Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.02.2018.
06:11
M. Topalović - Vesti A

"Gerd Miler" sad asistira

Na polovini šampionata druge mađarske lige dominira slavni MTK iz Budimpešte (52 boda), ali ga uporno prati nama malo poznata Kišvarda (47) koja ima čak 10 bodova više od Bekeščabe. Čini se da je već sada poznato koje će dve ekipe naredne sezone igrati u elitnom rangu.

EPA
Asistencije idu uz iskustvo: Ilić dok je igrao za Partizan

Jedan od najzaslužnijih za uzlet anonimnog kluba je provereni strelac Brana Ilić. Bivši napadač Rada, Partizana i Vojvodine bukvalno doživljava drugu mladost.

- Na početku prolećnog dela imamo dva teška gostovanja Zalaegeršegu i Đirmotu. Ako ih uspešno prebrodimo imamo veliku šanse da uđemo u elitu, počeo je anaizu "srpski Gerd Miler".

1 meč odigrao je za reprezentaciju Srbije

San postaje java

Prošle godine klub nije ušao u ligu u poslednjem kolu! Na greškama su učili i sada je izvesno da san postaje java, pogotovo zbog novog stadiona koji će od aprila biti u funkciji. Ipak, sjajnu polusezonu malo je ko očekivao.

- Imamo nekoliko sjajnih pojedinaca koji su igru podredili kolektivu. Uz to, starosedeoci nisu pali na psihološkom planu posle prošlogodišnjeg kiksa. Horvat je najbolji strelac a Hrvat Mišić, koji je došao iz Cibalije, i moja malenkost imamo po 12 asistencija i tri gola. Jasno je da smo doneli neophodan kvalitet. Tu je i kapiten Brazilac Lukas koji je dugo u klubu, a nekada je blistao u Debrecinu.

Da li ste se od starta nametnuli kao lider?

- S obzirom na to da sam došao nespreman i samo sedam dana pred početak prvenstva smatram da imam odličan učinak. Posebno me raduje 12 asistencija! Sada igram malo povučenije, kao "lažna devetka", a ne u vrhu napada kao tokom većeg dela karijere. Sigurno je moglo i bolje, ali i ovako je dobro.

Stigao zemljak

U drugom delu sezone Ilić neće biti jedini Srbin u Kišvardi.
- Stigao je, na moje insistiranje i insistranje menadžera koji me je doveo u Mađarsku, levi bek Radoš Protić. Znao sam da nam treba igrač na toj poziciji jer smo celu polusezonu igrali bez klasičnog levog beka. Radoš je iskusan, tehnički obučen i ne sumnjam da će biti pun pogodak.

Ilić je sklopio dvogodišnji ugovor sa klubom koji samo potvrđuje fudbalski procvat u Mađarskoj. Sjajna organizacija, finansijska konstrukcija, infrastruktura o kojoj možemo samo da sanjamo...

- Dokaz su pripreme. Obavili smo ih iz dva dela. Najpre u Egiptu, a onda i Antaliji, potvrđuje našu konstataciju ljubimac navijača svih klubova u kojima je uspešno igrao.

Preporuka kolega

Mađarska je sadašnjost, ali Ilića prelepe uspomene vezuju za zemlju Helena. U Grčkoj je proveo čak pet godina!

- Najveći deo pamtiću po sjajnim igrama, golovima i ljudima sa kojima sam ostao veliki prijatelj. Na kraju je bilo dosta finansijskih problema zbog krize koja je tamo prisutna pa sam odlučio da odem iako mi je poznati Aris iz Soluna ponudio novi ugovor. Saznao sam od prijatelja i bivših saigrača Andrića i Karana koji dugo igraju u Mađarskoj da je situacija neuporedivo bolja nego u Grčkoj. Pozvao sam menadžera sa kojim sam imao kontakt pre nego što ću otići u Grčku i on mi je spomenuo Kišvardu. Rekao je da dosta ulažu, prave stadion i da će se boriti za viši rang. Onda sam kontaktirao napadača Grumića koji je nekada igrao u Kišvardi i on je imao samo reči hvale. Posle tih razgovora nisam imao nikavu dilemu.

Senzacija u kupu

Kišvarda je u Kupu Mađarske priredila prvorazrednu senzaciju eliminisavši slavni Ferencvaroš!
- Jednosatvno, tako se namestilo - iskren je Ilić. - "Fradi" je tada bio u krizi, verovatno su nas i potcenili i platili su ceh. Slavili smo sa 1:0 što je imalo veliki odjek u javnosti. U sledećoj rundi, na isti način, eliminisala nas je Puškaš Akademija.

Stalni uspon

Kišvarda je tek dve godine u drugoj ligi. Pre toga ja bila u nižim rangovima. Primer je da dobra organizacija i domaćinsko poslovanje odmah daju rezultat.

- Po svoj prilici ispisujemo klupsku istoriju - ne beži od cilja Ilić. - Očekivanja su da nastavimo u istom ritmu. Doživeli smo samo jedan poraz u prvom delu! Učinićemo sve da se plasiramo u viši rang, možda prestignemo neprikosnoveni MTK.

Trenerski pečat

Na klupi ambiciozne Kišvarde je poznati stručnjak Elemer Kondaš.
- Ima velike zasluge za odlične rezultate pošto je letos preuzeo klub. Reč je o strategu koji ima iskustvo i veliki autoritet u Mađarskoj - pojašnjava Brana Ilić. - Sa Debrecinom je osvojio po dve titule i kupa i imao uspeh u evrokupovima.

Zanimljivo, osnivači su inspiraciju za klupski grb pronašli u Deportivo Gvadalahari. Grad je lociran na severoistoku Mađarske na tromeđi sa Ukrajinom i Slovačkom. Ima oko 20.000 stanovnika.

- Grad je baš mali i nema mnogo mesta gde bi se utrošilo slobodno vreme - pomalo setno kaže Ilić.

- Jedino što pratim ženski rukometni klub koji je dobar u Superligi i u njemu su naše reprezentativke Radivojević i Dmitrović. Češće idem u Miškolc i Debrecin jer su blizu, a tu su naši fudbaleri Nemanja Andrić (Balmašujvaroš), Dejan Karan i Dušan Brković (Diošđer-Miškolc). Mađarska ima sjajne auto-puteve. Nije ni Budimpešta preko sveta, a do rodnih Golubinaca treba mi pet-šest sati lagane vožnje.

Ilić pomno prati zbivanja na domaćem fudbalskom planu. Ne krije zadovoljstvo zbog odličnih rezultata "orlova", Partizana, Zvezde, a veruje da će srpska kolonija u Videotonu uspeti da se dokopa titule u Mađarskoj.

Krenuo iz Golubinaca

IME I PREZIME: Brana Ilić
DATUM ROĐENjA: 16. februar 1985.
MESTO ROĐENjA: Golubinci
GODINA: 33
VISINA: 1.79 m
KARIJERA: Zemun (2003-2006), Rad (2007-2008), Partizan (2009-2010), Vojvodina (2010-2011), Aktobe (2012), Janina (2012-2016), Aris (2016-2017), Kišvarda (2017-)
REPREZENTACIJA: jedan meč (3. juna 2011. protiv Južne Koreje).

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online