Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.05.2018.
19:31
Vestionline A

Koje tablete protiv bolova smete da pijete 10 dana

Da li ste se nekada zapitali kakvu štetu vašem organizmu mogu da naprave tablete protiv bolova koje godinama pijete kada vas zaboli glava?

Promo
 OTC lekovi 

Kada je u pitanju kratkotrajan bol, blag do srednje umeren, njega možete lečiti lekovima koji se prodaju bez lekarskog recepta. To su takozvani OTC lekovi koji obično u pakovanju sadrže i manji broj tableta. Pakovanja koja imaju 30 tableta Ibuprofena od 400mg, sugerišu da bol duže traje, da je hroničan.To su lekovi koji idu na lekarski recept i poželjno je da se uzimaju pod nadzorom lekara.

Ako pijete lekove na bazi Ibuprofena, dokazano je da doza od 1200mg na dan do 10 dana ne ispoljava svoja neželjena dejstva. To znači da ako pijete 200mg Ibuprofena možete uzeti do šest tableta ili kapsula na dan – do deset dana. Ako pijete Ibuprofen od 400mg,  možete uzeti tri leka na dan u vremenskom intervalu do 10 dana.

Sve preko toga, da li je jača koncentracija leka ili duža upotreba, mora biti pod nadzorom lekara.

Neželjena dejstva Ibuprofena u većim dozama od pomenutih oštećuje želudačnu sluznicu i može dovesti do krvarenja iz gastrointestinalnog trakta - sistema organa za varenje.

Danas su lekovi protiv bolova unapređeni u brzodelujuće formulacije, koje imaju duži efekat i ređe traže ponovno uzimanje. Takvi brzodelujuci oblici su na primer Ibuprofen u obliku soli – arginata i lizinata kao i meke zelatinske kapsule.

Za razliku od tablete Ibuprofena koja se rastvara u želucu gde obično neko vreme ostaje priljubljena za sluznicu želuca, a tek potom se resorbuje i distribuira po organizmu, u mekoj, želatinskoj kapsuli Ibuprofen je već rastvoren tako da se preskače u potpunosti proces rastvaranja. Meka želatinska kapsula se u kontaktu sa želudačnom služnoćom rasprsne, oslobađa se Ibuprofen koji je već u tečnom obliku, vrlo brzo prolazi želudac do  tankog creva gde se vrši resorpcija, a potom i distribucija po organizmu. Resorpcija ove kapsule brža je nego resorpcija tablete, tvrde stručnjaci.

Osobama koje teško podnose gutanje tablete, koje već imaju problema sa gastrointestinalnim traktom, koje imaju osećaj težine u želucu kada popiju tabletu, posebno se preporučuju želatinske formulacije koje skraćuju boravak u želucu.

Neka ispitivanja su pokazala da brzodelujući oblici deluju ne samo brže već i duže i jače it traže ređe ponovno uzimanje nove doze, a time se smanjuje ukupna količina uzetog leka i smanjuje mogućnost neželjenih dejstava.

Upravo ovakvi oblici su preporučeni kod samomedikacije i kada treba da odlučite koji analgetik odabrati kod kratkotrajnog blagog i srednje umerenog bola.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online