Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.02.2018.
07:06
M. Topalović - Vesti A

Srbin sam od glave do pete

Na treningu klinaca Crvene zvezde iskusni stratezi i skauti, specijalizovani za rad sa mlađim kategorijama, hvatali su se za glavu.

facebook.com/Milinkovic Manuel David
Manuel David Milinković

- Odakle si ti, mali?! Kako te do sada niko nije video?!

Skromni dečak pokunjeno je prozborio:

- Iz Francuske.

Rođen u Antibu

Puno ime i prezime: Manuel David Milinković
Datum rođenja: 20. maj 1994.
Mesto rođenja: Antib (Francuska)
Godina: 23
Visina: 1,78 m
Pozicija u timu: polušpic
Karijera: Kan (mlađe kategorije), Crvena zvezda (mlađe kategorije), Rad, BASK Beograd, Roma, Salernitana, Đenova, Virtus Lančiano, Mesina (pozajmica), Fođa (pozajmica), Harts (pozajmica)

Životni i sportski put Manuela Davida Milinkovića (23) nije svakidašnji. Događaj od pre 15 godina na neki način može da objasni sve što mu se dešavalo pre fudbalske eksplozije u Edinburgu.

Jednom rečju bio je neprilagođen. Kao da je pao s Marsa u Srbiju, zemlju gde gotovo ništa nije kao u Francuskoj gde je rođen. Bilo je jasno da se radi o vanserijskom talentu. Ipak, niko nije uspeo da kanališe njegov potencijal. Ređali su se nesporazumi, ali je najviše verovao Marko Nikolić u periodu dok je stasavao u Radu.

- Probio sam se do reprezentativnog dresa, podigao je glas David. - Generacija Andrije Pavlovića, Lukovića, Mitrovića, Ožegovića... Ipak, nikada nisam debitovao. Povredio sam se i propala je prilika da odigram zvaničnu utakmicu. Prethodno sam imao dosta problema u klubovima. Nikako nisam mogao da igram zvanične utakmice za Sopot, OFK Beograd... Problem je bilo državljanstvo.

Tadašnji Zvezdin direktor Ivan Adžić i trener Ratko Dostanić žudeli za igračem Davidovog potencijala. Papirologija je bila nepremostiva prepreka.

- Sada sam Srbin od glave do pete - zaključio je Milinković prvi deo srpske priče. Nikad se ne zna. Možda bude i drugi.

Davidov deda iz okoline Sarajeva

Davidov deda Mirko stigao je u Francusku iz okoline Sarajeva. Tamo je rođen Igor, otac junaka naše priče. Sa braćom Duškom i Slavkom radio je za korporaciju Partuš (kasina, hoteli, terme, restorani...) dok je David maštao da postane fudbaler, a ne samo da udara loptu. Ljubomir Savić, momak sa Dušanovca, koji od 1988. živi u Kanu, podsticao je Davida na ozbiljnije treninge. I bio je u pravu.

Davidov menadžer je Italijan Mateo Materaci. Poznata fudbalska porodica (brat je trener Đuzepe) prepoznala je Milinkovićev potencijal i ubrzo se preselio na Apenine.

- Roma je bila prva opcija, ali sam znao da ne mogu tako lako do prvog tima. Usledile su logične pozajmice. Tek u Mesini uhvatio sam pravi ritam.

Magija Beograda

David ne krije da se najbolje oseća u Srbiji, tačnije Beogradu.
- Tokom novogodišnjih praznika desetak dana bio sam u Srbiji. Imamo porodičnu kuću u Jajincima. Beograd je nešto posebno i ne može da se prepriča. Uvek me magično privlači. Moja devojka, koja je francusko-italijanskog porekla, a pet godina smo zajedno, očarana je srpskom prestonicom i to mi baš godi.

Škotska se iznenada pojavila kao opcija. Možda je bilo krajnje vreme da se promeni sredina?
-Iz ove perspektive sve izgleda kao spasonosno rešenje. - iskren je David. - Najpre sam doživeo dva šoka. Prvi zbog klime, a drugi lepote Edinburga. Nisam ni znao gde se nalazi grad koji je London u malom! U klubu sam se brzo i lako snašao. Laferti zna italijanski pošto je igrao u Palermu, a francuskim se služe Kamerunci Buabem i Đun, sa kojima se i najviše družim. Uglavnom su to kućne varijante.

Menadžer Krejg Levejn legenda je Hartsa. Bio je igrač, direktor, pomoćni i glavni trener. Svojevremno i škotski selektor.

"Srca" čekaju nove trofeje

Ekipa "Hartsa", popularna "Srca", četiri puta bila je šampion (poslednji put 1960), a u čak 14 sezona osvajala je drugo mesto!
U Kupu Škotske imaju osam trijumfa (poslednji 2012) i još šest poraza u finalima.

- Forsira sistem 4-5-1 i nisam baš srećan ulogom centralnog veznog - iskren je Milinković. - Više sam polušpic ili krilni napadač. I pored toga sjajno sam se uklopio. Postigao sam pet golova, zabeležio tri asistencije i drugi sam na skorer listi.

U Škotskoj samo najjači o(p)staju

Poređenje škotskog i italijanskog fudbala?

-Najjednostavnije rečeno, u Škotskoj samo najjači o(p)staju! Jako, tvrdo, dueli, trčanje, uklizavanje... nema lepote. Pošto sam odličan tehničar uspevam da dominiram, ali to se može samo uz maksimalnu fizičku pripremljenost. Za nju sam zahvalan Aleksandru Preradu sa kojim redovno vežbam kada sam u srpskoj prestonici.

Kako komentarišu vašu efikasnost?

- Pomalo su iznenađeni. Poenta je u sledećem. Iskoristi prvu šansu, ko zna da li će se druga ukazati.

Čovek koji je srušio Seltik

Svakoj seriji dođe kraj! Od maja 2016. godine Seltik nije osetio gorčinu poraza u domaćem prvenstvu, sve do 19. kola ovogodišnjeg šampionata. Na put Seltikove nepobedivosti stao je Harts, koji je na svom terenu slavio rezultatom 4:0. Najveći udeo, sa dva gola, u prekidu serije od 69 utakmica bez poraza imao je upravio Milinković. Uz to, bio je asistent Lafertiju za drugi gol.

Sjajne igre u Hartsu primorale su Đenovu da reaguje već tokom januara. Na kraju sezone Milinković je slobodan, ali taj klub ne vidi u perspektivi.

Invazija Milinkovića

U poslednje vreme sve više je Milinkovića na fudbalskom nebu: zvezda Hartsa, braća Milinković-Savić, pa Marko, sin čačanskog bombardera Sulje Milinkovića.

-Menadžer Materaci je u kontaktu sa brojnim klubovima. Prosto je zatrpan pozivima. U pitanju su Engleska, manje zanimljive lige i Španija, koja je moj san. Verujem da ću jednog dana zaigrati na Pirinejima i krunisati karijeru.

Ko nejčešće analizira vaše partije?

-Otac! Skenira svaki pokret, potez, akciju... Redovno prati sve utakmice i komentare putem TV, društvenih mreža, a kada mu vreme dozvoli i uživo.

Jasno je da Milinković ima kvalitet, koji nikada nije bio sporan, a sada i ogromno samopouzdanje. To je osetio menadžer Materaci i zadovoljno trlja ruke. Ko zna koje će se sve varijante pojaviti do kraja sezone iz snova Davida Maneula.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online