Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.04.2018.
06:15
M. Topalović - Vesti A

Živi u Finskoj priča švedski

Srpski štoper Ivan Tatomirović (29) preselio se iz RoPS Rovanijemija u Marijehamn. Naizgled uobičajen transfer u finskoj Vejikaus liga (Super liga) ligi, ali...

EPA
Novi izazov: Ivan Tatomirović dok je igrao za Sarajevo

- Reč je o ipak velikoj promeni - priča Tatomirović, svojevremeno najbolji igrač, kapiten i ljubimac navijača FK Sarajevo.

- Najpre, porodica se preselila sa krajnjeg severa Finske, iz zemlje Deda Mraza, na jugozapad. Marijehamn je na Olandskim ostrvima koja su po mnogo čemu specifična.

50 mečeva odigrao je Tatomirović u Finskoj

Iako je od 2016. u Finskoj (najpre HJK) momak iz Smederevske Palanke pod stare dane morao je da uči novi jezik?!

- Marijehamn je sedište, jedini grad i najveće naselje autonomnog okruga Olandska ostrva. Od glavnog grada države, Helsinkija, udaljen je 325 km zapadno. Glavni grad Švedske Stokholm je bliži 160 km istočno - upoznaje nas s novom sredinom Tatomirović.

- Grad je oduvek bio pretežno naseljen Šveđanima. Tokom 20. veka došao je i manji broj Finaca s kopna. Poslednjih decenija, s većim doseljavanjem u Finsku, stanovništvo grada je postalo šarenolikije.

Po poslednjim podacima preovlađuju Šveđani (87,7%), prisutni su u malom broju Finci (5,8%). Švedski jezik je jedini zvanični na ostrvlju.

- U klubu pričamo finski, koji sam solidno savladao, ali u gradu se pretežno koristi švedski na koji se privikavam. Marijehamn je ostrvski grad u pravom smislu te reči. Grad se razvio usred Baltičkog mora. Nalazi se u jugozapadnom delu arhipelaga, na omanjem poluostrvu, pa je živopisno gradsko područje sa tri strane oivičeno morem. Klima nam baš prija posle krajnjeg severa na kome smo boravili - zaključio je Tatomirović.

Univerzalna mama

Porodica Tatomirović, za sada, broji tri člana. Mama Dunja, Ivan, a tu je i preslatki sinčić. On daje poseban šarm, a da Ivanu nikad nije dosadno pobrinula se supruga Dunja, ćerka Predraga Paje Pašića, legendarnog napadača Sarajeva. Majka, supruga, ali i poznata i originalna blogerka koja se bavi temama iz svakidašnjeg života. No, to nije sve. Dunja je i DJ koji diže na nogu publiku bez obzira gde nastupa.

Ivan je s Marijehamnom potpisao dvogodišnji ugovor s opcijom produženja saradnje na još jednu sezonu. Karijeru je počeo u mlađim kategorijama Crvene zvezde, igrao je za Srem, a 2012. godine je prešao u Sarajevo. Sa timom sa Koševa osvojio je Kup BiH i Premijer ligu.

- Ivan je jedan od najboljih defanzivaca u ligi, verujemo da će se uklopiti u naš tim. Iskusan je, igrao je u Srbiji i BiH - rekao je portparol finskog člana elite u kome je Srbin odmah poneo kapitensku traku što govori o poverenju koje u njega ima rukovodstvo i trener Peter Lundberg.
IFK Marijehamn je 2016.uspeo da osvoji titulu, a prošlu sezonu završio je na petom mestu.

Srpska Honka

Honka je novi superligaš sa srpskim prizvukom. Srbin iz Bosne Željko Savić (eks Inđija) igra u odbrani, a iz ukrajinskog Stala stigao je dobro poznati napadač Nemanja Obradović (Voždovac, Čukarički) koji je zaslužan za plasman u viši rang. Makedonac Ivanovski koji je preko Vardara, Astane i ivanjičkog Javora došao RoPS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online