Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.06.2018.
18:11
P. Bajić - Vesti A

Stižu devojke iz dijaspore

Ženski fudbal u Srbiji oduvek je bio u nekom drugom planu u odnosu na kolege, ali je Nikoslav Bjegović (50), tokom posete dopisništvu "Vesti" u Beogradu, poručio da će se potruditi da se situacija promeni nabolje u narednom periodu. Tačnije, naglasio je da na tome radi od jeseni 2016. godine, kada se posvetio ženskom fudbalu.

Z. Raš
Biće bolje: Nikoslav Bjegović u beogradskom dopisništvu "Vesti"

Nekadašnji igrač brojnih domaćih klubova i internacionalac u Kini i Švajcarskoj, koji je jednom obukao i dres reprezentacije Jugoslavije, na gostovanju Izraelu u Tel Avivu 1998. godine, nalazi se na mestu koordinatora za ženski fudbal u FSS-u.

- Zadužen sam za sve tri selekcije koje imamo i ligu, a jedno vreme sam bio i selektor reprezentacije do 19 godina. To je bilo privremeno, prošle jeseni, na turniru u Finskoj, kada smo zauzeli prvo mesto, ispred favorizovanog domaćina, u prvom krugu kvalifikacija za EP 2019. u Švajcarskoj. Nažalost, nismo uspeli u drugom krugu da se plasiramo na završni turnir, a na istom koraku je stala i selekcija do 17 godina sa Dragišom Zečevićem. Kada je reč o seniorskoj reprezentaciji, ona je porazom od Finske ovog meseca na stadionu Zemuna (0:2) izgubila i teoretsku šansu da se nađe u baražu za SP 2019. Ipak, kada se sve sabere, možemo da budemo zadovoljni, polako podižemo ženski fudbal u Srbiji - rekao je Bjegović.

Bunjevčević je veliki borac

Na mesto koordinatora za ženski fudbal u FSS-u Bjegović je izabran na predlog Gorana Bunjevčevića, sportskog direktora nacionalnog saveza, koji mu je u međuvremenu postao i kum, a koji se ovih nedelja našao u centru pažnje javnosti zbog ozbiljnih zdravstvenih problema, hirurške intervencije posle pucanja aneurizme.

- Ta vest me je potresla. Nadamo se najboljem, on je veliki borac. Fantastičan je i gest Aleksandra Kolarova i reprezentacije Srbije, koji su mu posvetili pobedu nad Kostarikom na SP u Rusiji - istakao je Bjegović.

Glavni problem struka

On je naglasio da je glavni problem struka.

- Svi mi pričamo o uslovima. Ja sam došao iz Like, iz kaldrme. Nisam imao neke uslove, niti sam bio ispraćen finansijski, ali mi je otac bio profesionalac u fudbalu, igrao je za Hajduk iz Splita i Zagreb, pa mi je mnogo toga preneo. I tvrdim odgovorno da uslovi nisu problem, već je to struka. Nemoguće je da, malo pomalo, devojke idu na operacije kolena. Očigledno postoji problem u načinu rada, a tu je i fizička spremnost. Svi se oni trude, ali... Takođe, devojke studiraju, pa se dešava da ih profesori ne puste na pripreme, utakmicu, što ne mogu da shvatim. Nesporazuma je bilo i između igračica i ranijeg selektora oko pozivanja... Vremenom će se sve to srediti. I meni je bilo potrebno vreme da se naviknem na ženski fudbal, koji ima svoje specifičnosti. Ali, one su jedne pametnice i veće lisice od muškaraca, uz to ima dosta talentovanih devojčica. Na nama je da im pomognemo da se fudbalski razviju što bolje.

Novac je u svemu

Prema Bjegoviću, finansije su preduslov svega.

