Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.03.2018.
05:00
M. Topalović - Vesti A

Fudbalski globtroter Marko Perović: Ni sam ne verujem gde sam sve igrao

Ukoliko se odluči da piše memoare biće to bogat sadržaj. Od rođenja i života na Kosovu, preko prinudne selidbe u Beograd i krstarenja meridijanima Marko Perović (34) je stekao ogromno životno i sportsko iskustvo. Bivši napadač Crvene zvezde godinama je internacionalac, a trenutno je u Kini. Polako se sprema da okači kopačke o klin i posveti se trenerskom poslu.

Lična arhiva
Upoznao razne kulture: Zahvaljujući fudbalu obišao svet

Ko zna kako bi se odvijala Perovićeva karijera da nije bilo iskusnog lovca na talente Tome Milićevića.

- Počeo sam u rodnom Kosovo Polju - priseća se Perović.

4 kontinenta i 14 klubova obeležili su Perovićevu karijeru

- Po selidbi u FK Priština usledili su problemi, bombardovanje i preseljenje u Beograd. Kao talentovanog fudbalera za mene se zainteresovao Partizan. Čim je čuo da sam navijač Crvene zvezde angažovao se Toma Milićević i ubrzo sam postao stipendista crveno-belih.

Put do prvog tima išao je preko Uba, pošto je u to vreme Jedinstvo bilo Zvezdin satelit klub. Stasavanje je došlo sa Filipovićem i Muslinom koji su "u vatru" bacili kasnije velike asove: Jankovića, Bastu, Mrđu, Milovanovića... Čuvena generacija 1984.

- Tri duple krune sve govore - sa osmehom kaže Perović ističući da je ljubav prema crveno-belom dresu bila ispred materijalnih dobara i naglašava: - Na "Marakani" smo mogli svakoga da pobedimo, nebitno da li je domaća utakmica, derbi ili Evropa. Nedostajao nam je odlučujući korak protiv PSV-a, Milana, uz tragediju u Strazburu koju je režirao sada poznati Gameiro.

Trofejni zvezdaš

Standardni član najtrofejnijeg srpskog kluba Perović je postao u sezoni 2003/04. Zvezda je pod vođstvom Slavoljuba Muslina osvojila duplu krunu. Marko je za Zvezdu odigrao 123 zvanične utakmice, postigao 12 golova, osvojio tri titule prvaka države, i isto toliko nacionalnih kupova u istim sezonama 2004, 2006, 2007.

Zemljaci u Bazelu: Sa Ivanom Ergićem

Bazel, pa SAD

Posle teške povrede (prelom noge) i duge pauze, Perović je čeličnom snagom volje uspeo da se ponovo vine u visine. Kao član Bazela osvojio je duplu krunu u Švajcarskoj i bio adut trenera Kristijana Grosa. Kada ga je nasledio Nemac Torsten Fink pao je u drugi plan i odlučio se na promenu sredine.

Naumov fudbalski gen

Marko ima naslednika koji puno obećava.
- Naum (2009) je u Zvezdi kod Srđana Bugarskog. Ne opterećujem ga i zaista trenira iz ljubavi uz veliku podršku sestre i supruge. Uporedo je vatreni navijač, vodi navijanje tokom pitovanja, sve pesme zna napamet... Krv nije voda! Naravno, škola je u prvom planu. Odličan je učenik u školi "Petar Petrović Njegoš". Naum ima fudbalski gen. Ujak Nemanja Pavlović je bio fudbaler. Branio je boje Budućnosti iz Banatskog Dvora. I moj brat se bavio fudbalom.

- Bazel je tada gradio sada dobro poznat evropski imidž, a oduvek je bilo igrača sa eks JU prostora: Ergić, Kuzmanović, Rakitić i Petrić. Ne čudi me uspon koji je klub ostvario.
Za mnoge je iznenađenje predstavljala sledeća destinacija. Perović se odlučio za MLS koji tada nije bio atraktivan kao poslednjih godina. U Americi je njegova tehnika, u kombinaciji sa brzinom, imala prođu. Bio je ljubimac navijača Nju Inglanda i žali što nije duže ostao u SAD. Još jedna povreda i oporavak primorali su ga da se vrati u Zvezdu gde se Prosinečki pohvalno izrazio o njegovom potencijalu.

