Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.08.2018.
20:00
M. Topalović - Vesti A

Mališani iz dijaspore u kampu "Deki 5" (10): Đorđevićima je fudbal u krvi

Pre Luke, fudbal su igrali otac i deda, oni su se bolje služili desnom nogom, dok dečak koji odrasta u Italiji igra na poziciji levog beka.

Deki5, M.Topalović
Vrhunski uslovi: Luka je zadovoljan i terenom i smeštajem

Montikjari, grad pored Breše u italijanskoj pokrajini Lombardija, poznat je po košarkaškom timu. Redak primer na Apeninskom poluostrvu da fudbal nije u prvom planu.

- Hala je udaljena pet minuta od mog stana, pa kad imam slobodnog vremena pogledam neki meč - kaže Luka Đorđević.

Rođen je u Kragujevcu, ali su ga životni putevi roditelja odveli u Italiju.

Bez nerviranja

Kuka li majka kad se povrediš, dobiješ modricu?
- Navikao sam ih na takve stvari još kad sam bio mali, pa se ne nerviraju. Čak ni mama!

Ima i sestru Lenu. Napunila je osam godina. Rođena je u Italiji u koju je Luka došao sa dve godine.

- Tata Nenad je otišao sa drugovima u Italiju da radi. Kada je dolazio na odmor upoznao je mamu Dušicu u diskoteci. Zavoleli su se i ona je otišla s njim, otkriva porodične "tajne" Luka. On napominje da tata ima rođaka u malom gradu pored i uz njegovu pomoć je otišao u Italiju. Onda je upoznao još neke Srbe i preselili su se u Montikjari.

- Trenutno je okupirana baletom. Pre je trenirala plivanje i odbojku.

Kakav je grad Montikjari?

- Lep. Idelan za život. Nije veliki, ne oseća se gužva, nema pritiska. Ima oko 25.000 stanovnika i na pola sata je vožnje od Breše. Ima puno Srba u Montikjariju.

Porodica Đorđević, pa Kostevski, Radonjić. Turistička atrakcija je zamak Bonoris i treba ga posetiti - referiše Luka.

Tata vozi kamion, mama privatno predaje matematiku i prodaje francusku kozmetiku.

- Sledeće godine krećem u srednju školu. Sada idem autobusom u grad Lonato del Garda na pola puta Milano-Venecija. Nalazi se nekoliko kilometara od jezera Garda, koje je predivno i zato je poznata turistička destinacija.

Luka je u svetu fudbala i to 100 posto. Treća je generacija Đorđevića na travnatoj podlozi.

- Tata igrao za Sušicu iz Kragujevca. Morao je da prestane zbog povrede. Fudbalom se bavio i deda! Član sam kluba Voluntas Montikjari. Pre dve godine postali smo akademija Intera i od tada stalno rastemo. Imamo njihovu opremu, uzimaju najbolje igrače koji idu dalje i razvijaju se.

Naš sportski centar Montikjarelo u kompleksu ima sedam terena sa sintetičkom podlogom. Najbolji je u tom delu Italije. Moram da primetim da su se i u kampu "Deki 5" potrudili da nam uslovi budu vrhunski. Kako smeštaj, tako i tereni na Zlatiboru.

Deki5, M.Topalović
Vozom do Mokre Gore Luka Đorđević

Kolarov pre Marsela

Ako si levi bek verovatno ti je uzor sjajni Brazilac Marselo.
- Ne, već naš Kolarov, odsečan je Luka. - Kada gledamo mečeve Rome tata mi kaže na koje detalje da obratim pažnju u igri Kolarova. Tvrdi da i ja to mogu da primenim na utakmicama. Često delujem u prekidu, izvodim slobodne udarce i dajem golove.

Tri puta nedeljno treninzi pa utakmica. Uobičajeno za Lukin uzrast.

- Igramo u okolini, ali idemo i na turnire po Lombardiji, Venetu, Emiliji Romanji... Dobri smo. Prošle godine bili smo prvi. Ima puno timova, pa su napravili grupe "Ređone A" i "Ređone B". Mi smo u B i trebalo je da pređemo u A, ali pošto je tamo već bio tim iz Montikjarija onda nam nisu dozvolili da igramo, pa smo ostali u B - tužan je Luka koji je želeo da se okuša u jačoj konkurenciji.

Igra na poziciji levog beka. Deda i tata bolje su se služili desnom nogom.

- Znam da su igrači mog profila traženi. Stari trener rekao mi je jednom prilikom:
"Levak ne oprašta"!

A sadašnji trener?

- Princip našeg kluba je da se menjaju svake godine. Imao sam trenera iz Maroka, koji sada putuje po svetu. Radi u Interovim kampovima. Bio je u Kini, Indiji, usavršava se. Kad se vratim čeka me novi stručnjak, svake godine ga menjamo.
Sportske želje?

- Da zaigram u Partizanu, a kasnije u Juventusu!

Biciklom u okolne gradove.

Kakav je sastav tima u tvom uzrastu?

- Imam drugove iz Nove Gvineje, Gane, Kine, Maroka, simpatični su. Pričamo na italijanskom, učim njihove jezike, oni srpski, lepo se družimo i van terena. Grad je mali i svi smo često na okupu. Znamo se.

Ne idete van Montikjarija?

- Organizujemo se, pa biciklom odemo u okolne gradove. Puno ih je na tom području. Tamo se vidimo sa drugovima iz kluba.

SUTRA: Mališani iz dijaspore u kampu "Deki 5" (11): Damianu lopta milija od paka

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online