Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.06.2017.
03:15
M. Topalović - Vesti A

Dolazak u Brisel potez karijere

Pozajmica štopera Uroša Spajića (24), iz francuskog Tuluza, bila je pun pogodak trofejni Anderleht. U stvari, na obostrano zadovoljstvo pošto je srpski reprezentativac najzad došao do stabilnosti, prave forme i - trofeja. Titula šampiona Belgije dođe kao melem na ranu posle neizvesnosti koja je vladala u Francuskoj, a ogledala se kroz stalnu borbu za opstanak.

Reuters
Zlatan se nije naigrao: Spajić je budno motrio na Ibrahimovića

- Titula u Belgiji ima specifičnu težinu - objašnjava Spajić.

- Sistem takmičenja je takav da kroz regularni deo i plej-of morate konstantno da održavate formu. I najmanji kiks može da bude koban! Prvi put sam se susreo sa njim i moram priznati da je jako naporan i u neku ruku nepravedan. Uostalom, slično se igralo i u Srbiji s tim da je blegijski plej-of dvokružan! Na svu sreću, mi smo opravdali očekivanja. Veliko iskustvo i super sezona. Ova titula je posebna za Anderleht jer su dve sezone apstinirali, pa se stvorila određena doza nervoze i tenzija. Baš iz tog razloga dobro je što smo se vratili na tron. Prezadovoljan sam sezonom. Odigrao sam sve utakmice, bio sam bek i štoper, delovao u prekidu... Vratio sam se na put kojim sam želeo da idem kad sam odlazio iz Crvene zvezde i nadao se uspešnoj internacionalnoj karijeri. Želim da nastavim u istom ritmu.

Ustalio se i kod Muslina

Dobre igre u Anderlehtu vratile su Uroša Spajića i u reprezentaciju Srbije.
- Od dolaska Slavoljuba Muslina uvek sam na spisku, ako zanemarim period povrede, i to je dokaz da selektor veruje u moje mogućnosti - ističe srpski defanzivac.

Promenili ste sredinu, ali ne i boju dresa?!

- Igrom slučaja, Tuluz i Anderleht su ljubičasti, ali se u Briselu prijatnije osećam. U Tuluzu nisam ni igrao poslednja tri-četiri meseca zbog povrede. Sve se munjevito odigralo i svi smo prezadovoljni. Ugovor koji sam potpisao je dokaz da u klubu veruju u mene.

Anderleht je bio uspešan u i Ligi Evrope.

- Eliminisali smo sjajni i skupi Zenit usred Rusije! Malo je nedostajalo da naša žrtva bude i Mančester Junajted. Presudili su najsitniji detalji. Bar smo ostvarili pozamašan profit i sa te strane vlada zadovoljstvo u klubu.

Koja je formula uspeha?
- Imamo ozbiljnu, ali mladu ekipu. Funkcionisali smo kao jedan i to je glavni razlog što smo uspešno izneli sezonu. Kad smo bili u krizi, izdigli smo se zbog karaktera i zajedništva. Daj Bože da svake godine imamo ekipu kao što je bila ova.

Trener Besnik Hasi se nije proslavio, a naslednik Švajcarac Rene Vejler doneo je pozitivne promene?

Pohvale za Svilara

Uroš Spajić ističe drugarstvo kao jedan od glavnih razloga dobre atmosfere u Anderlehtu, a na pitanje s kim se najčešće druži, odgovara:
- Svakako sa klupskim i reprezentativnim drugom Ivanom Obradovićem. Dobar sam sa Rumunima Kipčuom i Stančuom, Poljakom Tedoročikom, Brunom...Ne mogu nikog da izdvojim. Družili smo se u svakom momentu. U Anderlehtu je treći golman Mile Svilar (17), sin slavnog Ratka Svilara. Dečko je ogroman potencijal i brani za mlađe selekcije Belgije.

- Kruna njegove karijere. Prijatan čovek koji se razume u fudbal, oseća ga, napravio je kolektiv. Odstranio je igrače koji su unosili nemir i negativnu energiju u svlačionicu. Stvarno je zaslužan što smo svi disali kao jedan. Momci koji nisu igrali bili su podrška. Uvek smo imali ne 14-15, već 18 igrača koji su mogli da igraju, u prvoj postavi, u svakom trenutku. To je dalo rezultat. Bitan segment u ekipama koje streme visokim ciljevima.

1 pogodak je dao na 28 mečeva u dresu Anderlehta

Timelans je prešao u Monako za 25 miliona evra.

- Finansijski dobar potez. Bilo je samo pitanje koju će ponudu klub prihvatiti. Ali, Anderleht nije klub koji zavisi od jednog igrača. Već je pronađena zamena u iskusnijem Kumsu (Udineze), koji se vraća u belgijski fudbal, a sjajan je fudbaler. Još neki igrači su na meti menadžera. Anderleht je navikao da obnavlja kadar iz svojih redova i to traje decenijama. Dosta se ulaže u školu, a Tilemans i Dendoker su najbolji primeri. Angažovaće se neki igrači jer Anderleht je brend, a Liga šampiona izazov i velika finansijska dobit. Ubeđen sam da ćemo ponovo imati ekipu koja će se boriti za titulu.

Belgijska liga nije nimalo naivna.

- Iznenađen sam kvalitetom lige. Govorili su mi da je lakša, ali francuska je teška, a belgijska neizvesna i naporna. Naročito u plej-ofu. Ima i slabijih klubova, kao u svakoj ligi, ali u plej-ofu je velika tenzija, izjednačenost, ulog je veliki, a stadioni puni. Pogledajte rezultate u Evropi i koje je sve svetske igrače iznedrila liga, pa će vam sve biti jasno. Od Azara, Vicela, Lukakua, preko Origija, Bentekea, Naingolana, Mertensa夯 Felainija, De Brujnea, Karaska, Kurtoe... To su jasni pokazatatelji da oni smišljeno i stručno rade, ulažu, renoviraju stadione, grade sportske akademije, sponzora je sve više... Našim fudbalerima odgovara stil i svi su se dobro pokazali. Belgijanci generalno imaju dobro mišljenje o fudbalerima sa Balkana.

Stop za Ibrahimovića

Uroš Spajić je odlične partije pružio u Ligi Evrope, u dvomeču sa Mančester Junajtedom, kad je uspeo da zaustavi njihovog najboljeg igrača Zlatana Ibrahimovića.
- Sigurno da je to bilo jedno od većih iskušenja u mojoj karijeri. Uspešno sam obavio zadatak na oba meča, uz pomoć saigrača iz odbrane. Ibrahimović se nije naigrao, a podatak da smo eliminisani golom Rašforda u 107. minutu govori o kakvoj je borbi reč. Žao mi je što se Ibrahimović teže povredio u finišu meča na Old Trfordu koji je zaista mitski stadion - kaže Spajić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online