Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.06.2018.
13:04
Vestionline A

Zanimljivosti u vezi sa 32 najprofitabilnija kluba Evrope

Učešće u Ligi šampiona, plasman u dalje faze ili izostanak iz najprestižnijeg fudbalskog takmičenja, jedan je od ključnih faktora za ulazak ili opstanak među 32 najuspešnija kluba Evrope. Taj podatak je rezultat analize revizorske kuće KPMG, pod naslovom "Evropska elita 2018." koje se odnosilo na profitabilnost, TV prava, popularnost na društvenim mrežama, sportski potencijal i vrednost stadiona i ostale imovine klubova.

Promo
KPMG analiza otkriva brojne zanimljivosti

Od 32 kluba, najviše predstavnika u eliti ima Engleska (9), odnosno šest u prvih 10. Iz ovog društva ispali su PSV i Olimpik Marsej, a pridružili su im se Vest Hem i Monako. Konkretno, "čekićari" su tu dospeli zbog povećanog priliva novca od TV prava, a veći im je i broj pratilaca na društvenim mrežama (skok od 10 odsto).

U skladu sa britanskom dominacijom idu i podaci da su izuzetnu porast vrednosti doživeli Lester (29%) i Totenhem (27%). Totenhem je povećao vrednost kluba na 706 miliona evra, smanjili su troškove u odnosu na ukupne prihode, a planiraju i preseljenje na novi stadion kapaciteta 62.000 mesta, što će dodatno unaprediti njihove brojke. Doduše, ima i još većih "skokova", a zabeležili su ih Bešiktaš (52 odsto, a uticaj na to ima i promena kursa turske lire), odnosno Olimpik Lion (35%).

Tek, vrednost 32 najveća kluba Evrope je porasla za 9 odsto na 32.5 milijardi evra. Najvredniji klub je Mančester junajted (3.25 milijarde evra), dok procenjena vrednost najslabije plasiranog tima, Valensije, iznosi 239 miliona.

Sa druge strane, Real Madrid i Barselona su, takođe, imali povećan promet na godišnjem nivou, ali su ih uspesi takođe i koštali. Naime, Madriđani godišnje izdvajaju 400 miliona evra na plate igrača i osoblja, po čemu su rekorderi u svetu fudbala. Pritom, svaki uspeh sa sobom nosi bonuse i povećane izdatke na tom planu. Takvi troškovi utiču i na algoritme u istraživanju KPMG-a, kada je reč o najboljim klubovima Starog kontintenta.

Bajern iz Minhena je blizu Barselone po brojkama, imali su porast od 19 odsto u prošle dve godine, ali ih je uzdrmala činjenica da su propustili plasman u polufinale Lige šampiona u sezoni 2016/17. Doduše, oporavak je stigao od novih, znatno boljih uslova prodatih TV prava.

Kada je reč o prihodima na kraju godine (pre odbitka poreza), analiza KPMG pokazuje da je Lester poslovao odlično i zaradio 108 miliona evra, i to velikom merom zbog činjenice da je stigao do četvrtfinala Lige šampiona. Klub je sa najboljim zbirnim učinkom u poslednje dve godine i rastom procenjene vrednosti od čak 57 odsto (596 milionaevra) skočio na 15. mesto liste 32 evropska najvrednija kluba.

Zanimljiv je i pogled na italijanske klubove. Juventus je prihodovao 58 miliona (svi klubovi u top 32 su ukupno profitirali 629 miliona evra). Učešće u najjačem takmičenju im donosi stabilnost, i utiče na procenjenu vrednost od 1,3 milijarde evra. Uostalom, put Juventusa u Ligi šampiona 2017. godine, tokom kojeg je izgubio u finalu od Real Madrida u Kardifu, je bio jedan od ključnih pokretača u rastu procenjene vrednosti od 32%. Bitan faktor je i prodaja Francuza Pola Pogbe Mančester Junajtedu, što je klubu donelo 72,5 miliona evra.

Pored Juventusa i Napoli je zbog plasmana u top 16 fazu Lige šampiona, ali i prodaje argentinskog napadača Gonzala Iguaina, skočio na 17. mesto na listi sa procenom vrednosti od 518 miliona evra, ispred Rome, Intera, Milana i Lacija.

Međutim, Roma (455 miliona evra) i Milan (514 miliona evra) su pretrpeli pad prihoda, kao i smanjenje profitabilnosti. Inter je, doduše, nakon preuzimanja kluba od strane kineskog konglomerata Suning Group, iskusio rast komercijalnih prihoda i time se povećala njegova procenjena vrednost od 14 odsto (491 milion evra). Ipak, zbog kamata i bankarskih kredita, donja crta pokazuje negativni rezultat od 17 miliona evra.

Pariz Sen-Žermen je već drugu godinu zaredom na 11. poziciji (1,14 milijardi evra) što je svojevrstan udar na prestiž kluba.“Sveci” se trude da u narednom periodu povrate svoju poziciju među 10 najprofitabilnijih timova, i u tu svrhu je prošlog leta angažovan golgeter Nejmar, a potom i Mbape. Finansijske implikacije tih transfera će se reflektovati na učinak kluba na kraju sledećeg obračunskog perioda, ali je bitno napomenuti da tržišna vrednost igrača pariskog tima već beleži rast od 63 odsto.

Pregled najzanimljivijih promena u donja 22 tima evropske fudbalske elite pokazuje da su usponi i padovi konstantni, pogotovo među timovima koji se nalaze dalje od vodećih pozicija, ali upravo ta klima konkurencije i takmičenja obezbeđuje postojanje kvalitetnog evropskog fudbala, zaključeno je u sportskoj publikaciji KPMG "Procena vrednosti fudbalskih klubova: Evropska elita 2018".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online