Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.01.2017.
01:15
A. Milosavljević - Vestionline A

Bruka godine: Srpski klupski fudbal

Pre mnogo godina uspehom na evropskoj sceni smatralo se ako fudbalski klub iz naše zemlje dočeka proleće, a već nekoliko sezona i sam plasman u grupnu fazu takmičenja je misaona imenica za sve, osim povremeno za Partizan.

pixabay.com
Naši klubovi nikako da se naviknu na moderan fudbal, kaskamo za Evropom koja nam sve više beži

Ništa drugačije nije bilo ni u leto 2016. godine kada su sva četiri naša kluba okončala svoju epizodicu igrajući protiv klubova iz Kazahstana, Crne Gore, Malte, Mađarske, Poljske…

No, da krenemo redom. Crvena zvezda kao klub koji je dominantno osvojio domaću ligu nadala se da bi mogla makar u grupnu fazu Lige Evrope, ako je Liga šampiona preveliki zalogaj.

Da će i to da bude težak zadatak, uprkos brojnim skupim pojačanjima, pokazali su već dueli sa prvakom Malte Valetom, koji je u oba meča savladan sa po 2:1, ali su "moćni" Maltežani u oba duela prvi dolazili do vođstva.

Žreb je u narednoj rundi crveno-belima dodelio bugarski Ludogorec, što se na Marakani smatralo dobrim žrebom, pogotovo nakon remija u komšiluku (2:2). Koliko je sve to bio neutemeljen optimizam, Zvezdi su u Ljutice Bogdana objasnili Brazilci Kafu i Vanderson koji su čak četiri puta u 120 minuta igre savladali Damira Kahrimana.

San o Ligi šampiona ili grupnoj fazi Lige Evrope porazom od Ludogoreca praktično je bio raspršen, pošto je u plej-ofu za drugo po rangu takmičenje Crvena zvezda dobila italijanski Sasuolo, koji je već u meču Ređo Emiliji pokazao koliko je kvalitetniji tim pošto je pobedio sa 3:0, a mogao je i duplo više. Revanš je bio puka formalnost i prilika da se osvoji neki bodić za ubuduće (1:1). Tako je tim Miodraga Božovića ponovo sveden na lokalnog kabadahiju koji je moćan u svom selu, ali čim se otisne malo dalje postaje jasno koliko je nemoćan.

U odnosu na večitog rivala, Partizan je uspeo ono što retko kome polazi od ruke, a to je da posle samo dva meča i to neporažen, bez primljenog gola, završi evropsku odiseju. Naime, u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope od osvajača Kupa Srbije posle 210 minuta igre i boljeg izvođenja penala bio je poljski tim Zaglebje iz Lubina.

Ispostavilo se da je veliki broj promašaja i pogođenih prečki i stativa na meču u Beogradu skupo koštao tim Ivana Tomića, pa su i on i još neki fudbaleri koji su tek pristigli u Humsku vrlo brzo morali da pakuju kofere jer je rastao i zaostatak za Zvezdom u domaćem šampionatu.

Najbolji rezultatski učinak, ali i najbolje igre, prikazala je novosadska Vojvodina koja je uz četiri pobede i tri remija imala samo jedan poraz koji je i koštao eliminacije, odnosno prilike da zaigra u grupnoj fazi Lige Evrope.

Sve je počelo remijem sa Bokeljom u Crnoj Gori (1:1), da bi samo nedelju dana kasnije na "Karađorđu" Vojvodina goste ispratila kući "petardom" (5:0).

Usledile su dve pobede protiv velškog Konahsa (1:0 u Novom Sadu i 2:1 u Rilu).

Remi sa beloruskim Dinamom pred svojim navijačima (1:1) nije nagoveštavao da bi Vojvodina mogla do plej-ofa, ali je tim Nenada Lalatovića odlično odigrao u Brestu i pobedio sa 2:0.

Teško da bi bilo kakav žreb bio povoljan za Novosađane, koji su bili među autsajderima kada je u pitanju ta faza takmičenja, ali već duel u Novom Sadu pokazao je da je holandski AZ u tom trenutku na daleko većem fudbalskom nivou od Vojvodine. Posle ubedljivih 3:0 u Srbiji Holanđani su rutinski odradili revanš meč odigravši 0:0, što im je bilo dovoljno za ukupan trijumf.

Kao i u prethodne dve sezone Čukarički je kvalifikacije za Ligu Evrope završio u 2. kolu. Posle eliminacije kazahstanskog Ordabasija pobedom od 3:0 u Beogradu i remijem u gostima 3:3, nepremostiva prepreka za klub sa Banovog brda bio je Videoton.

Poraz od 2:0 u Mađarskoj bio je preveliki zalogaj za tim Milana Lešnjaka, koji je uspeo u revanšu da povede sa 1:0, ali nije imao snage da sačuva mrežu i eventualno postigne drugi gol, pa je utakmica na Banovom brdu završena rezultatom 1:1.

Kada se sve sabere i oduzme, četiri srpska kluba u duelima sa ne toliko jakim protivnicima, kada je u pitanju velika scena, upisali su ukupno sedam pobeda, devet remija i četiri poraza. Sve to ne da neće biti dovoljno za neki napredak na klupskoj listi UEFA, već će naši klubovi sve ranije počinjati sa svojim nastupima u kvalifikacijama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online