Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.11.2017.
02:15
M. Topalović - Vesti A

Kraj torture!

Proteklih godina u svetu fudbala svedoci smo mnogobrojnih interesantnih transfera koji često ne završe onako kako su se fudbaleri nadali. Klubovi potpisuju nelogične i prevelike ugovore koje finansijski ne mogu da isprate i popriličan broj fudbalera ostane bez novca koji im je obećan potpisom ugovora.

Tanjug/AP
Đani Infantino, predsednik FIFA

Najveći problem nastaje kada fudbaleri zatraže odlazak zbog neisplaćenih obaveza, ali klub odbija da im izađe u susret, pa su igrači prinuđeni da igraju ili treniraju po pravilima koja im se postave. Međutim, ovakvoj torturi fudbalera širom sveta došao je kraj.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) novim pravilom je omogućila veću moć fudbalerima koji će u budućnosti moći da napuste klubove koji im ne isplaćuju obaveze na vreme ili su na određen način izloženi maltretiranju. Unija profesionalnih fudbalera (FIFPro) je uspela da sa krovnom kućom svetskog fudbala postigne dogovor po kojem će fudbaleri širom sveta biti mnogo više zaštićeni nego što je to dosad bio slučaju.

41 procenat, od 14.000 fudbalera, ne dobija na vreme plate

Fudbaleri će novim pravilom moći da raskinu ugovor i napuste klub ako ih klubovi ne plaćaju ili ih na određen način maltretiraju. Istraživanje FIFPro iz 2016. godine pokazalo je da je značajan broj klubova prisilio igrače da sami treniraju, pa su taktički pokušali da dođu do raskida ugovora na štetu fudbalera.

Takva praksa je veoma česta u fudbalu, posebno na Balkanu, gde su igrači često izloženi velikom pritisku od strane kluba, a primera je bezbroj. Većina na kraju svoja prava traži putem Sindikata profesionalnih fudbalera.

Posle skoro dve godine pregovora FIFPro i FIFA su u Cirihu potpisali ugovor o saradnji na šest godina. Ovaj istorijski dokument, kako ga obe strane nazivaju, trebalo bi da ojača i učvrsti saradnju ove dve organizacije i donese brojne novine u svetu fudbala. U zajedničkom saopštenju, objavljenom na konferenciji za novinare, navodi se samo nekoliko problema na kojima će se u budućnosti raditi kao što su izmena transfer sistema, rešavanje problema sa kašnjenjem u plaćanju fudbalera, uspostavljanje nezavisnih arbitraža, razvoj ženskog fudbala, diskriminacija i zdravstvena zaštita fudbalera.

M. Karović

Poledica: Drugi nam pokazali putokaz

Mirka Poledicu, predsednika sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost obradovala je vest iz Ciriha:

- Reč je o istorijskom ugovoru i raduje me što je ceo svet preneo tu vest. Godinama smo se nadali da će uslediti ovaj dogovor, ali se pitam zar uvek moramo da čekamo da nam drugi pokažu putokaz - rekao je Mirko Poledica za "Vesti".

- Sporazum će doneti novu eru u razvoju fudbala širom sveta, učestvovao sam u ovim komplikovanim pregovorima, u kojima su sve strane napravile ustupke, da bi na kraju došli do ovog dokumenta koji će, siguran sam, doneti dobre stvari fudbalu - rekao je predsednik FIFA Đani Infantino.

Arbitražna tela

FIFA je najavila da će raditi na formiranju arbitražnih tela u svakoj državi koja će se baviti bržim i fer rešavanjem sporova između igrača i klubova.

Iživljavanju nad fudbalerima sada je došao kraj. Prema novim pravilima, igrači koji nisu plaćeni dva meseca ili su na neki način bili žrtve klubova moći će da traže nadoknadu, a klubovi koji se ne budu pridržavali odluke FIFA suočiće se sa zabranom transfera.

- Ovaj ugovor pokazuje međusobno razumevanje dve organizacije i predstavlja veliki korak napred, najveći od 2001. godine. Ubeđen sam da će doneti velike i pozitivne promene u fudbalu. Moram da podsetim da dok veliki i bogati klubovi vode brigu o igračima, postoji mnogo malih klubova koji ne poštuju radna i sindikalna prava igrača i to se mora promeniti. Ovaj ugovor će zaštititi fudbalere širom sveta i radujem se našoj budućoj saradnji - rekao je Filip Pjat, predsednik FIFPro i dodao:

- FIFPro je veoma zadovoljan postignutim sporazumom sa FIFA koja je izrazila spremnost da sasluša fudbalere. Međusobno razumevanje pomoglo je pokretanju najvećih fudbalskog pravila od 2001. godine. Ove izmene pravila će pomoći u zaštiti 60.000 fudbalera koje FIFPro zastupa protiv nepravednog tretmana u klubovima - zaključio je predsednik ove organizacije Filip Piat.

Menadžeri i transferi pod posebnom pažnjom

FIFA, FIFPro, Evropska asocijacija klubova i Forum svetskih liga postigli su dogovor o saradnji sa novim Fudbalskim komitetom FIFA, koji uključuje nacionalne Saveze i konfederacije. Cilj ove saradnje je stvaranje radne grupe za razmatranje transfera u svetu fudbala, ali i sprečavanje nelegalnih radnji prilikom dogovora između klubova, igrača i menadžera.
Ova organizacija će od januara imati zadatak da razmotri uticaj ogromnih transfera na ravnotežu između klubova unutar liga, ali će i pratiti uloge menadžera u transferima, dešavanja u transfer roku, sistema pozajmica i broja fudbalera unutar jednog tima.
Predsednik FIFA Đani Infantino je formiranje ovog tela označio kao veliki napredak za svet fudbala.
- Svedok sam sjajne saradnje između fudbalskih organizacija. Bili su ovo komplikovani pregovori, ali na kraju i posle svih dogovora pobedio je fudbal - rekao je Infantino.
FIFA će formiranjem radne grupe pokušati da spreči bespotrebno razbacivanje novcem od strane klubova, ali i da zaustavi nelegalne radnje fudbalskih agenata koji su često sklapali posebne ugovore sa klubovima koji su im donosili ogromne zarade.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online