Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.05.2018.
00:30
Vestionline A

Operacijom kuka za život bez bola

Zglob kuka je najveći zglob u ljudskom telu. Njegova uloga je da održava statiku i simetriju tela, kao i da omogućava složeno kretanje nogu i trupa. Kukovi su smešteni relativno duboko ispod slojeva jakog mišićnog tkiva i masti.

PromoBol u kuku

Zglob kuka je vrlo jak i stabilan, ali i pored toga se često dešavaju povrede i brojne bolesti koje izazivaju jake bolove. Za većinu povreda kuka i degenerativnih bolesti operacija kuka je jedino rešenje, koje omogućava normalan život, bez bola.

Ugradnja veštačkog kuka nije više predodređena za starost već je često rešenje i za mlade ljude, koji se čak mogu baviti sportom nakon operacije kuka. Ortopedi navode da nakon oporavka svaki pacijent sa ugrađenom protezom kuka može da vodi sasvim normalan život.

Život sa bolom u kuku

Bol u kuku obično počinje sa dinamičnijim pokretima tela i okretima, da bi se nastavio i prilikom sedenja i ležanja. Kada primetite dugotrajne bolove u predelu kuka javite se ortopedu blagovremeno jer se bol neće povući sam od sebe. Bolovima obično prethodi neko degeneretivno oboljenje kao što je artroza, osteoartritis ili pak povreda, iščašenje kuka.

Osteoporoza

Veliki broj starih ljudi na ovim prostorima ima u većoj ili manjoj meri izraženu osteoporozu. Radi se o oboljenju koje je metabolička bolest kostiju, gde se smanjuje gustina kostiju po jedinici zapremine.

Od osteoporoze najčešće oboljevaju žene starije dobi i može da bude asimptomatska sve dok ne dođe do prvog pada i preloma kosti. Procenjuje se da pedeset posto žena i oko petnaest posto muškaraca, starijih od pedeset godina, ima problem sa osteoporozom.

Kada je bolest izražena, prelomi kosti nastaju i prilikom saginjanja ili podizanja težih predmeta. Često je mesto preloma baš u nivou glave butne kosti, što zahteva operativno lečenje.

Operacija - veštački kuk

Nove tehnike operacije ugradnje veštačkog kuka i biomaterijali, koji su pokazali odlična svojstva, olakšali su operaciju i ubrzali su oporavak. Pacijent se ubrzo nakon operacije vraća svojim uobičajenim aktivnostima i nema osećaj da je u njemu strano telo.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje od sat ipo do tri sata, u zavisnosti od zdravstvenog problema. Operacijom se zamenjuje oštećena glavica butne kosti i čašica. Endoproteza kuka može biti bescementna i cementna. Bescementne se koriste mnogo češće i to kod pacijenata koji imaju ispod šezdeset pet godina. Radi smanjenja rizka od komplikacija, pacijentima se uzima detaljna anamneza i traže se dodatne analize i pregledi (krvna slika, ultrazvučni i rentgenski pregled, analize funkcije bubrega i jetre). Nakon buđenja iz anestezije pacijent još neko vreme boravi na intenzivnoj nezi gde se prati njegov oporavak.

Rehabilitacija

Nakon operacije pacijentu se savetuje da, koliko je u mogućnosti, zateže mišiće nogu, a dan kasnije ustaje iz kreveta uz stručnu pomoć fizioterapeuta i medicinskih pomagala. Ortopedi će pacijentu predstaviti detaljno mere kojih se treba pridržavati tokom perioda oporavka i u dogovoru sa fizioteraputom objasniti i pokazati vežbe koje se preporučuju. U ovom periodu od velikog značaja je fizioterapija i stručan nadzor fizioteraputa, koji će se pobrinuti da vežbe izvodite pravilno i da ih potpuno savladate, kako biste i kod kuće nastavili svakodnevno da vežbate.

Potrebno je izbeći postavljanje kuka u položaj od 90 stepeni (sedeći) i prekrštanje nogu do potpunog zarastanja rane i stabilizovanja proteze. Prvih nekoliko nedelja pacijent može da leži isključivo na leđima bez okretanja na bok. Da bi proteza trajala što duže potrebno je da se pacijent strogo pridržava saveta ortopeda i fizioterapeuta.

Vek novih proteza je preko dvadeset godina i on zavisi u velikoj meri od životnog stila pacijenta.

Poverenje samo najiskusnijima

Atlas opšta bolnica se nalazi u centru Beograda od 2006. godine, i raspolaže modernom tehnikom koja omogućava vrhunske rezultate lečenja. Naš tim ortopeda čini četrnaest vrhunskih stručnjaka, koji se dugi niz godina bave otopedskom hirurgijom i ugradnjom  endoproteza kuka kao i rehabilitacijom pacijenata. Pacijenti se zbrinjavaju odmah po javljanju i ne postoje nikakve liste čekanja, što znatno olakšava lečenje. Svu potrebnu dijagnostiku i analize je moguće obaviti u našoj bolnici u jednom danu. Tokom perioda rehabilitacije pacijentima je na raspolaganju stručna pomoć i podrška, kako bi rezultati što pre bili vidljivi i trajni.

Za dodatna pitanja zakažite konsultacije na telefone: +381 11 785 88 88  i  +381 60 329 24 11.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online