Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.09.2018.
19:06 >> 23:21h
Vestionline A

Ako kaniš da ne izgubiš, onda je u Ligi šampiona i bod kao kuća

Nije bilo golova u Zvezdinoj debitantskoj utakmici u vodećem evropskom klupskom takmičenju protiv Napolija.

MN Press
Rodićeva možda i najbolja utakmica u crveno-belom dresu
 

Zvezda - Napoli 0:0

Stadion "Rajko Mitić". Gledalaca: više od 50.000. Sudija: Marčinjak (Poljska). Žuti kartoni: Krstičić, Degenek (Zvezda), Alan, Albiol, Milik, Mario Rui.

Zvezda: Borjan, Stojković, Savić, Degenek, Rodić, Krstičić, Jovičić (od 55. Jovančić), Čaušić, Ben, Marin (od 87. Simić), Boaći (od 81. Pavkov). Trener: Milojević.

Napoli: Ospina, Hisaj, Kulibali, Albiol, Mario Rui, Alan (od 61. Mertens), Fabijan, Zjelinski (od 75. Hamšik), Insinje, Kaljehon (od 75. Unas), Milik. Trener: Ančeloti.

Liga šampiona je najzad stigla na "Marakanu" i to u pravi čas jer Zvezda, ova Milojevićeva, za raziliku od njenih prethodnih timova igra takmičarski, borbeno, rovovski, po taktovima besprekornih zamisli trenera. S takvom igrom nema fudbalske lepote, nema uraganskih napada, nema lepršavosti, ali takva igra na rezultat donosi neke plodove.

"Crveno-beli" su protiv italijanskog viceprvaka videli da se u Ligi šampiona fudbal igra na višoj skali nego što je to u Ligi Evrope. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati poluprilike kao nagoveštaj da krcate tribine "Marakane" mogu da dožive vulkansku erupciju radosti, ali Zvezda nije ni poklekla. Nadmetali su se njeni igrači prsa u prsa s prekaljenim znalcima italijanskog tima, trčali su neumorno, odnosili su loptu ispred protivnika i glavama i nogama i na kraju su se izborili za ono za šta su se i borili. Bod je Zvezdi puna kapa na debiju među najjačima.

Tako je igra i postavljena, da se bude oprezan, borben i strpljiv. Od početka su krenuli i Krstičić i Jovičić i Čaušić, sva trojica i s odbrambenim osobinama pa je bedem pred Zvezdinom half linijom ojačan fortifikacijom s tri uporna i bespoštedna pojedinca. 

Lopta je bila gotovo sve vreme u nogama Napolija, a domaćin je čekao njegovu grešku. Kako su se Zvezdini igrači domogli lopte da se ustreme u protivnapad, tako su ključale tribine. U takvoj atmosferi zaista je falila samo jedna lopta iza Ospininih leđa pa da utakmica bude ona koja se dugo prepričava.

MN Press
Duel stamenog Kulibalija i Boaćija

Napoli se pokazao na "Marakani" kao tim koji zna šta hoće, ali se videlo da mu treba još neko vreme da iskusni trener Ančeloti udesi sve njegove linije. Italijanski vicešampion je nekoliko puta pokazao da ima mnogo veću ambiciju nego da mu lopta bude neprestano u nogama. U nekoliko situacija, kada se odlučnije krenulo ka Zvezdinom golu, njena odbrana je bila na velikim iskušenjima, ali Borjan je primao samo jedan udarac, onda kada je Milik pucao iskosa iz šesnaesterca, koji je pokazao koliko je Zvezdin golman njen veliki adut. Neke Napolijeve izgledne šanse završile su promašajima gola, a jednom je sjajni Rodić izbio loptu gotovo sa same gol-linije.

Svakako da je najjači utisak ostavila prečka koju je uzdrmao Insinje u prvom poluvremenu. Tu se čuvar mreže "crveno-belih" nije ni pomakao. 

U finišu meča, dok se ulazilo u poslednjih desetak minuta, i Zvezda je imala priliku o kojoj će navijači pričati napuštajući stadion pa možda i do duboko u noć. Boaći je nekoliko puta oprobao udarac s ivice šesnaesterca, nekad je u tim pokušajima bio i brzoplet, ali mu je lopta najbolje legla u 81. minutu. Na Zvezdinu žalost, Ospina je taj odsečan šut ukrotio jer je bio u pravoj strani gola.

