Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.10.2018.
00:30
b92.net, Vestionline A

Ovo je najgora posledica gojaznosti, može da ugrozi život žena

O višku kilograma se uvek znalo da je loš za zdravlje, ali u poslednje vreme je sve više novih medicinski zanimljivih otkrića. Nedavno smo saznali kako gojazanost može da utiče na mozak, ali takođe ima posebni uticaj kad su u pitanju žene.

EPA/Neil Hall
 

Karcinomi 

Gojaznost će do 2043. preoteti tron pušenju kao najčešćem uzroku karcinoma koji se može sprečiti kod žena u Velikoj Britaniji, navodi se u izveštaju organizacije Cancer Research UK.

Danas se 12 odsto karcinoma kod žena povezuje sa pušenjem i 7 odsto sa gojaznošću. Ipak, smanjenjem broja pušača i porastom težine ta organizacija procenjuje kako će, uz zadržavanje tih trendova, jaz nestati za 25 godina. Iako je gojaznost česta i među muškarcima veruje se da je kod žena snažniji pokretač karcinoma. 

Inkontinencija 

Takođe, mlade i sredovečne gojazne žene imaju čak dvostruko veće izglede da pate od inkontinencije, utvrdili su australijski naučnici.

U radu objavljenom u časopisu Obesity Reviews naučnici su pokazali da porastom težine rastu i šanse za nesposobnost zadržavanja urina. Tako žene s već umerenim viškom kilograma imaju 35 odsto veće šanse za inkontinenciju. Rizik kod gojaznih žena je dvostruko veći u odnosu na one žene koje su zdrave telesne težine. 

- Negativne zdravstvene posledice zbog inkontinencije su osećaj fizičke nelagode, miris i sram - tvrdi Tajlom Lamerton sa Univerziteta Kvinslend. To posledično može uticati na "fizičku aktivnost, spavanje, kao i lične odnose", dodaje on.

U pitanju je bila opsežna meta analiza postojećih studija. Proučena ranija istraživanja su sadržala podatke o težini i inkontinenciji i koja su obuhvatala 47.293 žene mlađe od 55 godina iz zemalja (Australija, Francuska, SAD, Danska, V. Britanija i Holandija). 

- Rezultati su pokazali kako višak kilograma izlaže riziku inkontinencije žene bez obzira na njihovu starost - tvrdi Džean Klarks sa medicinskog fakulteta Džon Hopkins u Baltimoreu. 

- Ljudi misle kako je to nešto što pogađa isključivo starije žene - dodala je Klark. 

Procene su kako gotovo 50 odsto žena u nekom trenu života pati od inkontinencije, a svega manje od polovine potraži pomoć. 

- Žene kod kojih se kod gojaznosti razvije inkontinencija često taj problem reše nakon što izgube na težini - objašnjava Klark.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online