Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.11.2018.
00:30
telegraf rs.,Vestionline A

Naše telo akumulira stres: Evo gde se on najčešće krije i kako da ga prepoznate

Mnogo puta smo čuli da stres ima veliki uticaj na naše zdravlje i opšte stanje organizma, a da se tokom dugotrajnog izlaganja stresu on akumulira u određenim delovima tela što možemo da protumačimo ako pogrešne simptome.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Često fizički problem sa zdravljem može da bude uzrokovan nekim psihološkim problemom. Neka od istraživanja su pokazala da stres može da se akumilira na nekim mestima u telu.

Vrat i ramena

Možete osetiti pritisak i tenziju u vratu i mišićima u predelu ramena. Kada smo pod stresom podsvesno povijamo ramena i u ovoj pozi zatežemo mišiće što dovodi do pojave bola u ovim delovima tela.

Glava

Kada smo pod stresom često dobijemo glavobolju ili migrenu. To je posledica hemikalija koje luči naše telo tokom stresa, a one utiču na nerve i krvne sudove u mozgu što rezultira glavoboljom.

Stomak

Naš stomak ima brzi odgovor na naše mentalno stanje. Stres nema uticaja samo na rad unutrašnjih organa, nego i na sastav mikroba u stomaku. Stres može da utiče i na to da naš želudac počne da luči više kiseline za varenje što dovodi do gorušice.

Donji deo leđa

Bol u leđima je obično bol iz glave. Kada smo pod stresom imamo tendenciju da menjamo našu rutinu, ponašanje, kako hodamo, spavamo, sedimo i sve te promene utiču na naše mišiće.

Vilica

Da li su vam rekli da škripite zubima? Ima velikih šansi da je posledica toga stres jer su vam mišići veoma napeti i usled stresa se javlja ova nevoljna radnja.

Koža

Kada se zbog stresa oslobađa mnogo hormona stresa naša koža postaje osetljivija, pa se koža više masti zbog lučenja ćelija. Zato imamo više akni, mitisera, groznice ili nečeg drugog.

Pankreas

Kod hroničnog stresa naš pankreas može da počne da proizvodi mnogo više insulina nego što je to potrebno, a on može da uništava naše arterije i dovede do gojenja i riziak od dijabetesa.

Zglobovi, kosti i mišići

Naučnici su ukazali na povezanost između depresije i čitavog tela. Ukoliko sumnjate da patite od depresije, potražite što pre lekarsku pomoć.

Srce

Stres od emotivnog povređivanja povećava krvni pritisak, a to negativno utiče na naše srce. Mnoga srčana oboljenja su povezana sa stresom, zato mislite na vaše srce.

Imuni sistem

Imuni sistem se bori protiv virusa i bakterija ako i drugih loših momaka u telu. Kada smo pod stresom naše telo oslobađa hemikalij ekoje smanjuju snagu imunog sistema.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online