Sledeću utakmicu naš prvak igra kao gost francuskog šampiona Pari Sen Žermena, dok Napoli dočekuje Liverpul. Utakmice su 3. oktobra, a na Parku prinčeva se igra u 18.55 časova.

Tanjug/AP
Stojković je disao za vratom Zjelinskom

Kraj utakmice.

Golom Firmina u poslednjim trenucima Liverpul je pobedio s 3:2.

89`: Malo se Zvezdina publika ponadala jer je lopta bila pred kaznenim prostorom Napolija.

87`: Poslednja izmena u Zvezdi. Umesto Marina ušao je Simić.

Na Enfildu 2:2. Izjednačio je Mbape.

80`: Najbolja šansa za Zvezdu. Boaći je sada imao najviše prostora za šut sa ivice šesnaesterca. Najbolje je i šutirao od svih puta, ali je Ospina bio u pravom uglu. Odmah zatim je i zamenjen.

78`: Mertens je sam sebi na malom prostoru dao pas u kazneni prostor. Uputio je loptu paralelno s gol-crtom, ali se Borjan bacio da je prigrabi.

70`: Boaći se spretno okrenuo s loptom na ivici šesnaesterca. Stvorio je sebi prostor za udarac ali je izblokiran. Posle kornera nije bilo uzbuđenja.

67`: Rodić je izbacio loptu gotovo s gol-linije. Udarac Kaljehona je usledio posle sjajne brze i filigranske akcije po desnoj strani.

65`: Mertens je vrlo brzo došao do odlične prilike. Ubacio se na oštru loptu, ali ju je uputio tik pored stative. Sreća za Zvezdu.

61`: Prva izmena u Napoliju. Umesto Alana ulazi još jedan napadač Belgijanac Mertens. Da li je to nagoveštaj žustrijih napada gostiju?

58`: Čim se Marin spetljao s loptom, Napoli je očas posla razvio protivnapad. Zjelinski se stuštio ka golu noseći loptu 30 metara. Kad je trebalo da uputi šut, ponestalo mu je snage, izgubio je i korak pa je Borjan intervenisao.

57`: Nešto uzbuđenja i na drugoj strani. Zvezda je prešla na Napolijevu polovinu. Albiol je dobio žuti zbog starta nad prodirućim Boaćijem. Naš prvak je imao tri kornera uzastopce.

56`: Jovančić ušao u igru umesto Jovančića, a Degenek je dobio žuti karton jer je igrao rukom. Slobodan udarac sa oko 22 metra izveo je levak Mario Rui. Šutirao je oštro, a lopta je liznula prečku.

55`: Milik nije došao u priliku da matira Borjana zato što mu je Rodić uklizao, odnevši loptu ispred nejga desnom nogom. Sjajan start Zvezdinog levog beka.

49`: Zapretio je Alan snažnim udarcem sa oko 25 metara, ali je Borjan još jednom bio dobro postavljen. 

Počelo je drugo poluvreme. Nema izmena u timovima.

Poluvreme je i na Enfildu gde Liverpul vodi protiv Pari Sen Žermena s 2:1. Engleski tim je poveo golovima Staridža u 30. minutu i Milnera iz penala u 36, a smanji je Munije u 40.

45`: Pokušao je Ben levom nogom, ali je to Ospina lako ukrotio.

43`: Oštar centaršut Portugalca Marija Ruija s leve strane. Dugoruki Borjan sklanja loptu s Milikovog čela.

38`: Slobodan udarac za Zvezdu iskosa, taman za centaršut. Prethodno je Alan, koji ima žuti karton, pokosio Bena, ali mu je progledano kroz prste. Krstičić je smatrao da je i to za javnu opomenu, ali je on dobio žuti zato što se pobunio. "Slobodnjak" je izveo Marin, ali je Napolijeva odbrana izbacila loptu u korner, posle kojeg se ništa nije desilo.

36`: Mogla je ova Zvezdina akcija s loptom u Boaćijevim nogama u šesnaestercu italijanskog tima bolje da se završi. Pokušao je da proigra Bena na petercu, ali su Napolitanci otklonili opasnost.

34`: Posle greške Napolijevog igrača lopta je došla do Boaćija koji bio ispred kaznenog prostora gostiju. Umesto da stane na loptu, pogleda gde mu je ko od saigrača, brzopleto se odlučio na šut. Izblokiran je s lakoćom. Zvezdi nije prvi put da ishitreno reaguje.  

