Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.08.2017.
00:30
Vestionline A

Dobro pogledajte svoje nokte: Ako primetite ovo, pravac kod lekara

Telo nas često na različite načine upozorava da nešto u organizmu nije kako treba. Iznenadni bolovi, mučnine, slabost... Ali, šta ako ne daje takve simptome, kako da znamo da nam je zdravlje ugroženo?

pixabay.com
Dobro pratite sve promene na vašim noktima

Bilo bi dobro da svi upoznamo svaki delić svoga tela, i da obratimo pažnju na svaki mladež, ožiljak, svaku nepravilnost... Jer sve to, a ko se pojavi iznenada, može ukazivati na neku ozbiljno bolest. Upravo to se deilo i jednoj ženi, a čiju je priču njena kozmetičarka  podelila na Fejsbuku.

Naime, Lisa Herison Vilijams je na svom Fejsbuk profilu podelila fotografiju nokta žene koja je došla u njen kozmetički salon. Njena klijentkinja je mislila da je crna linija na noktu znak nedostatka kalcijuma, ali joj je Lisa savetovala da ode kod lekara.

"Ona već godinama ide u salone gde rade nokte. Kad je došla kod mene, rekla mi je da želi tamnu boju koja će joj prekriti crnu liniju na noktu. U salonima su joj dali razne "dijagnoze" - da je nasledno, da je to znak nedostatka kalcijuma u organizmu… Ovo je melanom! Nisam želela da je plašim, ali rekla sam joj da odmah ide kod lekara. Zvala me je danas i rekla da boluje od agresivnog melanoma koji se već proširio na pluća. Prognoza nije dobra. Molim vas, obratite pažnju na bilo kakve anomalije na noktu! Najčešće to ne bude ništa strašno, ali ponekad je pokazatelj ozbiljnih bolesti", napisala je kozmetičarka, dodajući da rano dijagnostikovanje može da spase život.

Ova priča izazvala je burne reakcije na internetu. Bilo je onih koji nisu verovali u priču, ali i onih kojima se dogodila slična situacija i kod kojih je jedini znak melanoma bila crta na noktu.

Oglasili su se i stručnjaci, koji kažu da se crne linije često pojavljuju na noktima tamnoputih ljudi starijih od 20 godina i da je to savršeno normalno, ali kažu da to ponekad zaista može da bude simptom melanoma, te da uvek treba proveriti.

- Ne treba ignorisati crne linije na noktima jer ponekad mogu da budu upozorenje raka kože koja utiče na nokte. Taj oblik melanoma obično utiče samo na jedan nokat, čiji se izgled menja - postaje širi ili tamniji vremenom, a pigmentacija može da utiče i na deo kože oko nokta - kažu britanski stručnjaci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online