Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.07.2015.
21:31
mondo.rs A

Pižon nije jedini, Miljan, Deki i Miha nisu hteli protiv Zvezde

Vladimir Petrović Pižon uzburkao je fudbalsku javnost u Srbiji ovog vrelog julskog dana, saopštivši da je sa čelnicima OFK Beograda, pre nego što je preuzeo funkciju šefa struke, napravio džentlmenski dogovor - da u susretima sa Crvenom zvezdom ne vodi ekipu sa Karaburme.

Tanjug
Pižon nije jedini: Dejan Stanković

Žreb je hteo da se ta dva kluba sastanu već u prvom kolu Super lige Srbije, tako da će Pižon u nedelju debitovati sa tribina, lože, ili nekog trećeg mesta stadiona na Vračaru.

Uz maksimalno uvažavanje i razumevanje činjenice da je Pižon četvrta "Zvezdina zvezda", da je postao legenda kluba u vreme kada je to nosilo ogromnu težinu, uzimajući u obzir sve osvojene trofeje, utakmice koje je odigrao u crveno-belom dresu i u kojima je sedeo na klupi, ovde se ipak suočavamo sa situacijom koja nije deo prakse evropskog i svetskog fudbala.

Ono što je takođe sigurno - nije prvi put da se to događa bivšim Zvezdinim igračima i trenerima.

Legendarni Miljan Miljanić bio je strateg crveno-belih od 1966. do 1974. godine, osvojivši u tom periodu četiri titule prvaka Jugoslavije i tri Kupa.

Sa "Marakane" je otišao na stadion "Santjago Bernabeu" i već u prvoj sezoni došao u poziciju da vodi Real protiv Zvezde u dvomeču četvrtfinala Kupa pobednika kupova. U Madridu je bio pored aut-linije kada su "kraljevi" slavili rezultatom 2:0, ali na revanš u Beogradu uopšte nije doputovao, već je "komandu" poverio pomoćnicima Antoniju Ruizu i Srećku Radišiću, dok je on u španskoj prestonici gledao TV prenos u društvu novinara.

Zvezda je pobedila 2:0 i posle toga penalima prošla u polufinale...

U sezoni 2002/03, Zvezda je u kvalifikacijama Kupa UEFA eliminisala Kairat, potom u prvom kolu Kjevo, a onda izvukla Lacio. Očekivao se spektakl, svi su se pitali kako će Dejan Stanković i Siniša Mihajlović odigrati protiv kluba u kojem je jedan od njih ponikao, a drugi sa njim postao šampion Evrope.

Epilog? Mihajlović i Stanković su obe utakmice (1:0 u Rimu, 1:1 u Beogradu) presedeli na klupi, a na revanš meč istrčali su u dresovima Crvene zvezde i bacili ih navijačima.

Dragan Stojković Piksi, peta "Zvezdina zvezda", nije odbio da nastupi (ili, nije izvrdao nastup) protiv voljenog kluba, ali je u finalu Kupa šampiona 1991. godine u Bariju odbio da bude akter penal-serije, nakon što ga je trener Rajmon Getals uveo na teren u 112. minutu.

Kada imamo u vidu sve nabrojane primere, zaključak je da Pižonov potez - iako nesumnjivo emotivan - ima mnogo manju specifičnu težinu od onog što su uradili Miljan, Deki, Miha i Piksi, jer on neće voditi ekipu (mada će je pripremati) u samo dve od 30 ligaških utakmica, koje su važne kao i sve druge, ali ni o čemu direktno ne odlučuju (ili u tri od 37, ukoliko se OFK i Zvezda nakon 30 kola nađu u istoj polovini tabele).

Na drugoj strani, teško je zamisliti da se tako nešto desi u Premijer ligi, Bundes ligi, Primeri, Seriji A, ili bilo kom ozbiljnom takmičenju... Jer, ako si profesionalac i rešio si da prihvatiš posao u jednom klubu, onda imaš obavezu i prema upravi i prema navijačima da svoj posao obavljaš sa 100 odsto posvećenosti.

U konkretnom slučaju Pižona i OFK Beograda, takva obaveza očigledno ne postoji, a tom konstatacijom već otvaramo suštinski problem srpskog klupskog fudbala - višedecenijsko dvovlašće Partizana i Crvene zvezde (proisteklo iz njihove institucionalne moći, tradicije i broja navijača), koje je za sve te godine malo ko ozbiljno pokušao da naruši.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online