Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.12.2017.
18:37
A. Stanković - Vesti A

Peti put sa "kariokama" na Svetskom prvenstvu

Ne znamo da li će najbolji fudbaleri Srbije i Brazila 27. juna naredne godine na moskovskoj "Otkritje Areni" rešavati pitanje pobednika grupe mondijalske "E", ali će tom prilikom sigurno ispisati novo poglavlje u skoro devet decenija dugoj tradiciji međusobnog rivalstva.

youtube.com/ joefa's World Cup History
Detalj sa meča Brazila i Jugoslavije 1954. godine

To rivalstvo započeto je upravo na prvom Mondijalu u Urugvaju kad su "beli orlovi" priredili pravu senzaciju savladavši jednog od favorita za osvajanje titule prvaka sveta sa 2:1. Tog 14. jula 1930. godine tadašnja reprezentacija Kraljevine Jugoslavije slavila je veliku pobedu golovima Aleksandra Tirnanića i Ivice Beka (strelac za protivnika bio je Prekinjo) i ta pobeda imala je velikog odjeka ne samo u svetu nego i u našoj zemlji jer je posle osvojenog trećeg mesta fudbal definitivno postao sport broj jedan. Moša, Tirke, Milutinac, Jakša, Bek i ostali izabranici selektora Boška Simonovića postali su nacionalni heroji, sa kojih je decenijama kasnije veo zaborava skinula TV serija i film "Montevideo, Bog te video".

Zanimljivo, pod komandom selektora Simonovića naš državni tim ostvario je i drugu i za sada poslednju pobedu nad "kariokama"! Bilo je to takođe pre Drugog svetskog rata, tačnije 3. juna 1934. godine, kad su naši fudbaleri u prijateljskom susretu deklasirali slavne goste predvođene Leonidasom sa čak 8:4! Tom prilikom Blagoje-Moša Marjanović bio je trostruki strelac, a mrežu golmana Pedrozte zatresli su i Svetislav Glišović (dva puta), Ivan Stevović, Franjo Petrak i ponovo Aleksandar Tirnanić.

Od tog doba, usledili su samo remiji (sedam puta) i porazi (devet) naših fudbalera, uz gol-razliku 22:33 pa ispada da nam je fudbal bio daleko uspešniji u pionirskom dobu.
Naredni megdan na Svetskom prvenstvu sa "kariokama" smo podelili 1. jula 1950. godine pred oko 143.000 gledalaca na novoigrađenoj "Marakani" u Rio de Žaneiru. To je ona čuvena utakmicu koju smo počeli sa desetoricom jer je Rajko Mitić prilikom izlaska iz svlačionice udario glavom u metalni sims i, obliven krvlju, vratio se u svlačionicu da mu se ukaže pomoć. Kad je najzad izašao na teren već smo gubili sa 1:0 (Ademir), da bi konačan rezultat 2:0 postavio Zizinjo i tako - poslao našu selekciju kući.

Već četiri godine kasnije, na narednom Mondijalu u Švajcarskoj, ponovo smo bili sa Brazilom u grupi i u sjajnoj utakmici odigranoj 19. juna 1954. u Lozani remizirali 1:1. Poveli smo pogotkom Branka Zebeca, da bi u 79. minutu izjednačio slavni Didi.

Poslednji put na Svetskim prvenstvima susreli smo se na svečanom otvaranju najveće smotre fudbala u SR Nemačkoj 1974. godine. Jednog 13. juna na "Vald stadionu" u Frankfurtu, onom istom na kojem smo slavili golom Katalinskog u majstorici sa Špancima, nacionalni "plavi" potpuno su nadigrali tadašnjeg svetskog prvaka i samo zahvaljujući pravoj reviji promašaja Aćimovića, Šurjaka, Džajića odigrali nerešeno bez golova - 0:0.

Ono što je posebno zanimjivo je da Brazilci, inače petostruki prvaci sveta, nikad nisu osvojili titulu ako su igrali sa - Jugoslavijom. Zato su nas i zvali "evropskim Brazilcima", zvali na Peleov oproštaj i ugostili u prvoj utakmici posle ukidanja sankcija.

Na reprezentaciji Srbije je da u Moskvi opravda to lepo mišljenje koje Brazilci imaju o nama...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online