Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.09.2014.
16:59
Vestionline A

Uzalud potrošenih 345 miliona, to je priča Mančester junajteda i Liverpula

Već posle pet kola Premijer lige jasno je da Liverpul i Mančester junajted ove godine neće konkurisati za trofej, a ovog leta potrošili su ubedljivo najviše od svih engleskih klubova. "Crveni đavoli“ i "crveni“ sa velikim ambicijama su ušli u novu sezonu. Tokom prelaznog roka Junajted je za pojačanja izdvojio 193,55 miliona evra, dok je Liverpul potrošio 151,43 miliona evropskih novčanica.

Zbogom tituli: Kapiteni Mančester junajteda i Liverpula Vejn Runi i Stiven Džerard
 

Međutim, u prvih pet odigranih utakmica engleskog prvenstva rezultat je izostao. Četa Brendana Rodžersa je tek na 11. mestu sa šest bodova, dok je tim Luja Van Gala mesto iza velikog rivala sa mizernih pet bodova.


Činjenica je da su ekipe dosta izmenjene u odnosu na prošlu gosinu, ali već sad Čelsi jednima beži sedam, a drugima osam bodova. A, u kakvom su stanju ekipa iz najveće britanske luke, odnosno, sastav iz poznatog industrijskog grada, prednost bi uskoro mogla da bude veća.


Liverpul je ostao bez udarne igle Luisa Suareza, pa je strateg vicešampiona na „Enfild“ doveo čak devet novih lica. Kao zamena za ubojitog Urugvajca doveden je Mario Baloteli, a konkurenciju u napadu osnažili su još Lazar Marković i Riki Lambert.


Ipak, ključne figure i dalje predstavljaju Danijel Staridž i Rahim Sterling, što je otkrila utakmica protiv Aston Vile, koju je Liverpul na svojoj tvrđavi izgubio 1:0. I dok je Lambert doveden kao rezervna varijanta, od Lazara Markovića, za kojeg je Benfiki plaćeno čak 25 miliona evra, očekuje se da napravi nešto više od tačnog dodavanja prvom igraču do sebe. Do sada, Lazar to nije pokazao.

Akvizicije Liverpula u letnjem prelaznom roku
 Igrač  Klub iz kojeg je došao  Cena (miliona €)
Adam Lalana Sautempton 31,00
Dejan Lovren Sautempton 25,30
Lazar Marković Benfika 25,00
Mario Baloteli Milan 20,00
Alberto Moreno Sevilja 18,00
Divok Origi Lil 12,63
Emre Kan Bajer Leverkuzen 12,00
Riki Lambert Sautempton 5,50
Havijer Mankiljo Atletiko (Madrid) - pozajmica 2,00
Ukupno potrošeno: 151,43

Najveći problem „crvenih“ prošle sezone bila je slaba odbrana, pa su ovog leta angažovali čak tri nova igrača da bi zakrpili rupe. Za Dejana Lovrena Sautemptonu je plaćeno ogromnih 25,6 miliona evra, iz Sevilje je za 16 miliona evropskih novčanica stigao Alberto Moreno, dok su iz madridskog Atletika pozajmili Havijera Mankilju. Sva trojica dobila su vrlo dobru minutažu u prvim utakmicama, međutim, najveći problem nije rešen. Naprotiv. Situacija je sada još lošija.


Liverpul je prošle sezone u prvih pet kola kapitulirao samo tri puta, a ove već osam. Teško je za to kriviti nova pojačanja, kojima treba vremena da se uigraju sa golmanom Simonom Minjoleom, kao i ostatkom ekipe, ali treba reći da ova odbrana „crvenih“ ne uliva nadu navijačima.

Za utehu pristalicama Liverpula može da bude da je najveći rival Mančester junajted u još većim problemima. Posle sedmog mesta prošle sezone, zbog čega je izostala tradicionalna Liga šampiona, ovog leta krenulo se u remont ekipe sa novim licem na klupi, Lujom van Galom. Američka turneja dala je nadu navijačima da bi ove sezone „đavoli“ opet mogli da budu u vrhu, ali je početak sezone otkrio stare boljke najtrofejnije ekipe Premijer lige.


Iako su u zadnjim danima prelaznog roka na „Old Traford“ stigli Anhel di Marija, Markos Roho, Dejli Blind i Radamel Falkao, Lester Siti razotkrio je sve slabosti Van Galovog stroja. Najveća greška je što ovog leta nisu rešili najvažniji problem, nisu doveli kvalitetnog štopera. Koliko god Evans, Bleket i Smoling bili solidni, to su igrači koji nisu za ekipu koja se bori za vrh engleskog fudbala.

Akvizicije Mančester junajteda u letnjem prelaznom roku
Igrač Klub iz kojeg je došao Cena (miliona €)
Anhel di Marija Real (Madrid) 74,95
Luk Šo Sautempton 37,50
Ander Erera Atletik Bilbao 36,00
Markos Roho Sporting 20,00
Dejli Blind Ajaks 17,50
Falkao Monako - pozajmica 7,60
Ukupno potrošeno: 193,55

Prelazni rok je gotov, a na Junajtedu je da se što pre okrene zimskom prelaznom roku i pronađe vođu u odbrani, jer ako je Lester znao da iskoristiti greške u defanzivi, strah nas je da pomislimo šta bi tek mogli da mu učine Čelsi i Mančester siti, koji vode kolo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online