Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.08.2018.
20:00
M. Topalović - Vesti A

Mališani iz dijaspore u kampu "Deki 5" (11): Damianu lopta milija od paka

Prve reči i odmah upozorenje.

Deki5, M.Topalović
Teren je njegovo carstvo: Damian Počuča

- Obrati pažnju, moje ime je Damian, znači nema J!

Opa, oštro i na prvu loptu. Svi znamo da je napad najbolja odbrana.

Zašto ti Damiane ne treniraš hokej, ako si već iz Vankuvera, nego fudbal, ako se to uopšte tamo tako zove?!

- Soker! Kada kažeš fudbal tamo svi misle na onu jajastu loptu koju bacaju. Hokej je njihov sport, nije me zanimao - pojasni vedri dečak sa zanimljivim razdeljkom rođen 2004 . Damian Počuča je član kluba Vankuver Koustl.

- Imamo samo mlađe kategorije od U6 do U18. Trener Rob Krznarić, Hrvat koji je rođen u Kanadi. Treniram sa njegovim sinom Džejkom i Nikolom Crnjakom. U mom timu to su jedini dečaci poreklom iz eks YU, u ostalim uzrastima ima ih još, ali se retko srećemo.

Damian trči do terena 15 minuta uz konstataciju : "Taman da se zagrejem."

- Igram prvu ligu i imamo ponedeljkom, sredom i petkom treninge po jedan i po sat i subotom utakmice. To je liga sa osam timova i svi su iz Vankuvera i okoline. Nekada putujemo po nekoliko sati na utakmice. Družimo se u školi, kvartu i timu. Dobro je za ekipu kada se družimo i van sportskih obaveza. Onda smo kompaktniji - kao da šalje poruku Damian.

Za kamp "Deki 5" saznao je dok je bio u školi.

- Tata mi je poslao poruku tipa: "Ima neki kamp Dejana Stankovića u Srbiji tokom leta, hoćeš da ideš?" Valjda je video na internetu. Moj odgovor je bio kratak: "Voleo bih."

Nije bio u kampovima u Kanadi, ali jeste pre dve godine na Zlatiboru u Partizanovom.

- Razlika u odnosu na "Deki 5" je što je tamo bilo više slobodnog vremena. Mogli smo da se šetamo, odemo u centar, popijemo sok, zasladimo se palačinkama. Toga sada nema. Ozbiljnije se radi.

Tata Srđan, poreklom je iz Bjelovara, električar koji je malo igrao fudbal kao vid zabave i razonode.

- Svi tatini su se raselili, upoznat je sa zbivanjima Damian koji ima sestru Anju (21) koja uspešno igra vaterpolo.

Mama Gordana radi u bolnici. Rodom je iz Slatine u Hrvatskoj. Odakle su i gde žive babe i dede?

- Mamini su poreklom iz Donje Bukovice. Sada su u Slatini, a tatini u Barajevu. Dolazim svakog leta već devet godina. Imam puno prijatelja. Cela rodbina mi je tu u Barajevu. Baba i deda po ocu su pre četiri godine kupili kuću i tu najviše vremena provodim. Stekao sam dosta drugova, malo selo, svi "delije", samo ja partizanovac, ali se ipak družimo.

Primetno je da Damian govori ijekavicu sa engleskim akcentom, ali ima odličan fond reči.

- Naučio sam ga isključivo u kući. Tata nas je uvek terao da pričamo srpski da ga ne zaboravimo. Tu je i TV Maksplus paket. Gledam sve: sport i uvek se radujem pobedama Srbije, filmove, slušam srpsku muziku ne treba mi titl. Sve razumem bez po muke. Redovno idemo i u crkvu, koja je od nas udaljena sat i po. Ne možemo baš uvek kada bismo hteli. Odemo bar tri puta godišnje. Božić, slava i još neki praznik.

Imaš li uopšte slobodnog vremena?

- Malo. Tada obično igram košarku, prošetam s drugovima ili odem negde sa sestrom, ali nisam za te šoping molove i slična mesta. Moje carstvo su teren i dvorište. Gledam na televiziji fudbal. Tata kaže da je to dobro i da može puno da se nauči.

Kao i neki od prethodnih sagovornika iz Kanade i Damian je defanzivac - štoper.

- Malo smo grublji od Evropljana, pa nas zato stavljaju u odbranu.
Okupljanje porodice

Rođen je u Saskačevanu u Kanadi. U Vankuveru je od kako je napunio godinu dana. Kad je porodica na okupu?

- Ranije me čuvala sestra. Sada tata ima malo veće zvanje pa može da stigne kući oko pola četiri. Završim školu oko tri kad i mama posao. Onda smo zajedno. Mada, mama ima smene i onda je to teže izvodljivo.

Gde su mama i tata dok si ti u kampu "Deki 5"?

- Zajedno smo došli u Srbiju, oni su se odmorili dve nedelje i vratili u Kanadu. Sam ću se vratiti u Vankuver. Leteću 12 sati!

Idoli Pike i Ilić

Imaš li idola?
- Pike! Zbog svega, pa i Šakire. Sve se mora uzeti u obzir (smeje se). Saša Ilić je neprevaziđen kod crno-belih. Žao mi je što se nismo sreli na kampu pošto je posetio samo prvu smenu. Ranije sam ga video uživo kad sam bio u Partizanovom kampu. Čak su nas vodili na jednu utakmicu

Sutra - Mališani iz dijaspore u kampu "Deki 5"(12): Dribler iz dvorišta

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online