- Da bi se doveli ozbiljni treneri neophodno je imati ozbiljne predsednike i ozbiljne budžete. Naravno, ne možemo da se merimo sa Austrijom, na primer, čija se selekcija do 19 godina okupi na mesec dana. Ili sa Nemačkom, koja ima milion registrovanih igračica, a mi blizu 2.500. U ligi dominira Spartak iz Subotice, prati ga nekoliko klubova, ali baza je mala. Pokušaćemo da podignemo nivo u okviru mogućnosti. Moja izreka je oduvek bila: Nije sve u novcu, ali novac je u svemu. Sve se svodi na finansije. FSS je podigao budžet, hvala im na tome. Potrebno nam je što više okupljanja i prijateljskih utakmica. A mi ćemo obezbediti profesionalce. Uskoro ćemo odrediti i trajna rešenja za pozicije selektora seniorske i selekcije do 19 godina, popunićemo kvalitetnim kadrovima.

Iz Lucerna na - sud!

Kada se govori o njegovoj fudbalskoj karijeri, Bjegović je naglasio da prošlost treba da ide na jednu, a sadašnjost i budućnost na drugu stranu. Ipak, nakratko se podsetio dana kada je bio u Zemunu, Partizanu, Radničkom iz Kragujevca i Obrenovca, Palilulcu, OFK Beogradu, Vojvodini i Crvenoj zvezdi.

- Bilo mi je lepo tokom karijere, igrao sam svuda sa odličnim fudbalerima, a posebno pamtim period u Zvezdi i huk sa Severa. Osvojili smo jednu titulu, a ostali uskraćeni za drugu zbog "više sile". Uz sve poštovanje prema igračima Obilića, imali smo tada najbolju generaciju. Posebno pamtim finale Kupa na "Marakani" 1999. i pobedu protiv Partizana rezultatom 4:2. Kada je reč o pojedincima, meni kao defanzivcu je najteže bilo protiv Save Miloševića, Darka Kovačevića, Dejana Ramba Petkovića i Dragana Ćirića. Nisu se naigrali protiv mene... Kada je reč o inostranstvu, Peking pamtim po dobrom, a Lucern... Počelo je lepo, ali je došlo do velikih promena u klubu. Stigli su neki novi ljudi koji nisu bili korektni i završilo se na sudu. Ostali su mi dužni oko 600.000 franaka. Tada sam završio karijeru, u 34. godini - prisetio se Bjegović.

Značajan udeo u razvoju srpskog fudbala ima i naša dijaspora. U "A" timu nema igračica rođenih van matice, ali ih je zato više u selekcijama koje predstavljaju budućnost.

- Dosta smo radili na tom segmentu. Angažovao sam prijatelje, trenere i naše igračice, one koji se nalaze u inostranstvu, da pronađu naše devojke koje imaju kvalitet i žele da igraju za nacionalni tim. Sada su na spiskovima mlađih selekcija Ema Petrović i Izabela Nikolić iz Švedske, Sanja Kovačević iz Švajcarske, Anastasija Dinić i Jelena Vujić iz Austrije. Sa nama će biti i Sofija Crnilović iz SAD. Takođe, bile su i Suzana Nilson iz Švedske, Suzana Petrović iz Švajcarske, kao i Aida Kardović iz Nirnberga. S jedne strane, biće mi žao ako ode na studije u SAD, pošto tamo nije kvalitet fudbala kao u Nemačkoj... Zvaćemo još, trudimo se da proširimo izvore i da i našim igračicama iz dijaspore pružimo šansu. Ako su bolje od onih koje se nalaze u Srbiji, nema dileme da će ostati u timu - zaključio je Bjegović.

Igračice iz inostranstva

U našem seniorskom nacionalnom timu je veliki broj igračica koje igraju u inostranstvu.

- Njih možemo da pozivamo jedino u FIFA terminima, ali je dobro što rade na višem nivou u odnosu na one u Srbiji. Na aktuelnom spisku su igračice iz Nemačke, Danske, Grčke, Francuske, Švedske, Mađarske, Litvanije i sa Islanda. Čekamo i Jovanu Damjanović, članicu Bajerna iz Minhena. Taman kada je trebalo da se vrati u nacionalni tim, povredila se. Šteta, ona je klasa za sebe. Pratile su nas i druge povrede, ali šta je - tu je. Idemo dalje - kaže Bjegović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online