Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.09.2018.
17:11
G. Anđelić - Vestionline A

Po čemu će meč Brazil - Jugoslavija (1994) biti poseban još najmanje do 2023.

Francuska je šesti uzastopni svetski prvak koji nije pobedio u prvoj utakmici posle mundijala.

EPA/Lukas Barth-Tuttas
Pol Pogba (Francuska) i Marko Rojs (Nemačka) na meču u Minhenu

Nije bilo golova u duelu poslednja dva svetska prvaka, koji su odmerili snage u takmičarskoj utakmici. U prvom kolu Lige nacija bodove su na "Alijancovoj areni" u Minhenu podelili bivši šampion Nemačka i važeći Francuska.

"Galski petlovi" tako ni sada, a ni kada su 1998. na svom tlu prvi put zaposeli fudbalski Mont Everest nisu pobedili u prvoj utakmici sa zvanjem prvaka sveta. Pre dve decenije, 19. avgusta, odigrali su prijateljsku utakmicu s Austrijom u Beču, a bilo je 2:2.

To nije pošlo za rukom ni svetskim prvacima između dva francuska trijumfa, a svakom je prva utakmica bila prijateljska. Brazilci, koji su poslednju od pet titula uzeli u leto 2002, na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji, dočekali su 21. avgusta Paragvaj. Izgubili su u Fortalezi s 1:0. To je jedina pobeda paragvajske reprezentacije kao gosta Brazila posle 1949.

Tada su se sastali na Prvenstvu Južne Amerike na brazilskom tlu, koje se igralo kao liga, po jednokružnom bod-sistemu. Pošto su obe reprezentacije na kraju imale podjednako bodova (Paragvaj izgubio samo od Urugvaja), odluka je pala u njihovom doigravanju za prvaka. Brazil je drugi put bio nemilosrdan sa 7:0 u Riju. 

Italijani, svetski prvaci u Nemačkoj 2006, dočekali su u Livornu 16. avgusta Hrvatsku. Gosti su pobedili s 2:0 golovima Brazilca s hrvatskim pasošem Eduarda da Silve i tada 20-godišnjeg Luke Modrića, kome je to bio prvi pogodak u reprezentaciji.

Španci su prvu utakmicu posle osvajanja prve titule prvaka sveta, u Južnoj Africi 2010, odigrali kao gosti. Dočekao ih je 11. avgusta Meksiko pred 105.000 duša na stadionu Acteka u Sijudad Meksiku. Bilo je 1:1, a "crvena furija" je izbegla poraz golom Davida Silve u poslednjem minutu.

Nemci su posle pohoda u Brazilu 2014. bili 12. septembra domaćini Argentini, koju su i savladali u finalu na Marakani s 1:0 pogotkom Marija Gecea u 8. minutu drugog produžetka. Iako bez svoje najsjajnije zvezde Lionela Mesija, Argentinci su u Diseldorfu, 52 dana posle finala, vratili šampionu milo za drago. Pobedili su s 4:2, a u 50. munutu su vodili s 4:0. Istini na volju, samo četvorica u nemačkom sastavu na tom meču su igrali u Riju. Poraz su ublažili Andre Širle i Gece. 

Posle ovog pregleda dajemo podatak da je poslednji svetski prvak koji je pobedio u prvoj utakmici iza mundijala Brazil i to protiv Jugoslavije. Blagodeti igranja međunarodnih utakmica pošto su popustile one sankcije "plavi" su videli na turneji u Južnoj Americi. 

Prvi meč je odigran 23. decembra u Porto Alegreu s Brazilom, koji se ovenčao titulom u SAD, a posle toga nije igrao punih pet meseci. Prvak sveta je pobedio s 2:0 golovima Viole u 26. minutu i Branka u 67. topovskim udarcem levicom iz slobodnog udarca, po čemu je bio upečatljiv u svom dobu. Ronaldo, onaj pravi, brazilski, koji je bio u timu na Mundijalu, ali nije ulazio u igru, odigrao je tada, s tek navršenih 18 godina, treću od 98 utakmica u reprezentaciji. Zamenjen je u 69. minutu. 

Podsećamo se na sastav Jugoslavije: Pandurović (od 83. Kocić), B. Brnović, Komljenović (od 70. Šaula), Jugović, Đukić, Dubajić (od 46. Đorović), Jokanović (od 75. Govedarica), Savićević, Mijatović (od 64. Milošević), Stojković, Mihajlović (od 57. Nađ). Selektor je bio Slobodan Santrač, kome je to bila debitantska utakmica.

Četiri dana kasnije "plavi" su igrali protiv Argentine na Monumentalu u Buenos Airesu. Domaćin je pobedio s 1:0 pogotkom Arijela Ortege u 21. minutu.

Sledeće svetsko prvenstvo je u Kataru 2022. Predviđeno je da se finale igra 18. decembra. Prvak će zatim s trofejem na novogodišnje praznike, a prvo iduće iskušenje imaće 2023. Najmanje do tada meč Brazil - Jugoslavija ostaće poslednji u kojem je neka reprezentacija pobedila pod najvećim znamenjem u fudbalu. A možda to bude čak i posle Mundijala 2026, koji će prvi put organizovati tri zemlje (SAD, Kanada, Meksiko).

   

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online