Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.12.2017.
00:30
Promo A

Stomatološka ordinacija Cabunac: Ni dan bez zuba

Na implantate kao najbolje rešenje za nadoknadu izgubljenog zuba dugo se čekalo. Kada je tehnologija implantata usavršena, problem za sve zahtevnije pacijente postalo je vreme čekanja da se na nosač implantata postavi kruna. Danas se sve češće u vidljivoj regiji koriste imedijatna opterećenja, to jest odmah po ugradnji na implantat se postavlja privremena kruna koje se kroz nekoliko nedelja zamenjuje trajnim nadoknadama.

Promo

Nedostatak svih ili pojedinih zuba nekada se lako rešavao izradom mostova (fiksni rad) ili proteza, čime su se postizale dobra funkcionalnost i estetika, što je, uglavnom, zadovoljavalo pacijente.

Bilo je to lako izvodljivo ako su postojeći zubi mogli da se koriste kao nosači. To je značilo da se moraju obrusiti susedni zdravi zubi kao nosači nedostajućih. Druga opcija nije postojala, to je bio prvi izbor.

U situaciji kada nedostaju svi zubi ili su postojeći zubi nedovoljno kvalitetni i nepovoljno pozicionirani pribegavalo se izradi mobilne protetske nadoknade - proteze, parcijalne ili totalne.

Savremeni pacijent je mnogo zahtevniji. Estetika i funkcionalnost su vrhunski unapređeni, pa se sve više pažnje poklanja komforu i očuvanju integriteta postojećih zuba, koji pacijentu omogućava protetski rad.

Činjenica da fiksni rad pacijentu obezbeđuje sigurnost u komunikaciji i u intimnim situacijama navela je stomatološku struku da počne da traži načine kako da stabilizuje protetske radove. Ta istraživanja išla su u tri smera: pravljenje raznih lepkova za totalne proteze, zatim unapređenje skrivenih preciznih veznih elemenata na parcijalnim protezama i usavršavanje implantologije.

Nekada su mogućnosti za ugradnju implantata bile veoma skromne, pa su se implantati manje koristili. U početku nisu bili idealni. Ugradnja i postoperativni tok bili su dugi i neprijatni. Danas, posle nekoliko decenija upotrebe, njihov dizajn i površine su unapređeni i dovedeni do perfekcije.

Sama intervencija je postala rutinska stomatološka procedura posle koje, najčešće, nema bolova i otoka, a indikacija se ne svodi, kao nekad, na pitanje da li je moguće ugraditi implantat, već na koji način ga ugraditi? To znači da je znatno skraćeno vreme od ugradnje do njihovog opterećenja i postavljanja definitivnog protetskog rada.

Sve češće u vidljivoj regiji koriste se imedijatna opterećenja (implantati se opterećuju istog trenutka po ugradnji). Tom prilikom se koriste privremene krune koje se posle nekoliko nedelja zamenjuju trajnim nadoknadama.

U situacijama gde nije moguće uraditi imedijatno opterećenje izrađuju se neke druge privremene nadoknade da bi pacijenti mogli normalno da funkcionišu u svakodnevnim obavezama, tj. kako ne bi morali da se socijalno izoluju.

Nakon što se postave trajne nadoknade na implantat, on je biološki, estetski i funkcionalno najbliži prirodnom zubu, što ga svrstava u prvu indikaciju rešavanja problema krezubosti i bezubosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online