Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.08.2018.
00:30
republika.rs, Vestionline A

Ruski lekar otkriva: Prirodni recepti za zdrave zube

Krvarenje, oticanje i crvenilo desni sprečite čajevima od kamilice i žalfije, propolisom i sodom bikarbonom. Upala desni ili gingivitis predstavlja blagi oblik bolesti desni i jedno je od češćih oboljenja koje se javlja kod gotovo 80 odsto populacije. Ovu bolest uzrokuje zubni plak, koji je pun bakterija i koji oštećuje gleđ zuba.

pixabay.com
 

Faktori koji utiču na razvoj zapaljenske reakcije i same upale najčešće su slaba higijena usne šupljine, zubne naslage, pušenje, manjak vitamina i minerala, dijabetes, hormonske promene (pubertet, menopauza, trudnoća, menstruacija), stres i genetska predispozicija.

Gingivitis je "tiha" bolest koja u većini slučajeva nema jako izražene simptome, te mnoge osobe ni ne znaju da imaju upalu desni. Ipak, ukoliko se ne leči na vreme, upala desni može da dovede do ispadanja zuba. 

Sergej Valentinovič Kuzmin, ruski stomatolog, u svojoj studiji objašnjava kako da najlakše prepoznate upalu i navodi razloge zbog kojih se gingivitis javlja.

- Gingivitis karakteriše crvenilo, otok i krvarenje desni. Prema statistikama, samo tri odsto populacije ima potpuno zdrave desni. Uzroci gingivitisa podeljeni su na spoljašnje i unutrašnje. Spoljni su: povrede, povrede od hemikalija, pušenje, infekcije, posledice loših stomatoloških usluga, loša oralna higijena. Unutrašnja uključuju nedostatak ili višak vitamina, probleme sa imunitetom, dijabetes, poremećeni nervni sistem, stomačne tegobe i alergiju - objašnjava dr Kuzmin.

Stomatolog Kiril Valerevič Kamenski savetuje da, u slučaju ove bolesti, posebno obratite pažnju na oralnu higijenu, kao i na vrstu četkice kojom ćete prati zube.

- Kada vam krvare desni prilikom pranja zuba, to ne znači da treba da odustane od oralne higijene. Umesto toga, koristite četkice za zube koje imaju oznaku soft, odnosno meko. Ipak, njih koristite samo u periodu lečenja gingivitisa, koji iznosi oko dve nedelje - preporučuje Kamenski.

On dodaje da se upala desni može lečiti u kućnim uslovima, ali da se svakako treba obratiti i stomatologu.

Ruski lekar donosi prirodne preparate kojima ćete smiriti upalu desni i sačuvati sve zube.

Kamilica

Kamilica sadrži protivupalne i antiseptičke sastojke, pa ispiranje usta kamilicom može pomoći u lečenju gingivitisa.

Napravite malo jači čaj od kamilice (dve do tri kašičice kamilice dodajte u šoljicu vruće vode) i ostavite da odstoji 15 minuta do pola sata. Kada se čaj prohladi, popijte ga ili njime isperite usta.

Bosiljak

Bosiljak je u ruskoj narodnoj medicini nadaleko čuven kao lek iz prirode koji će vam pomoći da izlečite upaljene desni. Listove običnog bosiljka isperite i osušite koristeći papirne ubruse. Ubacite lišće i peteljke u posudu sa vodom i ostavite da proključa.

Ostavite čaj da malo odstoji. Procedite ga i zasladite po želji. Pijte čaj triput dnevno i to će vam pomoći u izlečenju desni.

Žalfija

Zahvaljujući gorkom taninu i drugim aromatičnim sastojcima, žalfija je odličan izbor za održavanje higijene usne šupljine.

Čaj od žalfije jednako je učinkovit kao i neke zubne paste.

Dve do tri kafene kašike dodajte u šolju vruće vode i popijte. Ovaj napitak zaštitiće vas od gingivitisa, ali ga ipak pijte u umerenim količinama, jer previše čaja od žalfije kod nekih osoba može da izazove grčeve.

Soda Bikarbona

Deluje protiv gljivica (kandide) koje se često pojavljuje kod gingivitisa i paradontoze. Kašičicu sode bikarbone stavite u mlaku vodu i dobijeni rastvor grgoćite u ustima i dobro isperite usnu šupljinu, pa ispljunite.

Aloe vera

Ova biljka umiruje i hladi, te je dobra za otečene desni. Na prst stavite malo gela, te njime istrljajte desni. Nemojte ga ispirati.

Propolis

Dobar efekat se postiže u lečenju gingivitisa uz pomoć tinkture propolisa zbog njegovih antibakterijskih i antiinflamatornih (protivupalnih) dejstava. Kašičicu tinkture rastvorite u 200ml vode i ispirajte usta nakon obroka do pet puta dnevno. Trajanje terapije - sve do stalnih poboljšanja stanja.

Rusa

Uklanja upalu i sprečava krvarenje desni. Lišće ove biljke dobro operite i žvaćite oko sat vremena, a zatim ispljunite. Ponavljajte ovaj proces sedam dana dva puta dnevno. 

Uzroci upale desni:

- pušenje
- manjak vitamina i minerala
- genetska predispozicija
- dijabetes
- loša higijena zuba
- zubne naslage
- stres

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online