29`: Borjan je sigurno intervenisao kroteći Milikov šut iskosa. Bila je to poljska akcija koju je začeo Zjelinski, Napolijev adut za pravovremena dodavanja.

28`: Fabijan je uputio slab udarac s 25 metara, pravo u Borjana. Nastavlja se inicijativa Italijana.

18`: Insinje pogodio prečku! Strašan šut.

16`: Zbog starta s leđa nad Marinom, koji je imao šansu da krene ka golu, Alan je dobio žuti karton.

Tanjug/AP
Alenov oštar start nad Marinom je kažnjen žutim kartonom

15`: Zvezda se opredelila da lopta bude u Napolijevim nogama i da čeka njegovu grešku kao priliku za protivnapad. Pošto je lopta u nogama gostiju, čim je osvoji Zvezda, proključaju tribine, ali to bude kratkog daha.

14`: Udarac je oprobao i Insinje, ali je Borjan bio dobro postavljen.

12`: Uglavnom se vodi bitka na sredini terena.

8`: Prvo uzbuđenje. Lopta je došla do Boaćija koji se sa 25 metara odlučio na udarac. Nije to dobro učinio.

Počela je utakmica

MN Press
Crveno-bela koreografija na početku utakmice je prekrila sve četiri tribine

Dok su Zvezdini igrači iz generacije koja je 1991. u Bariju osvojila titulu evropskog prvaka išli atletskom stazom u počasni krug, na teren su istrčali Napolijevi fudbaleri. Salve oduševljenja su najednom smenjene salvama zvižduka. Sve puniji stadion je gostima stavi na znanje kakvo im se grotlo sprema, a zatim je nastavljeno s aplauzima Savićeviću, Mihajoviću i ostalima.

MN Press
Zvezdina generacija iz Barija ispod severne tribine

Borjan - Stojković, Savić, Degenek, Rodić - Jovičić, Krstičić, Čaušić - Ben, Marin, Boaći. Ovaj Zvezdin tim kreće u njenu debitantsku utakmicu u Ligi šampiona.

Ako je i bilo dilema u glavi Zvezdinog trenera Vladana Milojevića, sigurno ih nije bilo oko poslednje linije tima. Borjan je uzdanica na golu, Stojković (desno) i Rodić (levo) na bekovima, a kapitan Savić i Degenek kao halfovi. Ispred njih, kao bedem ispred bedema, uz neupitnog Krstičića biće i Jovičić i novajlija Čaušić, od koga se očekuje da igra, što se kaže, dvosmerno.

Izgledalo je da će uz Krstičića biti samo jedan od poslednje dvojice, ali se Milojević odlučio za čvrstinu na sredini terena. U takvom sastavu nije bilo mesta za Kafua pa će najbliži udarnoj igrli Boaćiju biti Marin, koji se brzo uklopio u tim, i Ben, Zvezdin najbolji igrač na početku sezone.

Na drugoj strani Karlo Ančeloti se odlučio da u veznom redu ne budu ni Slovak Hamšik, klupski rekorder po broju utakmica u evrokupovima, ni Senegalac Dijavara. Uz Brazilca Alana igraće 22-godišnji Fabijan, koji je ovog leta stigao iz Betisa. Očekivano uz Insinjea i Španca Kaljehona u špicu će biti Poljak Milik, koji je dobio prednost u odnosu na Mertensa. Sva je prilika da će ključni igrač Napolija biti Zjelinski, još jedan poljski fudbaler, koji ume pravovremeno da proigra napadače kada su oni i na ivici ofsajda. 

Ančelotijeva serija sa osam klubova

Među 32 trenera u Ligi šampiona samo su Karlo Ančeloti (Napoli), Đozep Gvardiola (Mančester siti) i Žoze Murinjo (Mančester junajted) osvajali trofej: Ančeloti s Milanom 2003. i 2007. i s Realom 2014, Gvardiola s Barselonom 2009. i 2011, a Murinjo s Portom 2004. i Interom 2010. Ančeloti, koji je ovog leta na Napolijevoj klupi nasledio Mauricija Sarija, novog Čelzijevog trenera, jedinstven je po tome što vodi u Ligi šampiona i osmi klub uzastopno u svojoj trenerskoj karijeri: Parma, Juventus, Milan, Čelzi, Pari Sen Žermen, Real, Bajern i sada Napoli. Nije, dakle, samo Ređijanu u kojoj je 1995. počeo da jede trenerski hleb sa sedam kora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online