Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.11.2016.
11:41
M. Topalović - Vesti A

Nikola Ninković (ne)ukroćana goropad

Moj sadašnji kolektiv, popularni „grifoni“, u prošlosti je bio veličina. Ima devet titula do 1925, osvojio je kup, šest puta se vraćao u Seriju A i iznjedrio je bezbroj sjajnih igrač i trenera - napominje Nikola Ninković

Instagram
BALKANSKA KONEKCIJA: Lazović, Pandev i Ninković

Selektor U21 Srbije Tomislav Sivić, pred baraž mečeve sa Norveškom, rekao je: „Nikolu Ninkovića zovem na svoju odgovornost“.
Priznanje, ali i obaveza za „anfan teribla“ (neukroćeno dete) srpskog fudbala, od ovog leta člana Đenove.
- Čim mi je uputio poziv sigurno je imao veliko poverenje – kaže neobično staloženi „Džigi“ koji se često na terenu pretvarao u neukroćenu goropad – Drago mi je zbog toga. Verujem da sam u prvom meču opravdao očekivanja i drago mi je što je izuzetna generacija izorila plasman u Poljsku na EURO. Tek ćem ou završnici pokazati koliko vredimo.
Poređenje vaših klubova u Italiji?
- Serija A je Serija A i svaki klub je priča za sebe. Ima dosta koji su naizgled mali poput Kjeva, ali su postojani. Prošlu sezonu završio je na devetoj poziciji, jednu iznad Đenove. Konkretno „leteći magarci“ i Đenova ne mogu da se porede. Moj sadašnji kolektiv, popularni „grifoni“, u prošlosti je bio veličina. Ima devet titula do 1925, osvojio je kup, šest puta se vraćao u Seriju A i iznjedrio je bezbroj sjajnih igrač i trenera. Uostalom, reč je o najstarijem italijanskom klubu, a tradicija se na Apeninima izuzetno poštuje. Svake godine iz Đenove ode nekoliko igrača. I sada su trojica na meti velikana i ukupna (eventualna) zarada procenjuje se na 50 miliona evra. Kjevo je simpatična i neuništiva sredina. Cilj mu je opstanak i mirna završnica sezone.
Hotel, apartman, trening kamp...gde živiš?
- Izabrao sam stan u centru grada. Ta lokacija mi više odgovara. Bila je varijanta da budem u malom mestu pored trening kampa koji je van gradske vreve na obali, ali nije mi odgovaralo zbog činjenice da kada padne mrak i zimi život u tom delu zamre. 

Instagram
DRAGO MI JE, NINKOVIĆ
Italijanski jezik?
- Sve bolje se koristim. Već sam određeni vremenski period u Italiji pa sam bukvalno morao da progovorim. Puno mi pomaže Darko Lazović koji ne govori perfektno, ali ga je savladao u velikoj meri. Goran Pandev, Makedonac koji je u Italiji 13-14 godina koristi ga kao maternji. On je istinska legenda i gde god se pojavimo osećam koliko ga vole i poštuju. Na terenu i treningu kapiram osnovne stvari, a za nešto više trebaće još vremena za tečnu priču. Kompletna ekipa sastavljena je od izuzetnih momaka i veličina kakve su golman Perin, iskusni Burdiso, Okampos, Rigoni, Veloso, Rinkon...sina „Čola“ Simeonea koji je, za razliku od oca, napadač.
Đenovu karakteriše i veliki derbi „Dela Lanterna“ (svetionika)?
Instagram
U DRUŠTVU IDOLA: Ninković sa Sašom Ilićem i Nikolom Trujićem iz crno-belog perioda


