Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 15.09.2013.
21:33
M. Stojiljković - Vesti A

Šok i bruka na "Marakani": Zvezda od 2:0 do 2:2 sa igračem više!

Sve je bilo spremno za slavlje, 50. rođendan "Marakane", besplatan ulaz i skoro 40.000 navijača, vođstvo od 2:0 do 76. minutu, igrač više od 81. minutu, a onda gol za izjednačenje Donjeg Srema postiže mladi partizanovac Stefan Aškovski!

 
Šokirao "Marakanu": Aškovski u 92. minutu postiže izjednačujući gol
 

C. zvezda - Donji Srem 2:2
CRVENA ZVEZDA: Bajković, Vešović, Martinović, Lazić, Mijailović, Kovačević, Pečnik, Milijaš (od 78. Onjilo), Ninković, Kasalica (od 89. Savićević), Dauda (od 67. Milunović).
DONJI SREM: Belić, Božović (od 73. Lakićević), Prljević, Lakić-Pešić, Aškovski, Bukorac, Janković (od 61. Marčeta), Sinđić, Ilić (od 46. Zec), Krunić, Damnjanović.
STRELCI: Abiola Dauda u 9, Nejc Pečnik u 54. za Crvenu zvezdu, a Damjan Marčeta u 76. i Stefan Aškovski u 90+2. minutu za Donji Srem.
STADION: "Marakana" u Beogradu. GLEDALACA: 37.620. SUDIJA: Darko Bogdanović.
CRVENI KARTON: Nemanja Lakić-Pešić u 81. minutu.
IGRAČ UTAKMICE: Rade Krunić (Donji Srem).

Sve je na "Marakani" bilo svečarski kako i dolikuje, jer je najveći srpski stadion slavio 50. rođendan. Crvena zvezda je tim povodom besplatno otvorila kapije stadiona, navijači su napunili tribine, ali su podbacili oni najvažniji – fudbaleri crveno-belih. Vodili su sa 2:0, imali i igrača više, ali su na kraju ostali bez pobede - 2:2!


Počelo je velikom šansom za goste kad je posle kornera Bukorac odlično šutirao glavom, a golman Bajković još boljom intervencijom sprečio vođstvo Sremaca.


Samo par minuta kasnije Zvezda je došla u vođstvo. Odlično je centrirao Slovenac Pečnik, a Nigerijac Abiola Dauda bio najbolji u buketu skakača i udacem glavom matirao golmana Belića.


Usledio je period dosadne igre, a posle pola sata i prekid: sudija Darko Bogdanović tražio je da se ukloni transparent na severnoj tribini na kome je pisalo: "Godina 1961... Tomislav Karadžić prvi srpski huligan". Potpredsednik crveno-belih Nebojša Čović je u jednoj izjavi naveo da je Karadžić 1961. godine bio u crnogorskom zatvoru Spuž, kod Podgorice.


Zbog tog prekida sudija je produžio prvo poluvreme za četiri minuta i upravo je tada Zvezda preko Kasalice imala najbolju priliku, ali je golman Belić na vreme istrčao i napadaču crveno-belih zatvorio put do mreže.


Kao i prvo i drugo poluvreme je počelo velikom šansom gostiju, Damjanović je posle neuspele ofsajd pozicije izašao sam ispred Bajkovića, šutirao, ali je golman Crvene zvezde opet izašao kao pobednik.


I opet je usledila kazna na suprotnoj strani: Mijailović je centrirao sa leve strane, Lakić-Pešić promašio loptu, a Nejc Pečnik ovaj poklon pretvorio u sigurno vođstvo - 2:0.


Usledili su promašaji na obe strane, u 67. minutu Kasalica ne koristi zicer, a samo minut kasnije revanširao mu se Damjanović.
 

Tri evropska finala
"Marakana" je u prošlosti bila domaćin tri evropska finala:
1971. Ajaks - Juventus 1:0 (Kup šampiona)
1976. Čehoslovačka - SR Nemačka 2:2, penalima 5:3 (Prvenstvo Evrope)
1979. Crvena zvezda - Borusija Menhengladbah 1:1 (Kup UEFA).

I kad je izgledalo da će Zvezda rutinski privesti meč kraju, petnaestak minuta pre kraja rezervista Marčeta je iskoristio odlično progravanje Damjanovića iza kompeletne odbrane Zvezde i konačno savladao nemoćnog Bajkovića.


Ubrzo je Lakić-Pešić opravdano dobio drugi žuti, automatski i crveni karton, ali su Sremci i sa igračem više hrabro napali favorizovanog domaćina.


Zvezdaši nisu uspeli da povećaju vođstvo, defanzivac Martinović je pogodio samo stativu, a na suprotnoj strani Stefan Aškovski u poslednjim trenucima meča koristi još jednu lošu intervenciju Zvezdine odbrane posle prekida i šokira punu "Marakanu" - 2:2.


U svakom slučaju, velike kritike za fudbalere Crvene zvezde, a pohvale za hrabre goste iz malog sremskog sela Pećinci sa manje od 3.000 stanovnika. Došli su na "Marakanu" i nije ih uplašio huk 37.000 duša sa tribina. Naprotiv, napadali su i kad su ostali sa 10 igrača i kad se sudija uveliko spremao da dune u pištaljku i označi kraj. Zato su i nagrađeni. A simbolika je da je taj gol postigao 19-godišnji Stefan Aškovski, koji je u Donji Srem došao na pozajmicu iz Partizana. Tek da zvezdaše još više zaboli...

Na klupi Donjeg Srema debitovao je novi trener, Vlado Čapljić, umesto Ljubomira Ristovskog, koji je smenjen posle samo dva osvojena boda u prva četiri kola.

 

Pokloni za učesnike prve utakmice iz 1963.
Pre utakmice na travi "Marakane" pojavili su se akteri istorijskog prvog meča, oni koji su 1. septembra 1963. godine u Zvezdinom dresu pobedili tim Rijeke sa 2:1. Sadašnji predsednik crveno-belih, Dragan Džajić, kao i Vladica Popović, Dušan Maravić, Tomislav Milićević, Blagoje Mitić. Dres za uspomenu dobio je i Trifun Mihajlović, koji je u predigri pionira postigao prvi gol na novom stadionu te 1963. godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.09.2013. 04:06
mnogo mi je drago zbog rezultata kao Grobaru,ali inace svaka cast za podrsku...40 000 nemam reci...
Ponedeljak 16.09.2013. 03:21
nije im dosta 40000 navijaca da bih pobjedili neki seoski tim Donji Srem.Jos samo budale idu gledati Zvezdu kako se gasi(gasprom)
Ponedeljak 16.09.2013. 04:07
JEEEEL VAM TOOOOOOOOOLE KRIV.... NEMA VISE MILJANICA KOJI VAS JE CUVAO 30 GODINA I KRCUNA KOJI VAM JE NAPRAVIO TAJ STADION STO VI ZOVETE MARAKANA
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online