Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.03.2019.
00:30
Mondo.rs, Vestionline A

Kako nas organizam štiti od virusa

Ljudsko telo ima ogromnu površinu koja je u kontaktu sa spoljnim svetom – kožu. Koža nas štiti od potencijalnih pretnji, ali i nos i usta su takođe, prilikom disanja, u kontaktu sa spoljnim svetom.

pixabay
Foto: Ilustracija

Sve površine u telu štite ćelije koje se bore protiv patogena, a ćelije su različite u odnosu na to u kom delu tela se nalaze.

Ćelije koje se nalaze u respiratornom sistemu prizvode lepljivu supstancu, odnosno sekret, koji "hvata" bakterije, viruse i čestice slične prašini, sprečavajući ih da uđu u tkiva u telu, i može se reći da je to prva linija odbrane.

Takođe, u dušniku se, celom dužinom, nalaze sitne dlačice koje se nazivaju cilija, a koje se pokreću u ritmu i to se naziva mukocilijarni pokretač - i upravo to je druga linija odbrane.

Mukocilijarni pokretač pomaže telu da se oslobodi svih čestica koje su zarobljene u sekretu, pomerajući ih ka dušniku, pre nego što ih iskašljemo ili progutamo.

Kada odbrana organizma "zakaže" u bilo kojoj od ovih faza, i patogeni stignu do naših tkiva, u organizmu se dešava infekcija, virusna ili bakterijska.

Ono što je zanimljivo je da je bol u grlu zapravo dobra stvar. Crvenilo i zapaljenje javljaju se zbog proširenja krvnih sudova, kako bi se pojačala cirkulacija krvi do inficiranih tkiva, gde će se bele krvne ćelije boriti protiv patogena.

Dakle, to je sve deo mehanizma odbrane, kako bi telo uništilo viruse.

Možda se pitate zašto nas obično istovremeno boli grlo i curi nam nos? Prof. dr Adam Tejlor objašnjava da su to dvoje povezani.

- Sekret koji štiti naše disajne puteve proizvodi se i u drugim delovima tela, uključujući i gastrointestinalni sistem. Ukupno proizvedemo oko 1,5 do dva litara sekreta dnevno kada smo zdravi, i taj sekret se guta. Znate kako vam svi govore da unosite što više tečnosti kada ste prehlađeni, imate grip ili neku respiratornu infekciju? Razlog za to je što se povećava proizvodnja ovih tečnosti u pokušaju da se ispere infekcija iz tela - kaže dr Tejlor.

Ističući da se sekret proizvodi u različitim delovima tela, on objašnjava da se proizvodi i u sinusima, te da taj sekret izbacujemo kroz nos, dok se onaj proizveden u donjim disajnim putevima iskašljava.

Zašto kašljemo

Kašljanje je zaštitni mehanizam kojim telo pokušava da pročisti disajne puteve. Kašalj gura vazduh iz pluća kako bi se izbacilo bilo šta što ometa normalno disanje, a okidač će biti čim telo detektuje u dušniku nešto što ne bi trebalo da bude tu. Kada nam curi nos, deo sekreta se takođe sliva u grlo i to može da bude uzrok kašlja.

Ipak, ponekad se desi da organizam ne uspe kašljem da se reši infekcija, pa patogeni stignu do pluća, uzrokujući bronhitis.

Kašalj može da potraje još neko vreme posle infekcije zato što virus koji je odgovoran za infekciju dovodi do uvećanja disajnih puteva, a osetljivi unutrašnji delovi tela pokušavaju da "uzvrate udarac". Dr Tejlor naglašava da je tkivima potrebno malo duže nego respiratornom sistemu da se "smire" nakon infekcije, zbog čega i kašalj traje malo duže.

S tim u vezi, ovaj stručnjak ističe da bi zbog kašlja koji traje duže od nekog razumnog vremena posle prehlade svakako trebalo da odete kod lekara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online