Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 02.04.2011.
13:35
Press A

Srpski biznismeni žele Zvezdu i Partizan

Najuspešniji srpski privrednici smatraju da je kupovina dva najveća domaća fudbalska kluba dobra investicija i da može da donese profit.

Fudbalski klubovi „Crvena zvezda" i „Partizan" svojim budućim vlasnicima donosiće ozbiljan profit i zbog toga su veoma interesantni za kupovinu posle izglasavanja zakona o sportu, ocenjuju srpski biznismeni!

Večite komšije kao fabrike novca?
Novi Zakon o sportu, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije, definisao je način privatizacije sportskih klubova, a poslovni ljudi poput Toplice Spasojevića, Dragana Đurića i Zorana Drakulića smatraju da su Zvezda i Partizan veoma primamljive "udavače".


Novi Zakon o sportu predviđa da privatizaciju sportskog kluba može da pokrene samo nadležno ministarstvo. Eventualni kupac postaje vlasnik kluba i klupskih sportskih objekata, ali zemljište ostaje u vlasništvu države. Takođe, promena namene sportskih objekata moguća je samo pod uslovom da nije u pitanju objekat od nacionalnog značaja i uz obavezu da vlasnik kluba napravi sličnu građevinu na nekom drugom mestu.


Prema rečima biznismena Zorana Drakulića, bivšeg člana Upravnog odbora i predsednika Skupštine Košarkaškog kuba "Crvena zvezda", takvi uslovi su sasvim prihvatljivi. 

Mislim da kupovina Zvezde ili Partizana pod ovakvim uslovima ima smisla i da bi to uz pravilno rukovođenje klubovima i njihovom imovinom predstavljalo isplativo ulaganje. Činjenica da vlasnik kluba ne može da bude vlasnik zemljišta nije toliko bitna. Najvažnije je da može da raspolaže objektima, a dobro je i što postoji promena namene objekta kao opcija, naravno u dogovoru sa državom - ističe Drakulić.


Bivši predsednik Fudbalskog kluba "Crvena zvezda", vlasnik ITM grupe Toplica Spasojević, kaže da je generalno protiv privatizacije klubova. Ipak, on priznaje da bi privatizovani klubovi lakše funkcionisali i da bi verovatno donosili profit, što sad nije slučaj.


"Dok sam bio u Zvezdi, smatrao sam da je privatizacija klubova loša ideja. Zvezda i Partizan su ikone srpskog sporta i na neki način kao takvi pripadaju svim građanima. Naš fudbal jeste u lošoj materijalnoj situaciji, ali smatram da treba naći neki drugi model da im se pomogne. Jeste teško finansijski upravljati kada nema kontrole nad vlasništvom i u tom smislu novčano jeste lakše ako je klub u nečijim rukama. Ali u tom slučaju, čim bi klub počeo da donosi profit izgubio bi dušu i to više ne bi bilo to. Ipak, privatizovani klubovi će sasvim sigurno lakše funkcionisati i donosiće zaradu svojim gazdama", smatra Spasojević.


Aktuelni predsednik FK „Partizan" i vlasnik kompanije „Zekstra" Dragan Đurić smatra da je privatizacija dva naša najveća kluba dobra ideja.

POVEZANE VESTI

Subota 02.04.2011. 16:00
pre nekoliko dana je bio clanak u vestima kako je nas KUM Miskovic dosao do bogatstva ,svercom neplacanjem carine starom devznom stednjom .itd o vi gor su malo bolji ali ne puno Moje pitanje sta ce ti lopovi da donesu Zvezdi i Partizanu ? odgovor nista pa Real Madrid je naj veci klub na svetu i pripada navijacima vratite vi Dzajica i vise nikog mi netrebamo. ako hoce da ulazu u sport neka ulazu u Radnicki, Javor ,Cukaricki ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online