva, izgubio sve tri utakmice na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, a nemoćni krah protiv Argentine (6:0) izazivao je oporost kao nedavni Zvezdin debakl na Parku prinčeva.

Večeras, pošto su dva oka u glavi poletela svako na svoju stranu, dogodiće se i ta utakmica. Srbija, istini na volju, nikada još nije igrala s Bosnom (i Hercegovinom, ako baš držite do punog imena), jer su poslednja dva od tri susreta s njom bili baš u kvalifikacijama za Mundijal 2006, ali meč s Crnom Gorom se doživljava kao zatvaranje kruga u ogledanju našeg fudbalskog tima sa svim reprezentacijama iz nekadašnjeg Veća republika i pokrajina Savezne skupštine. Da, bilo je to Veće u kojem su predstavnike imale i obe pokrajine, a od vrhovne volje UEFA i FIFA, pod čijom smo fudbalskom kapom, zaviseće da li je taj krug i konačno zatvoren.

Fudbal, kao i istorija sveta, svakoga nepogrešivo postavi na svoje mesto. Evropska fudbalska unija je i Srbiju i Crnu Goru sortirala u treću klasu u svom novom takmičenju Ligi nacija, a žreb je odlučio da se sastanemo večeras u Podgorici i 17. novembra u Beogradu. I u toj klasi bilo je nijansiranja po koeficijentu. Ispalo je da smo mi u drugom šeširu trećeg razreda evropskog fudbala, a Crnogorci u trećem. Valjda je ta razlika između dve reprezentacije taman tolika zato što mi njima dajemo fudbalere koji u našem državnom timu nemaju mesto.

U ligi velike Jugoslavije bilo je vrsnih igrača koji zbog ogromne konkurencije nisu dosegli slavu u plavom dresu s buktinjama u grbu. Državno usitnjavanje na području koje je prozvano zapadni Balkan izgleda da se odrazio dvojako samo na reprezentaciju Crne Gore: pogubno jer ona nema sav kvalitet u svojim redovima između Bara i Boljara, a privilegovano jer može da uzima fudbalski kadar iz Srbije, što je svojevrsna ravnoteža za društveno-političko kadrovanje u obrnutom smeru u prošlosti.

Večeras je utakmica svih utakmica u susretu bilo koje dve zemlje zato što samo neprikosnoveni fudbal može da donese takav naboj. Podsetiće atmosfera na Gradskom stadionu na one mečeve titogradske Budućnosti s beogradskim "crveno-belima" i "crno-belima" kojima nije bilo lako da se i s bodom vrate kući. 

Domaćin ima svoje neskrivene ambicije, a naše je da se u ambijentu punom žara ponesemo kao što se ponela crnogorska košarkaška reprezentacija kada je svom narodu priredila jednu od najvećih sportskih poslereferendumskih radosti onim Ivanovićevim pogotkom s pola terena u zvuk sirene na meču sa Srbijom u Beogradskoj areni leta 2012. u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. To je pobeda sporta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online