Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.05.2018.
20:47
M. Topalović - Vesti A

PODVIG

Patuljak među džinovima

Otrov se čuva u malim bočicama, to odavno znamo. Ueska, novi član španske elite, dupli je primer: grad (52.000) je jedan od najmanjih prestonica španskih provincija, a stadion El Arkoraz prima samo 5.500 gledalaca (Eibarova Ipurua 7.000), dakle, najmanje u La ligi!

Privatna arhiva
Skladan brak: Rajko i Gordana sa decom

Jedan od junaka u ovom nestvarnom pohodu je i Srbin Rajko Brežančić. Stigao je prošle godine iz Holandije, AZ Alkmara, brzo se prilagodio i posle godinu dana ima razlog za veliko slavlje. "Patuljak", osnovan 1960, obreo se među džinovima. Ueska je 63. tim koji se takmiči u najvišem rangu španskog fudbala.

- Ko se ne bi radovao igranju u La Ligi? To je oduvek bio moj san - kaže bivši prvotimac Partizana i Čukaričkog. - Imam ugovor još godinu dana i nadam se da ću u dresu Ueske osetiti barut najjače svetske lige.

Pobedom u Lugu (2:0) Ueska je inicirala slavlje koje danima traje u Aragonu.

- Najveći uspeh u istoriji kluba! Danima su ulice pune ljudi, avenijom Danzantes ne može da se prođe, slavi se 24 sata, vlada neopisiva euforija. Ne postoje reči kojima bih opisao događaje - kaže Brežančić.

U narednom kolu dolazi Himnastik. Nema sumnje da će se fešta nastaviti.

- Navijači sigurno spremaju neka iznenađenja. Ceo grad bi na stadion, ali je premali kapacitet. Kad je postalo izvesno da ulazimo u viši rang počeli su radovi, proširuje se tribina, ali biće još puno posla jer La Liga ima stroge kriterijume.

Čelnici grada su u stanju šoka...

- Već smo imali prijem kod gradonačelnika Luisa Felipea, čestitao nam je na velikom uspehu, toliko značajnom za Uesku. Došli smo u Salu pravde u klupskom autobusu kroz špalir koji su napravili navijači - s ponosom ističe Brežančić.

Partizanov đak

Ime i prezime: Rajko Brežančić
Datum rođenja: 21. avgust 1989.
Mesto: Vlasenica (Republika Srpska)
Godina: 28
Visina: 176 cm
Pozicija: Levi bek
Mlađe kategorije: Radnički Nova Pazova, Partizan
Karijera: Partizan (2007-2010), Teleoptik (pozajmica 2007-2008), Bežanija (pozajmica, 2008), Metalac Gornji Milanovac (2010-2011), Bežanija (2011-2013), Čukarički (2013-2015), AZ Alkmar (2015-2016), Ueska (2016-).
Reprezentacija: SCG (U17), Srbija (U19, U21)

- Bilo je dosta predstavnika lokalnih partija, korporacija i institucija koje će podržati klub u neuporedivo jačem rangu. Sama činjenica da će u Uesku doći Barselona, Real, Atletiko, sa svojim zvezdama govori sama po sebi o uspehu koji smo ostvarili.

Sjajna lokacija

Ueska je na severo-istoku Španije. Sjajno je locirana: Saragosa 71, Pamplona 160, Ljeida 115, Madrid 380 i Barselona 273 kilometra.

Gradonačelnik Luis Felipe pozvao je predsednika SD Ueska, Agustina Lasaosu, trenera Hoana Fransesa Ferera Rubija i kapitena Huanja Kamača, da se upišu u "knjigu časti Ueske" zbog istorijske prekretnice u bitisanju kluba.

- Na početku niko nije razmišljao o promociji, iako smo prošle godine bili šesti i u polufinalu baraža izgubili od Hetafea. Razlog, liga je izuzetno zahtevna sa 42 kola, bezbroj snažnih, poznatih i ambicioznih klubova sa velikim budžetima i sjajnim igačima. Moram da napomenem, veliko je zadovoljstvo igrati u Segundi. Perfektni i puni stadioni, odlični tereni... sve to tera igrača da uvek pruži maksimum.

Uesta je dugo igrala dobro, a onda je usledio krizni period. Tad su Brežančić i saigrači pokazali pravu snagu.

- Možda me to i najviše raduje. Uzdigli smo se kad su mnogi počeli da nas otpisuju. Dokazali smo mentalnu snagu, zbili redove i čak dva kola pre kraja, što je retkost, overili plasman u La Ligu posle samo tri godine u Segundi!

Rubi i kompanija

Trener Rubi (48, Đirona, Valjadolid, Levante i Hihon) na kormilo Ueske došao je 2017. godine. Od iole poznatijih fudbalera pod njegovom komandom su: Moi Gomez (Hihon), kapiten Kamačo (u klubu je od 2008, odigrao je 345 mečeva i postigao 72 gola!), Pulido (Atletiko, Rajo Valjekano), Sastre (Leganes), Nagore (Alkorkon, Levante) i Argentinac Reskaldani (Taljeres, Malaga).

U čemu je tajna?

- Možda je najbolje da citiram gradonačelnika: "Ovo je trenutak radosti, optimizma i entuzijazma. Imamo naklonost naroda zato što je naš grad mali, klub skroman, a ipak je ostvario cilj zahvaljujući dobrom rukovođenju, stručnom radu i predanosti igrača. Vi ste najbolji profesionalni fudbalski tim Aragona, a to je projekat celog grada i pokrajine. Ambasadori ste Ueske čije ćete ime pronositi širom sveta zahvaljujući vašem radu i podršci navijača."

Ueska je za sve ljubitelje fudbala u Španiji prijatno iznenađenje. Predsednik Lasaosa se pohvalio:

- Sada smo svi ponosni na Uesku. Najbolji smo od 20 gradova u Segundi. Mi smo mali tim i grad, ali spremni da svima damo lekciju kako se uz predan rad i dosta napora stiže do cilja.

Odličan učinak

Skladan brak sa Gordanom, dvoje predivne dece i - zapušena usta dušebrižnika i "nevernih Toma". Momak iz Vlasenice odigrao je 28 utakmica u trijumfalnoj sezoni.
- Zadovoljan sam. Izostao sam na 12 mečeva zbog povreda, koje su me u nekoliko mahova mučile, i kartona. Ali, trener ima puno poverenje u mene, što mi je najbitnije. Svojski se trudim da mu se odužim na terenu - ističe Brežančić.

"Kučo" prva zvezda

Ueska je kompaktna celina, ali i u takvim okolnostima neko izbije u prvi plan.
- Kada bih rekao Huan Kamilo Ernandez Suarez niko ne bi reagovao - uz osmeh kaže Brežančić. - U stvari, reč je o Kolumbijcu poznatom kao Kučo, koji je na pozajmici iz Votforda. Ima samo 19 godina, ali je napadač blistave budućnosti. Postigao je 16 golova na 33 meča i svi se nadamo da će i dalje biti član Ueske.

 

 

 

 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online