Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.08.2018.
20:00
M. Topalović - Vesti A

Mališani iz dijaspore u kampu "Deki 5" (4): Luka i spava s loptom

Levo i desno krilo, odlične obe noge, nekada ga probaju na poziciji centralnog veznog. To bi ukratko bio Luka Gavrilović iz Eldea, kraj Bilefelda, u pokrajini Severna Rajna Vestfalija, koja je najrazvijeniji fudbalski region u Nemačkoj.

Deki5, M.Topalović
Oduševljen kampom: Luka Gavrilović sa Dejanom Stankovićem

- Treniram u Hamu, klubu iz Četvrte lige. Ove godine smo bili baš uspešni, osvojili smo triplu krunu - pohvalio se Luka.

U klubu nema drugih Srba.

- Tu su dva Bosanca, jedan ide u Bohum, plus Hrvati. Dobri su momci. Družimo se, pomažemo jedan drugom.

- Trener je Turčin, ali izvanredan stručnjak i prezadovoljni smo - kaže otac Vojislav koji je

Pasija konji

Vojislav je ranije imao veliku pasiju - konje!
- Sa nekoliko prijatelja sam imao rasne trkačke konje. Proslavili su se na mnogim trkama širom Evrope. Neke sam kasnije prebacio u Srbiju i postala su priplodna grla. Na posebnoj ceni bio je višestruki šampion Lobel koji je ostavio ogromno potomstvo.

amaterski igrao u Mladosti iz Smederevske Palanke.

On napominje da Luku traži Paderborn koji je ozbiljna priča i ima perfektan rad sa mlađim kategorijama.

- Prošao je kod njih sve testove, ali još je mali za selidbu iako su oni uporni jer su u našem okruženju izuzetni klubovi. Na svakih 100 kilometara su bundesligaši ili članovi "cvajte".

Paderborn je, kada je reč o seniorima, u maloj krizi, a poput Dortmunda, udaljen je 50 kilometara od Eldea.

Vojislav ima brata Rada, koji je takođe u fudbalu, ali kao menadžer.

- Živi u Smederevskoj Palanci, a odavno je u tom poslu. Dobar je prijatelj sa bivšim golmanom, a kasnije trenerom u Nemačkoj, Srbiji i BiH Slavkom Petrovićem. Valjda je Luka genetski predodređen da se bavi fudbalom.

- Mogao je i rukometom - dodaje mama Jasmina (nekada Rašić) bivša rukometašica iz Velike Plane.

Ćerka Sara se oprobala u mnogim sportskim granama i na kraju - ništa.

- Odličan je đak ona, sada će u gimnaziju - kaže Vojislav i prebacuje fokus na sina:

- Fudbal, fudbal i samo fudbal. Trenira od četvrte godine. Imamo dvorište, i u njemu golove, "podne merdevine" za stepovanje... Tu igra kada nema obaveza čak i kada se vrati sa treninga.
Lukin idol je Ronaldo.

- Ima sve od njega. Morali smo da kupimo - kaže Jasmina.

Ona dodaje da Luka ima veliku želju da uspe u fudbalu.

- Čak i spava s loptom!

Mnogo sadržaja, prikladna cena

Gavrilovići su i ranije dolazili na Zlatibor. Ovaj put su sami našli smeštaj kako bi bili blizu deteta, ali i da napune baterije za vreme odmora.
- Sjajan kamp i nije skup u odnosu na ono što se nudi i dobija. Dupla oprema, sjajan smeštaj, hrana, sadržaj, vrhunski treneri. Uče ih fudbalu, ali i da budu ličnosti, prijatelji, da razvijaju mnoge druge sposobnosti - jasan je i bez dlake na jeziku Vojislav Gavrilović.

Deki5, M.Topalović
Prija odmor na Zlatiboru: Vojislav Gavrilović

Vojislav se 1980. godine pridružio ocu koji je živeo u Osnabriku. Sada u Eldeu radi u ispostavi poznate fabrike lekova Bajer iz Leverkuzena.

- Podržavaju sve koji se bave sportom ili imaju decu u tim vodama. Omogućiće mi da radim isključivo prvu smenu, ranije sam menjao, da bih Luku mogao da vozim 20 kilometara na treninge tri puta nedeljno plus utakmice, pripreme, kampove, ali u Nemačkoj. To puno govori o uređenju države - kaže Vojislav.

On dodaje da Luka nikad nije bio ovako daleko od kuće.

- Ne žali se, naprotiv. I mi smo malo iznenađeni kako se brzo uklopio.
Luka se prisetio:

- Trebalo je prošle godine da idem u neki kamp u Bugarskoj, ali termin nije odgovarao meni zbog škole, roditeljima zbog posla, godišnjih odmora... nema veze. "Deki 5" je pun pogodak.
Luka je navijao za Bajern, ali od kada ide u Dortmund na dodatne i specijalne treninge preorjentisao se na "milionere".

Deki5, M.Topalović
Zanimljivo: Svaki trening je dobro osmišljen

Cimeri iz dijaspore

Primetan je veliki broj dece iz dijaspore u kampu
- "Deki 5" je posebno značajan za našu decu -najiskrenije, kaže mama Jasmina. Naša deca su na neki način izolovana što se tiče druženja, jezika, razvijanja svesti. Imali su i izlet u Mokru Goru što je poseban doživljaj.
Luka ima malu jezičku barijeru.
- Sve razume, ali slabije govori srpski. U sobi je sa Teodorom iz Beča koji odlično govori naš jezik. I o tome su mislili u kampu pa su ih spojili kako bi Luka napredovao - objasnio je trenutnu situaciju Voja.
Luka je čak mami poslao poruku:
"Malo sam počeo da pričam srpski."
- Kako i koliko je to proverićemo ovih dana. Do sada, ja mu nešto kažem na srpskom on razume, ali odgovara na nemačkom! Ćerka Sara perfektno govori oba jezika - kaže Jasmina.

Sutra - Sa mališanima iz dijaspore u kampu "Deki 5" (5): Tata uvek kritikuje

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online