Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.11.2018.
04:30
telegraf.rs, Vestionline A

Ko sme da pije aspirin, a za koga može da bude fatalan?

Lekari ga prepisuju pacijentima još od kako se prvi put pojavio 1890. godine zbog njegovog dejstva po kome je aspirin postao nadaleko poznat, ali u poslednje vreme je pod velikim pritiskom.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

On ima odlično protivupalno dejstvo zbog čega ga koriste pacijenti oboleli od artritisa. Daje se i pacijentima koji su imali infarkt ili šlog, kao i intevenciju poput ugradnje bajpasa ili neke kardiološke operacije kako bi se popravilo zdravlje srca. On smanjuje bol, skida temperaturu i može da razredi krv. Neka istraživanja pokazuju da sprečava rak creva.

Zabrinutost se pojavila kada su se u poslednje vreme pojavile tvrdnje da aspirin nanosi više štete nego koristi. Sva ova istraživanja povezana su sa niskim dozama aspirina, 100mg dnevno, koje su date ljudima za koje se zna da nemaju srčana oboljenja, a upoređeni su rezultati sa onim pacijantima kojima su davane placebo pilule.

Ispostavilo se da aspirin nema benefite u sprečavanju srčanih problema već povećava rizik od krvarenja. Kod osoba starijih od 70 godina aspirin je dao lošije rezultate i čak povećao rizik za smrt od raka. Kod dijabetičara je smanjio rizik od srčanih smetnji za 12 odsto, ali je povećao šanse za ozbiljno krvarenje za 29 odsto.

Postoje neki problemi sa upotrebom ovog jeftinog leka. Prema najnovijim istraživanjima, postoje kategorije ljudi koji ne bi smeli da koriste aspirin jer mogu da im još više upropaste zdravlje.

Ako ste imali infarkt, ugrađen stent ili bajpas, jedan aspirin dnevno do kraja života može da spreči da opet doživite infarkt. Ovo se zove sekundarna prevencija i nema sumnje da aspirin koji biste uzimali svakog dana može da vam pomogne. Nastavite da uzimate aspirin i nemojte da stajete sve dok vam vaš lekar ne savetuje suprotno.

Ako imate preko 70 godina i nemate nikakvoh problema sa srcem, nemojte da uzimate svakog dana aspirin. Preventivno uzimanje leka neće vam produžiti život. Nemojte ga uzimati kako biste sprečili rak.

U slučaju da imate dijabetes, ali nemate problema sa srcem, uzimanje aspirina može da poveća šanse da iskrvarite.

Aspirin nije za decu i nikada ne sme da se daje deci. 1970. aspirin St Josephs za decu koji je dolazio u formi za žvakanje sa ukusom pomorandže povezan je sa retkom ali fatalnom bolesti kod dece koja je poznata kao Rejev sindrom.

Trenutno niko ne zna koja je doza neophodna kao prevencija, da li je to mala doza od 80 do 100mg ili regularna doza od 325mg.

Ako ste imali šlog ili stent lekari prepisuju aspirin kao lek koji razređuje krv Plavix. On se obično koristi zajedno sa aspirinom, ali obavezno pitajte vašeg lekara za savet u vezi doze.

Povremena upotreba aspirina kod odraslih je bezbedna ukoliko se on koristi da se skine temperatura, smanji bol ili neka druga neprijatnost. Potrebno je da se sprovedu još neka istraživanja kako bi se sa sigurnošću utvrdilo kako i ko sme da koristi aspirin i preventivno i u okviru propisane terapije. Oprezno sa lekovima i nemojte ih uzimati na svoju ruku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online