Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.08.2018.
14:19
Z. M. A

O Srbiji sad ne razmišlja!

Golman Red bul Salcburga Cican Stanković, koji je od leta postao prva opcija na golu austrijskog šampiona, ukazuje da su ga mnogi bili otpisali, te ističe da želi da bude prvi golman austrijske, a ne srpske reprezentacije!

EPA/ANDREAS HILLERGREN
 

- Mnogi su me poslednje dve godine otpisali - kazao je golman srpskog porekla.

To da će moći da pokaže svoje umeće pre godinu dana bilo je gotovo nezamislivo, jer je neprestano bio rezerva, izuzev u Kupu, gde je dobio šansu da se iskaže.

- Ako ne možeš redovno da igraš i samo gledaš sa strane, to nije lako. Pokušao sam da se dalje razvijam i namećem. Strpljenje se isplatilo. Doživeo sam i drugu stranu fudbala proteklih godina. Veoma je pozitivno što se sada dešava i uživam u tome - rekao je Stanković.

Stanković je na leto 2015. godine došao iz Grediga u Red bul Salcburg i rekao je tada da nije neko ko menja sredinu da bi samo sedeo na klupi.

Tadašnji trener Peter Cajdler, međutim, odmah ga je stavio na gol, ali je Cican napravio par grešaka, pa je morao na klupu za rezerve. Situacija se nije promenila ni kod trenera Oskara Garisa, koji je tokom zime u sezoni 2015/16. preuzeo kormilo.

Tek aktuelni trener Red bula Marko Rose, koji je od leta prošle godine na čelu uspešnog tima, poklonio je Stankoviću puno poverenje.

- Kada je reč o poverenju, tu je potpuno nešto novo u poređenju sa prethodnim trenerima - objasnio je Stanković, dodajući da trener Rose razgovara sa svim igračima.
Ističe i da je poverenje najvažnija stvar koja postoji u današnjem fudbalu i da mu je drago što ga ima kod novog trenera.

- Nadam se da se to vidi i u mojoj igri, kao i da ću ostati konstantan u tome.
Ukoliko uspe da bude standardan, Cicanu se smeši i šansa u nacionalnom timu Austrije. Njega je u junu novi selektor Franko Foda pozvao u reprezentaciju, gde su u konkurenciji tri golmana.

- Naravno, moj cilj mora biti da jednom postanem i standardni golman reprezentacije - kaže Stanković, dodajući da bi to bila kruna njegove karijere.
Stanković, koji je sa pet godina sa roditeljima došao u Austriju iz Srbije, kaže da mu ne razmišlja da igra za srpsku reprezentaciju.

- Imam samo austrijski pasoš i tako će ostati i u budućnosti - poručuje Stanković.

Krenuo iz Bijeljine

Cican je rođen 4. novembra 1992. godine u Bijeljini, visok je 186 cm, a težak 80 kg. Karijeru je počeo 2009, a 1. juna 2015. prešao je u Red bul Salcburg, za koji ga veže ugovor do 30. juna 2020. godine.
U sezoni 2016/17. branio je na dve, 2017/18. na devet, a u ovoj 2018/19. na tri utakmice za prvi tim Salcburga. U Ligi šampiona je debitovao 2015/16. i branio na dve utakmice, zatim 2017/18. na jednoj i u ovoj sezoni na još dve utakmice.
Branio je i tri puta za mladu reprezentaciju Austrije.

Prva šansa u Hornu

Zanimljiv je Stankovićev put do profesionalne fudbalske karijere. Naime, za njega su vrata nekih fudbalskih akademija ostala zatvorena, jer ni Rapid, Sankt Pelten, niti bečka Austrija nisu prepoznali njegov talenat.
- Dobijao sam mnogo negativnih odgovora na molbu za prijem u fudbalske akademije i zbog toga sam morao da koračam težim putem - priseća se on.
Stanković je najpre počeo u Hornu, sa kojima je ušao u Drugu ligu, gde je zablistao i odatle je otišao u Gredig, pa u Red bul Salcburg. Za njega je tadašnji sportski direktor Ralf Rangnik rekao da ima "ogromni prirodni talenat".
Stanković kaže da je tek u prvom timu Horna imao pravi golmanski trening, a tek u Red bulu naučio sve specifičnosti karakteristične za golmana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online