- Nerado se sećam tog perioda - iskren je Perović. - Finansijska kriza na svim nivoima, puštena menica, suspenzija... Život je morao da ide dalje.

Fudbal pre novca

Perović nikada nije jurio basnoslovne sume. U prvom planu bio mu je fudbal kao igra.
- Nisam tip čoveka koji kalkuliše. Prihvatao sam ponude koje su za mene predstavljale izazov. Sjajno sam se osećao u Maleziji, na Tajlandu u Hongkongu. Najviše me je oduševila klima, a lige uopšte nisu naivne kako misle mnogi u Srbiji.

Igrao je i za iranski Persepolis, sa kojim je u sezoni 2012/13 osvojio tamošnji Hazfi kup. Potom je

kratko nosio dres OFK Beograda, a zatim se od januara 2014. priključio tajlandskom Čainatu. Iste godine je imao i epizodu u kragujevačkom Radničkom, a potom je bio član malezijskih Sajm Darbija i Kelantana.

Krenuo sa Kosova

Ime i prezime: Marko Perović
Datum rođenja: 11. januar 1984.
Mesto rođenja: Kosovo Polje
Godina: 34
Visina: 1.85 m
Pozicija: Krilni napadač
Karijera: Crvena zvezda (2000-07), Jedinstvo Ub (pozamica, 2003), Bazel (2007-09), Nju Ingland (2010-11), Crvena zvezda (2011-12), Persepolis (2012-13), OFK Beograd (2013), Čainat (2014), Radnički Kragujevac (2014-15), Sajm Darbi (2015-16), Kelantan (2016), Operario (2016-17), Saut Čajna (2017), R&F Hongkong (2017-18), Guangžou R&F (2018-)
Reprezentacija: U21 Mlada selekcija Srbije (2004-2007)

Azijske zemlje najpre su počele da rade na marketingu dovođenjem zvučnih imena u cilju promocije liga.

- Rade po principu MLS pre par godina, a pogledajte na kom je nivou "soker". Još je rano govoriti o tom nivou u Aziji, ali ljudi se trude i dovode jake sponzore koji imaju upliv i u evropski fudbal.

Uspomena iz Rija: Marku je porodica najveća podrška

U zemlji fudbala

Odjednom se pojavila egzotična varijanta - Brazil?!

- Igrao sam dobro u Maleziji, a kada se završila sezona saigrač i dobar drug, inače Brazilac, "završio" je formalnosti, pa smo potpisali na godinu dana za Operario Ferovijario (Serija D). Rekao je: "Hajde, idemo u Brazil da igramo šampionat Paranaense i kasnije, ako nam nešto iskrsne, vratićemo se u Aziju." Spakovao sam se i otišao u zemlju fudbala gde su pre mene bili zvezdaši Dejan Rambo Petković i Vladimir Đorđević. Igrao sam protiv Kuritbe, Parane, Londrine, Krisijume... dosta poznatih klubova. Bilo mi je super i sigurno bih zažalio da se nisam okušao u zemlji gde su svi ludi za fudbalom - jasan je Perović uz opasku: Krisijumu smo izbacili iz kupa! Dao sam im gol za prolaz. Nećete verovati, ali tokom boravka u Brazilu osećao sam se kao da sam u Srbiji. Toliko smo sličan narod.

Po čemu još pamtite boravak u Brazilu?
- Po tragediji koja je zadesila fudbalere Čapekoensea! Bili smo udaljeni samo dva sata, pa sam se često susretao s njihovim igračima. I sada mi se srce cepa kada se setim te nesreće.

Fudbalski najlepše u Švajcarskoj

Globtroter kakvih je malo u svetu fudbala još uvek je aktivan.

