Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.10.2017.
08:23
A. Stanković - Vesti A

Uz rođendan Partizana: Strelac prvog gola Matekalo

Čulik, Čolić, Beleslin, Zlatko Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (Prvoslav-Boba Mihajlović), Atanacković, Rupnik, Božović i Matekalo.

commons.wikimedia.org
Fudbaleri i vojni sluzbenici - Glazer, Radunovic, Rupnik, Atanackovic, bobek, Svaljek, Popesku, Mihajlovic, A Takac, Colic (stoje), Simonovski, Cajkovski, Palfi, Grozovic, Seres, Matekalo


Mlađi poklonici fudbala verovatno ne znaju, ali ovako je glasio sastav Partizana iz prve utakmice u bogatoj istoriji crno-belih!

Danas klub iz Humske 1 obeležava 72. rođendan, pa podsećamo da je nedugo po oslobođenju zemlje organizovano prvo Prvenstvo Jugoslovenske armije na kojem se oko 400 izabranih sportista iz svih jedinica takmičilo u više disciplina. 

Od najboljih atletičara, fudbalera, odbojkaša i košarkaša kasnije su obrazovane ekipe koje su predstavljale Jugoslovensku armiju na prvom posleratnom prvenstvu države. Tu su predstavnici vojske zabeležili značajne uspehe: košarkaši i atletičari su postali prvaci države, a fudbaleri i odbojkaši bili su drugi.

Ovi uspesi su podstakli osnivanje jednog armijskog sportskog kolektiva po ugledu na sovjetsku CSKA. Ideja je sprovedena u delo 4. oktobra 1945. godine kad je pri Centralnom domu Jugoslovenske armije (CDJA) osnovan kolektiv koji je, po sećanju generala Peka Dapčevića, dobio ime Partizan.

Prilikom formiranja i razvitka Partizana u njegovim prvim danima posebnu brigu o organizacionom učvršćenju vodili su Svetozar Vukmanović-Tempo i Otmar Kreačić „Kultura", kao i Vlado Mađarić, Pavle Jovićević, Artur Takač, Božo Švarc i mnogi drugi...

Dva dana kasnije, 6. oktobra 1945. godine, oko hiljadu gledalaca – većinom boraca Armije, došlo je na igralište „20. oktobra" u Zemunu da vidi prvu utakmicu Partizana. Gore pomenuti tim sastavio je Franjo Glazer, golman koji se još pre rata proslavio u BSK i koji je po broju utakmica u reprezentaciji (33) bio rekorder među čuvarima mreže. 

Protivnik je bila reprezentacija Zemuna koja je povela u 22. minutu, posle iznenadnog prodora desne polutke Jovanovića.

Tada je igra postala življa, navala armijskog kluba bila je stalno pred golom protivnika. U 41. minutu Florijan Matekalo, desno krilo vrhunske klase, oštrim udarcem izjednačio je rezultat i ušao u istoriju Partizana kao strelac prvog ikada postignutog pogotka.

Malo iza toga i Šereš je pogodio mrežu. Na početku drugog poluvremena Matekalo je postigao još jedan gol, a strelac četvrtog je posle lepog dodavanja Božovića bio Rupnik. Pred kraj utakmice centarfor Zemuna Hidrih postavio je konačan rezultat – 4:2 za Partizan.

Od tih prvih dana do danas Partizan je osvojio 27 titula prvaka države, 13 puta bio osvajač nacionalnog Kupa, jednom je trijumfovao u Srednjeevropskom kupu, bio finalista Kupa evropskih šampiona i dao našem fudbalu nebrojeno reprezentativaca.
Srećan rođendan crno-beli.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online