Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.12.2017.
05:30
Vestionline, mondo.rs A

Visok ili nizak krvni pritisak - nijedan nije dobar, a evo šta ih uzrokuje

Veliki broj Srba muku muči sa povišenim krvnim pritiskom ili hipertenzijom, koji je i najčešća boljka modernog doba. Ipak mnogi ne znaju šta je zapravo povišen pritisak i šta ga uzrokuje.

pixabay.com
Ukoliko sumnjate da imate problema sa pritiskom, obavezno se javite lekaru

Krvni pritisak određuju dva broja: sistolni pritisak (viši broj), odnosno sila kojom srce pumpa krv u telo, i dijastolni pritisak (niži broj), odnosno otpor na protok krvi u krvnim sudovima. Smatra se da je idealan krvni pritisak izneđu 90/60mmHg i 120/80mmHg.

Šta uzrokuje povišen krvni pritisak

Krvni pritisak je stalna tema naučnih istraživanja, a povezuje se sa različitim životnim izborima, uključujući pušenje kanabisa, preteranu upotrebu Interneta, jedenjem krompira…

Nije uvek jasno šta uzrokuje povišen krvni pritisak, ali neki loši životni izbori i navike sasvim sigurno povećavaju rizik od toga.

Gojaznost, preterana konzumacija soli i nedovoljan unos voća i povrća, preterano konzumiranje alkohola i kofeinskih napitaka, pušenje, nedovoljno sna i neredovno spavanje, neke su od stvari koje povećavaju rizik od povišenog krvnog pritiska.

Ako radite nešto od ovoga ili sve, nije kasno jer loše navike možete da promenice i tako regulišete krvni pritisak ili smanjite rizik od povišenog krvnog pritiska.

I da ne bude da je sve tako crno, studija sprovedena 2012. utvrdila je da svakodnevna konzumacija crne čokolade može blago da snizi nivo krvnog pritiska. Naravno, to ne bi trebalo da vam bude izgovor da nekontrolisano navalite na čokoladu…

Trudnice

Povišen krvni pritisak takođe je čest među trudnicama. Ukoliko buduća mama u trudnoći ima visok krvni pritisak, to može da utiče na rast i razvoj bebe, pa se preporučuje da redovno kontrolišu krvni pritisak.

I za njih važe isti saveti za regulisanje krvnog pritiska - dakle, zdrave životne navike. Ono što je još važno da znate da su žene starije od 40 godina, one koje imaju indeks telesne mase viši od 35 ili one koje su napravile razmak od deset godina između dve trudnoće, izloženije riziku od povišenog krvnog pritiska.

Nizak krvni pritisak

Svima nam je jasno da nije dobro imati povišen krvni pritisak, ali ne valja ni ako je nizak.

Nizak krvni pritisak ne mora da bude znak da nešto nije u redu, ali svejedno može da bude uzrok nesvestice, osećaja slabosti, vrtoglavice, trenutno zamućenog vida…

Ako imate neke od ovih simptoma kada naglo ustanete ili promenite položaj tela, moguće je da imate nizak krvni pritisak.

Nizak krvni pritisak možete da imate ako ste fit i zdravi, ali može da bude uzrokovan i trudnoćom, kao i pojedinim lekovima ili recimo dijabetesom.

U svakom slučaju, bilo da imate visok ili nizak krvni pritisak, nikako ne bi trebalo na svoju ruku da pokušavate da ga rešite, već se javite lekaru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online