- Nisam igrao samo na dva kontinenta, Australiji i Africi, ali nikad se ne zna - uz osmeh analizira Perović. - Nekada ni sam ne mogu da poverujem gde sam sve igrao. Ali, uz pomoć porodice, koja je bila presudan faktor, sve smo prebrodili.

Da li imate posebnu želju?
- Igrajući fudbal sa porodicom sam obišao svet, video različite kulture i uživao. Fudbalski mi je najlepše bilo u Švajcarskoj jer je to ipak Evropa, ozbiljna priča sa Ligom šampiona i Evrope. Nisam razmišljao o tome gde bih mogao da se stacioniram i radim. Trebalo bi da vidim šta je najbolje rešenje za porodicu koja je uvek u prvom planu.

Naslednik: Kolarov, Matić i Naum

Najlepše u Aziji, učim od Piksija

Marko Perović je već dugo u Aziji.
- U Saut Čajni sam igrao šest meseci, trener mi je bio Antonić, a njegov pomoćnik Vargec. Nikola Komazec i Bojan Mališić bili su mi saigrači. Klub se ugasio, predsednik je, što se kaže, "digao ruke" od fudbala. Potom prešao u "R&F Hongkong".
Reč je o korporaciji koja ima klub u Kini (grad Gvandžo) i poznat je po tome što ga trenira neponovljivi Dragan Piksi Stojković, ali i svoj satelit u obližnjem Hongkongu.
- Samo sam prosleđen jer imam ugovor sa korporacijom.
Kako je to moguće?!
- Jedan od gazda "R&F" je iz Hongkonga. Klub u Kini odavno je u vrhu, a platio je kotizaciju da ima tim i u ligi Hongkonga. To je objašnjenje zašto ostali kineski klubovi nemaju ekipe u Hongkongu.
Perović je registrovan za poznatiji R&F kao četvrti stranac.
- Kinezi su pooštrili sve što se tiče fudbala posle abnormalnih transfera i ulaganja. Stojković je sa malim budžetom ostvario vrhunske rezultate i ima apsolutno poverenje rukovodstva. Oslanja se na standardne strance: Ursa, neuhvatljivog golgetera Izraelca Zahavija i "desetku" Renatinja za koga smatram da je najbolji fudbaler lige. Tu sam ako zatreba, posle priprema koje smo bavili u Australiji. Mogu da igram za B tim koji vodi pomoćnik Dejan Govedarica. Oni igraju dan posle prvog tima, sada na istom terenu, da to bude ozbiljnija priča. U klubu je i Žarko Đurović. Polako stičem iskustva iz trenerskog posla. Uz Piksija je zaista zadovoljstvo provoditi svaki tren. Igraću dok on misli da treba i dok mogu jer posle Kine najverovatnije više neću igrati. Potrudiću se da završim trenersku školu, dobijem licence... Trenutno mi je dovoljno da učim pored Stojkovića.
Gradski rival Evergrande je osvojio sedam poslednjih titula u Kini!
- Iskreno mislim da im ove sezone neće biti lako. Skolarija je nasledio Kanavaro i sledi period prilagođavanja. Već u prvom kolu slavili smo sa 5:4 u jednoj od najboljih utakmica u istoriji lige. R&F je dokazao neverovatnu mentalnu snagu posle bezbroj preokreta (0:2,3:2, 4:5), a Stojković je ponovo dokazao da je trener svetskog kalibra. Ekipe su se pojačale, iz godine u godinu postaju iskusnije, tako da sledi interesantan šampionat. Posle 11 kola ima pauza i kasnije će svi timovi pokazati pravo lice.
Ambicije "R&F"?
- Možemo kvalitetno da zapretimo svima. I ovo što je do sada uradio Piksi veliki je uspeh jer je izvukao maksimum iz ekipe. Realno, on je promenio sve u klubu i doneo neviđen pomak, a potvrda je peto mesto. Pokazao je Kinezima kako treba da funkcioniše klub, igrači su kao jedan, disciplina na nivou, ukapirali su ga i rezultati nisu izostali. Ostao je kostur tima i to je veliki adut.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online