Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.07.2013.
12:45
mozzartsport.com A

"Orlići" sa Turskom otvaraju EP u Litvaniji

Danas u Litvaniji počinje Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina, a među osam reprezentacija biće i naša, koja otvara takmičenje protiv Turaka (16 časova, TV "Eurosport").

 Ljubinko Drulović
 

Od danas do 1. avgusta u Litvaniji će biti održano 62. izdanje Evropskog prvenstva za fudbalere do 19 godina. Osam najboljih selekcija "Starog kontinenta" u ovom uzrastu, dečaci rođeni 1. januara 1994. i kasnije, biće naredne skoro dve nedelje pod budnom pažnjom stručnjaka, ali i menadžera, prenosi "Mocart sport".

Svi šampioni

9 titula: Engleska, Španija
7 titula: Francuska
6 titula: SSSR
3 titule: Mađarska, Bugarska, Portugal, Italija, DDR
2 titule: Austrija, Jugoslavija, Nemačka
1 titula: Turska, Rumunija, ČSSR, Belgija, Škotska, Republika Irska, Poljska, Ukrajina

Poslednja dva puta je slavila "crvena furija" i lansirala je mlade zvezde poput Morate, Karvahala, Delofeua, Olivera Toresa… Sa po devet titula Englezi i Španci su najuspešniji u ovom uzrastu.

Šampionati igrača u ovom uzrastu tradicionalno su predstavljali velike revije talenata na kojima su zablistali Anri, Trezege, Bufon, Pirlo, Tores, Ramos, Silva, Skols, Geri Nevil... Deo istorije je ispisala i reprezentacija Jugoslavije, koja je slavila 1951. i 1979. godine, dok smo pod zastavom Srbije ipak imali nešto manje uspeha.

Uz obilatu pomoć sreće, "orlići" su na kvalifikacionom turniru održanom u Beogradu uspeli da se domognu završnice iako su u duelima sa Švajcarskom, Slovačkom i Republikom Irskom osvojili samo četiri boda. Biće to treće uzastopno EP do 19 godina na kojem će učestvovati naša selekcija: 2011. u Rumuniji smo stigli do polufinala, dok smo lane u Estoniji eliminisani u prvom krugu bez osvojenog boda, čime je propuštena prilika da se domognemo i SP.

"Orlići", koje predvodi selektor Ljubinko Drulović, svrstani su u Grupu B zajedno sa vršnjacima iz Francuske, Turske i Gruzije, dok se u Grupi A nalaze Španija, Portugal, Holandija i domaćin Litvanija. Šampionat će, dakle, proteći bez Engleza, Italijana i Nemaca! Otvara se upravo današnjom utakmicom Srbije i Turske u 16 časova (TV Eurosport), a po dve najbolje reprezentacije iz obe grupe igraće u polufinalu.

Na EP će učestvovati dva debitanta, Litvanija i Gruzija, a utakmice će biti odigrane u tri grada - Kaunasu (stadion Darijus i Girenas, kapacitet 9.180), Marijampolju (Arvi Arena, 6.250) i Alitusu (Alitus, 3.748).

Reprezentacija Srbije neće biti kompletna na ovom takmičenju pošto nedostaju verovatno dvojica najboljih fudbalera u ovom uzrastu - Lazar Marković, koji je uveliko A reprezentativac i njegov doskorašnji klupski kolega Nikola Ninković, koji će morati da pomogne Partizanu u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Selektoru Druloviću će tako glavna uzdanica biti novopečeni član najbolje selekcije Aleksandar Mitrović. Ali, tu su i Ognjen Ožegović iz Crvene zvezde, Uroš Đurđević, koji je na ivici prelaska iz Rada u Anderleht, supertalentovani vezista Ajaksa Dejan Meleg, zatim defanzivac Totenhema Miloš Veljković, talenti iz OFK Beograda Marko Pavlovski i Aleksandar Čavrić, Nemanja Maksimović koji je stasao u Crvenoj zvezdi, golman Predrag Rajković iz Jagodine kojeg je i Siniša Mihajlović javno hvalio...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online