Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.03.2018.
08:12
M. Topalović - Vesti A

Samo Srbin Kordobu spasava

S oreolom jednog od najboljih fudbalera Superlige Srbije Saša Jovanović (26) obreo se na Iberijskom poluostrvu. Odlične partije u dresu Mladosti iz Lučana omogućile su brzonogom Lazarevčaninu transfer u Kordobu.

youtube.com/Welcome To LaLiga TV
Napadač Kordobe: Saša Jovanović

Mnogi imaju pogrešnu predstavu o španskoj drugoj ligi. Smatraju je nižim rangom. U osnovi to i jeste, ali reč je o jednom od najzahtevnijih i najkvalitetnijih takmičenja na Starom kontinentu.

- Ponude iz inostranstva ne stižu često, pogotovo iz Španije - započeo je izlaganje Jovanović. - Pošto je reč o zemlji gde se igra najkvalitetniji fudbal u Evropi nijednog momenta nisam imao dilemu. Uz veliko samopouzdanje koje sam stekao u Srbiji oberučke sam prihvatio ponudu.

U Kordobi su ga sačekali bivši igrač Partizana Saša Marković i rezervni golman Igor Stefanović koji je dugo u Portugalu i Španiji.

- Puno su mi pomogli da se što pre prilagodim. Sa Markovićem sam se intenzivno družio, ali je zimus prešao u kiparski Apolon. Ostali smo u kontaktu.

Gol na debiju

Jovanovićev početak bio je kao iz snova.

- Na debiju sam postigao gol i sve je krenulo kako treba. Ipak, već u drugom kolu povredio sam zadnju ložu! Morao sam na prinudnu pauzu koja je trajala dva meseca. Uskoro je usledio pad Kordobe. Baš smo slabo igrali.

Debi u San Dijegu

Saša Jovanović je odigrao dve utakmice za reprezentaciju Srbije. Debitovao je 29. januara 2017. protiv Sjedinjenih Američkih Država (0:0) u San Dijegu.

Možda i zbog izostanka srpskog fudbalera koji je projektovan da bude asistent, ali i strelac, a da brzim prodorima i delovanjem u kontranapadima podriva protivnički bedem.

- Čim sam se oporavio ustalio sam se u prvoj postavi, ali ekipa je već otišla u "debeli minus". Postigao sam dva gola, imam sedam asistencija i izborio sam dva penala! Za debitanta zadovoljavajući učinak, ali ekipa se nalazi u teškom položaju jer ispadaju čak četiri tima. Imamo nove adute, a među njima je najnoviji trener Sandoval. Ima iskustvo i uspeo je da razdrma igrače. Novajlije se uklapaju u hodu. Na to smo prinuđeni.

Lični utisak?

- Kada se sve sabere prezadovoljan sam. Sjajno sam prihvaćen u klubu, brzo sam naučio jezik i već ima interesovanja drugih klubova. Videćemo šta će biti. Do kraja ima 13-14 utakmica i sledi nam grčevita borba za opstanak. Ukoliko sačuvamo status možda ostanem u Kordobi. Svi verujemo u povoljan rasplet iako će biti đavolski teško. Sada smo u uzlaznoj formi. Golgeter je Serđi Gvardiola. Sjajno sarađujemo. Protiv Valjadolida, u pobedi 2:1, asistirao mi je za izjednačujućigol, a onda sam mu se revanširao u 87. minutu. Da nismo osvojili tri boda na tom meču sada bi pričali o Kordobi kao bivšem članu La Lige 2. Ovako nada još uvek postoji.

Kordoba je bila aktivna u zimskom prelaznom roku?

- Stigla su i značajna pojačanja. najzvučnije ime svakako je iskusni napadač Rejes, bivši igrač Sevilje, Arsenala, Reala, Atletica, Espanjol i Benfike.

Brežančić na putu ka eliti

Lider Segunde je Ueska za koji igra Rajko Brežančić.
- Uhvatila ih je mala kriza - kaže Jovanović, ali imaju solidnu zalihu. Verujem da će direktno ući u La Ligu što bi bilo sjajno za srpski fudbal. Da ima još jednog igrača u najjačoj ligi sveta.

Svaki meč na nož

Utisak o ligi?

- Sistem takmičenja je takav da se svaka utakmica igra na nož. Dve ekipe direktno ulaze, naredne četiri igraju baraž, a četiri ispadaju. Možete zamisliti kakvi se ratovi vode od Galicije do Andaluzije. Ono što moram da istaknem svakako su sjajni tereni i puni stadioni.

Jovanović je u decembru stao na ludi kamen. Sa suprugom živim u stanu i jedva čeka da mu u posetu dođu brat i najbolji drug.

- Kordoba je mali, ali predivan grad. Sjajno je lociran u blizini Sevilje, Granade i Malage i često ih posećujemo. Klima je božanstvena, a ljudi vole fudbal. Iako smo pri dnu prošlog vikenda na stadionu Nuevo Arkangel bilo je 20.000 gledalaca! Osmi smo u ligi po gledanosti sa prosekom od preko 17.000, iako većinu mečeva nismo odigrali na zadovoljavajućem nivou.

Srpska kolonija

Ne tako davno Kordoba je bila član La Lige. Na kormilu je od oktobra 2014. do marta 2015. godine bio Miroslav Đukić, igrao je Saša Marković, a Dejan Ilić bio kondicioni trener. Ipak, nisu uspeli da izbore opstanak i pored atraktivne igre.
Ekipu Kordobe su u prošlosti trenirala poznata imena: Esnajder, Vilja, Karion, Ferer, Oltra...

Krenuo iz Lazarevca

Ime i prezime: Saša Jovanović

Datum rođenja: 15. decembar 1991.

Mesto rođenja: Lazarevac

Godna: 26

Visina: 1,76 m

Pozicija: Krilni napadač

Broj na dresu: 22 (Kordoba)

Karijera: Kolubara (2008-13), Smederevo (2013-14), Mladost Lučani(2014-17), Kordoba (2017-)
Reprezentacija: Srbija (dva meča)

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online