Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.03.2018.
07:10
M. Stojiljković - Vesti A

"Mali" ustali protiv velikih

Dosta je bilo! Takozvani mali klubovi Superlige jedan po jedan počeli su da ustaju protiv dva najveća srpska kluba - Crvene zvezde i Partizana!

Miroslav Todorović
Ne igra se fudbal samo zbog vas: Detalj s poslednjeg večitog derbija 

Povod je poslednji meč 24. kola Superlige u kome su Partizan i Zemun odigrali u Humskoj nerešeno 1:1. Gosti iz Gornje varoši poveli su iz jedanaesterca, posle sporne situacije, što je bio povod da se čelnici Partizana po ko zna koji put poslednjih godina, baš kao što to rade i njihove komšije s "Marakane", oglase saopštenjem napadajući i kriveći sve oko sebe ako slučajno ne pobede ili ne daj bože izgube neku utakmica.

Kao da se fudbal na ovim prostorima igra samo zbog njih!

Nije sporno da se greške dešavaju i da će se dešavati, čak i na štetu nedodirljivih, Zvezde i Partizana, ali je njihova prepiska poslednjih godina toliko uzela maha da se smučila i objektivnim navijačima ova dva kluba.

Niko im ne spori da imaju ubedljivo najviše fanova i da su najpopularniji i najuspešniji klubovi u Srbiji, ali ponašaju se kao da su bogom dani! E, pa, nisu! To žele da im poruče ostali učesnici Superlige.

Trpeli su i trpeli "mali" klubovi ovu svojevrsnu tiraniju velikih, sporadično se bunili, ali je ovo prvi put da je više klubova istupilo u javnost podržavajući jedni druge. Konačno!

Bunu su prvi podigli Zemunci kao odgovor na saopštenje Partizana, zahtevajući da prestane konstantna tortura dva najveća srpska kluba prema ostalim učesnicima u ligi.

- Dosta više s pritiscima, obmanama i saopštenjima! Gledajte sebe, svoj tim, svoju struku, svoju igru i nekad možda krivce potražite u svom dvorištu. Niko vam ne daje za pravo da saopštenjima zloupotrebljavate veličinu vaših klubova. FK Zemun traži od svih klubova da se stane na put samovolji večitih, degradaciji i omalovažavanju Superlige i srpskog fudbala - poručili su između ostalog iz Gornje varoši.

M. Todorović

Pojedinci se kriju iza klubova

Dragiša Binić, član Izvršnog odbora FSS zadužen za regularnost takmičenja, traži da svi prestanu sa saopštenjima:

- Na šta to liči?! Svi su počeli da se bave pisanjem. Zna se kako ide procedura ako neko smatra da je oštećen. Postoji pravni način. Piše se dopunski zveštaj, vrši analiza, a ne da stalno pravimo intrige i alibi priče. Svi znamo o čemu se radi. Nikad se nije desilo da se neka odluka promeni, već se pravi buka i vrši pritisak zbog nekih narednih utakmica. Sad su svi počeli da pametuju. Trebalo bi da se kažnjavaju pojedinci, a ne klubovi. Tada bi sigurno prestali.

Slaže se Binić, kao bivši as Crvene zvezde iz njenih najslavnijih dana, da nijedan klub ne sme da ima protekciju ma kako god se zvao.

- U Srbiji imamo specifičnu situaciju gde čak 95 odsto navijača navija za Crvenu zvezdu i Partizan. To verovatno nema nigde u svetu. Nemamo lokalpatriotizam. Ali, naravno, to ne znači da klubovi koji imaju budžet od 10-15 miliona evra moraju uvek da pobeđuje one koji žive od 500.000 evra. Takva liga nas nigde ne bi odvela.
Pojedini mediji su pominjali da je Binić najavio kazne i oduzimanje bodova Crvenoj zvezdi i Partizana zbog stalnog rata u medijima?
- Ne mogu ja da donosim takve odluke, zna se ko može da oduzima bodove. Postoje komisije i organi koji o tome odlučuju.
Nekadašnji reprezentativac naše zemlje ima poruku za kraj:
- Ljudi, ostavite se saopštenja i tužbi. Mi smo mala zemlja koja je uspela posle toliko vremena da ode na Svetsko prvenstvo i koja je imala dva kluba u nokaut-fazi Lige Evrope. O tome treba pisati i dizati naš fudbal, a ne stalno se žaliti i tužakati. To nigde ne vodi.

Ubrzo im se pridružio Čukarički. Sa Banovog brda su podržali Zemunce i zahtevali da Zvezda i Partizan "spuste loptu" jer upravo zbog tih njihovih izjava publika beži sa stadiona.
Javili su se i iz Kruševca. Prvi čovek Napretka, Marko Mišković, je u izjavi za "Sportski žurnal" istakao da bi "FSS bi trebalo da bude još rigorozniji prema Zvezdi i Partizanu kada su u pitanju saopštenja".

- Svi klubovi bi trebalo da imaju ravnopravan tretman jer visok plasman želimo i mi, i Nišlije, i Čukarički, i Vojvodina, i Spartak...

- Možda bi i mediji trebalo da ignorišu njihova saopštenja, kako bi shvatili da nisu nedodirljivi i da nije smak sveta ako odigraju nerešeno ili izgube u domaćem prvenstvu - rekao je Mišković.

Žalba žalbu stiže

Naravno, nisu Crvena zvezda i Partizan jedini koji se žale na sve i svašta u srpskom fudbalu. Samo u prva dva prolećna kola bilo je više nezadovoljnih po raznim pitanjima. Evo samo nekih kao podsećanje:
MLADOST: Ljuti što su im isključena dva igrača protiv Partizana
C. ZVEZDA: Posle dešavanja u Lučanima složili se sa čelnikom crno-belih "da se u Srbiji namešta"
NAPREDAK: Trener Kosanović izjavio "da ti se u Srbiji smeju u lice dok te kradu"
VOJVODINA: Trener Stolica fudbal u Srbiji nazvao "blatom"
ČUKARIČKI: Trener Lalatović smatra "da se već sad zna ko će u Evropu"
RADNIČKI: O jakom Nišu, beogradskim "kombinacijama" i "tramvaj ligi"
PARTIZAN: Najavili žalbu zbog dosuđnog penala za Zemun
ZEMUN: Poručili "večitima" da je dosta torture

Čelnici Radničkog iz Niša takođe su poručili da imaju moralnu obavezu da zaštiti FK Zemun nakon, kako su naveli, perfidnog napada "saopštenjem" posle utakmice u Humskoj.

Takođe, podsetili su koliko su Crvena zvezda i Partizan mezimci države.
- Po pitanju finansijske pomoći koju dobijaju neuporedivi su s drugima, ali kada se izađe na teren to nema presudni uticaj i ne definiše unapred pobednika. Da je tako, onda ne bi ni postojala Superliga, već bi oni odmah na početku mogli da međusobno podele pehare. U tom smislu, nedopustiv je pritisak dva najveća srpska kluba na sve fudbalske instance kako bi svi igrali onako kako oni sviraju - ističu iz Niša.

Oglasili su se i iz Voždovca, surduličkog Radnika, pre toga iz Lučana... "Mali" klubovi su pokazali zube, ustali su protiv velikih, samo da ne bude kratkog daha.

Videćemo i da li će se prozvani oglasiti novim saopštenjima ili će konačno shvatiti da je u interesu svih da nam fudbal bude što bolji, a biće samo ako budemo imali što jaču i zdraviju konkurenciju, što više kvalitetnih timova, a ne samo Crvenu zvezdu i Partizan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online