- Iskreno nisam osetio posebnu napetost. Šta reći osim da se na ulici vide kako šetaju, jedan pored drugog, navijači Đenove i Sampdorije što je kod nas nezamislivo. Tada mi je bilo jasno da je naš večiti derbi nešto posebno. Nisam puno znao o tom derbiju i ostalim mečevima tog tipa na „čizmi“, ali definitivno je naš nešto posebno. S druge strane atmofera koju prave „tifozi“ zaista je fenomenalna, ali su naši navijači u istom rangu. Stadion je među najakustičnijim u Italiji i posebno je zadovoljstvo igrati na Luiđi Ferarisu.
Nikolini roditelji potegli su iz Bogatića u Italiju i kao da su osetili da će se nešto veliko dogoditi.
- Bili su na gradskom derbiju, ali i utakmici protiv Milana. U prvom meču izgubili smo 1:2, a dobio sam priliku u poslednjih osam minuta kada je sve bilo rešeno. Druga ima posebno mesto u karijeri. Slavili smo sa 3:0, a efektno sam postigao vodeći gol i to glavom. Sličan sam dao i Nišlijama u Superligi Srbije. Pošto sam prvi put bio starter, a kasnije ustupio Lazoviću mesto, utakmicu ću pamtiti dok sam živ. U prvi mah nisam ni video da je lopta ušla u mrežu. Po reakciji navijača shvatio da sam doneo vođstvo. Gledajući snimak video sam kako sam efektnim trzajem matirao Donarumu. Nemam omiljeni klub, ali simpatišem Milan i eto ispostavilo se da baš njega ubedljivo pobedimo.

Instagram
GOL KARIJERE: Ninković proslavlja pogodak protiv Milana

Italijanski velikani su u krizi?
- Neobjašnjivo. Milan pokazuje znake života, polako se budi sa Montelom i verujem da će biti u vrhu. Šta se dešava u Interu to niko ne može da objasni. Pričao sam sa Goranom koji je igrao u Interu, ali ni on nema pravi odgovor. Sjajni igrači, ali nešto ne štima. Kad-tad izaći će iz krize. Veliki je to klub.
Koliko imate slobode kod hrvatkog stručnajka Ivana Jurića koji je prošle godine Krotone uveo u Seriju A?
-„Proveravao“ me prvih sedam dana, a onda je sve krenulo punom parom. On je veliki fanatik i taktika mu je u prvom planu. Odmah mi je stavio do znaja da u defanzivi nema alibija. Mora da se igra i „1 na 1“ niko ne sme da vas prođe inače ništa od mesta u timu. Kada je reč o ofanzivi svestan je da sam igrač koji puno polaže na tehniku, dribling, iznenadno rešenje i u tom segmenu daje mi određenu slobodu uz insistiranje da odigram „iz prve“ ukoliko je to moguće. I sam je rekao „Nemam šta da ti pričam kada je reč o ofanzivi, a ono što hoću da vidim je defanziva“. To se odnosi na svih 10 igrača u polju. Jurić je temperamentan Splićanin koji želi da se dokaže u klubu za koji je četiri sezone uspešno igrao. 

Instagram
DOČEKAO SVIOJIH PET MINUTA: Nikola Ninković (Đenova)


Italija Nikoli nije bila prioritet prilikom transfera, ali da je mogao da bira bila bi u prvom planu. Ovako se sve poklopilo pa mu ostaje sa nastavi sa dobrom partijama. Još nešto ga veseli.
-Drago mi je što moj zemljak Lukić polako napreduje u Torinu gde Ljajić blista, a Mihajlović stiče kultni status. Dobro je i što Mačva grabi ka istorijskom plasmanu u Superligu Srbije tako da je ovo baš srećan period u mom životu. 

                                                           Bez nasrtaja
Kažu da su njihove žene najopasnije u Evropi. Živa vatra. Fudbaleri od njih ne mogu da žive?
-Žene napadaju fudbalere?! Ne znam šta se samnom dešava, ali meni nijedna nije prišla ili me napala!
Ni novinarke, i one su „agresivne“?
- Video sam ih samo na tribinama. U Italiji je priridno da su u velikom broju među navijačima, ali me fascinira koliko starijih ljudi dolazi na mečeve Đenove mada je to decenijama trend u čitavoj Italiji. Za njih je fudbal stvarno više od igre.

Instagram
ZABAVA I NA TRENINGU: Nikola Ninković
                                          Od Buenos Airesa do Islanda
U Liguriji vole fudbal, a Đenova ima posebno mesto. Poznato je da su Boku juniors osnovali Italijani sa tog područja i ne čudi da „grifoni“ imaju navijačke klubove u Njujorku, Buenos Airesu, Amsterdamu, Tokiju, Torontu...Njujorku, San Francisku, Barseloni...čak i na Islandu!

                                                  Gradovi?
-Teško je odlučiti se između Verone i Đenove. Lično mi više prija Đenova. Možda zbog mora, ali i velikih broja restorana, prijatnih kafeterija, istorijskih spomenika koji privlače turiste iz celog sveta kao što je slučaj i sa Veronom. Jedina muka je kada vetar jače duva, ali mi klima u osnovi baš prija. 
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online