Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.04.2018.
00:30
b92.net, Vestionline A

Stisak ruke kakav imate mnogo govori o vašem zdravlju

Ljudi koji mnogo vežbaju imaju manje izglede za srčani ili moždani udar od neaktivnih osoba, čak i kad imaju genetsku predispoziciju za srčane bolesti, pokazalo je britansko istraživanje.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Osobe s jačim stiskom ruke, više telesnih aktivnosti i boljom kardiovaskularnom formom imaju manji rizik od srčanih bolesti čak i u slučajevima kad su u porodici zabeleženi slučajevi srčanih i moždanih udara, rezultat je istraživanja. 

- Čak i kad imate veći genetski rizik, možete vežbanjem poboljšati svoje izglede za zadržavanje dobrog kardiovaskularnog zdravlja - kaže vođa istraživanja Erik Ingelson, naučnik s medicinskog Univerziteta Stenford u Kaliforniji. 

Tako, na primer, među osobama s umerenim genetskim rizikom za kardiovaskularne bolesti, obuhvaćenima istraživanjem, pojedinci s najsnažnijim stiskom ruke imali su 36 odsto manje izglede da razviju koronarnu srčanu bolest i imali su 46 odsto niže izglede razvoja atrijske fibrilacije u odnosu na ljude s najslabijim stiskom ruke, navodi se u istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Circulation. 

A među osobama s visokim genetskim rizikom za kardiovaskularne bolesti oni koji su bili u najboljoj kardiovaskularnoj formi imali su 49 odsto niži rizik koronarne bolesti srca u poređenju s onima koji su bili najmanje fit. Oni su takođe imali 60 odsto manji rizik od atrijske fibrilacije, čestog poremećaja srčanog ritma koji izlaže ljude riziku moždanog udara. 

Nijedan učesnik na početku istraživanja nije imao srčanu bolest i imali su od 40 do 69 godina, a polovina je ostala u istraživanju i duže od šest godina. 

Tokom istraživanja zabeleženo je 20.914 slučajeva srčanih bolesti, moždanih udara, atrijske fibrilacije i srčanog zastoja, preneo je Jutranji.hr. 

Naučnici su uz pomoć upitnika o telesnoj aktivnosti procenjivali koliko ispitanici vežbaju, a uz pomoć pokretnih traka procenjivali su stvarnu kardiovaskularnu formu svakog ispitanika, dok su spravama merili jačinu stiska ruke. Prikupili su i podatke o bolestima u porodici. 

Pokazalo se da je vežbanje povezano s manjim rizikom od pojave srčanih bolesti i nakon što su naučnici uzeli u obzir druge faktore koji imaju uticaja poput uzrasta, pola, etničke pripadnosti, društveno-ekonomskog statusa, dijabetesa, pušenja, krvnog pritiska i korišćenja lekova za smanjivanje holesterola. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online